Τα Χανιά είναι μία πόλη εχθρική σε τυφλά και μερικώς βλέποντα άτομα καθώς όχι μόνο δεν έχουν γίνει όλα εκείνα που θα έπρεπε (πχ ηχητικά φανάρια) αλλά ακόμα και οι παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί δεν έχουν βοηθήσει. Οπως οι ειδικές πλάκες “οδηγοί” που έχουν τοποθετηθεί στα πεζοδρόμια διότι πάνω τους “ξεφυτρώνουν” διάφορα εμπόδια τόσο από τους πολίτες όσο και από τον ίδιο τον Δήμο. Αυτό επισημάνθηκε σε εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον σεβασμό στην διαφορετικότητα και την ισότιμη πρόσβαση των τυφλών και μερικώς βλεπόντων ατόμων στην εκπαίδευση και σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Μουσείο Τυπογραφίας “Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη”.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού (15 Οκτωβρίου) στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Τυπογραφίας, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας. Συμμετείχαν δε σε αυτή μαθητές εκτός από το Γυμνάσιο Βάμου -που παρουσίασαν και σχετική έρευνα- και από το 2ο, 3ο και 4ο Λύκειο Χανίων καθώς και από το Γυμνάσιο και Λύκειο Σούδας.
Τους μαθητές καλωσόρισε ο εκδότης των “Χ.ν.” Μανώλης Γαρεδάκης όπως και η διευθύντρια του Μουσείου Τυπογραφίας Ελια Κουμή που είπε: «Η γραφή είναι το αποτύπωμα του ανθρώπου, το σημείο που ξεκινάει η ανθρώπινη ιστορία. Το αποτύπωμα αυτό έγινε πιο ισχυρό μέσα από την τυπογραφία. Ωστόσο, κάποιοι έμειναν έξω από αυτή την εξέλιξη, άτομα με προβλήματα όρασης και ΑμΕΑ. Η γραφή Braille – που παρουσιάζεται και στο Μουσείο Τυπογραφίας – έδωσε βήμα, έδωσε λόγο σε αυτούς τους ανθρώπους και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Οπως σημαντικό ήταν και για εμάς στο Μουσείο Τυπογραφίας να καλέσουμε μαθητές σε αυτή την εκδήλωση, γιατί αυτοί διαμορφώνουν το μέλλον. Το να αναγνωρίζουν τις δυσκολίες και να κάνουν προσπάθειες για να τις ξεπερνούν δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες για τους ίδιους και τους συνανθρώπους τουςείναι ένα αποτύπωμα πάρα πολύ σπουδαίο».
Ο δικηγόρος, υποψήφιος Διδάκτωρ Νομικής Αθηνών, Μάνος Τσιτσιριδάκης έκανε ειδική αναφορά στο λευκό μπαστούνι που είναι τα μάτια ενός τυφλού. «Είναι το εργαλείο με το οποίο μπορεί να κινηθεί σε ανοιχτούς χώρους, πολλές φορές και σε κλειστούς. Εχει λευκό χρώμα για να ξεχωρίζει τη νύχτα και αλουμινένιο για να είναι ελαφρύ για το χέρι ενώ είναι σπαστό για να μεταφέρεται εύκολα. Το χρειάζεται κάθε τυφλός ή και κάθε άτομο που έχει μερική όραση και σε βοηθάει να πας παντού». Στη συνέχεια μίλησε για τον κώδικα γραφής Braille, τον τρόπο γραφής και διαβάσματος των τυφλών. Αποτελείται από 6 κουκίδες που δημιουργούν πολλούς συνδυασμούς γραμμάτων και πήρε το όνομα από αυτόν που τον ανακάλυψε, τον Γάλλο εκπαιδευτικό Louis Braille, και στην Ελλάδα καθιερώθηκε το 1948. Ο Μ. Τσιτσιριδάκης αναφέρθηκε και στο δικαίωμα στη γνώση και την εκπαίδευση για τα άτομα με πρόβλημα όρασης ενώ στάθηκε στα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει με την ανάπτυξη της τεχνολογίας.
H βοηθός φυσικοθεραπευτή Εύα Τσιχλάκη αθλήτρια αγωνιστικής ποδηλασίας ΑΜΕΑ, αναφέρθηκε στο δικαίωμα στην προσβασιμότητα και την ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους τα άτομα με προβλήματα όρασης. Οπως τόνισε παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει εδώ και 3 χρόνια για να τοποθετηθούν ηχητικά φανάρια σε μία συγκεκριμένη κυκλική διαδρομή στο κέντρο των Χανίων για να μπορούν να μετακινηθούν οι τυφλοί και οι μερικώς βλέποντες δεν έχει υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.
Οσον αφορά τους “οδηγούς” δηλαδή τις πλάκες που βοηθούν τους τυφλούς να κυκλοφορήσουν στην πόλη και έχουν τοποθετηθεί εδώ και μία πενταετία τελικά αποδεικνύεται δώρον άδωρον καθώς σε πολλά σημεία “εξαφανίζονται” από διάφορα εμπόδια: «Δένδρα, φρεάτια, καρέκλες έχουν “ξεφυτρώσει” ανάμεσα τους και έτσι χάνεται η διαδρομή. Επίσης ο κόσμος δεν έχει την παιδεία και τη γνώση να συμπεριφέρεται στα άτομα με πρόβλημα όρασης», σημείωσε. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος των “Χ.ν.” και συνεργάτης του Μουσείου, Ελένη Φουντουλάκη.
Ερευνα μαθητών
Αποκαρδιωτικά ήταν τα συμπεράσματα έρευνας που έκαναν στους δρόμους των Χανίων μαθητές του Γυμνασίου Βάμου (τμήμα Γ3) και τα παρουσίασαν στην εκδήλωση. Χαρακτηριστικά επεσήμαναν τα εξής:
Κατερίνα Χαιρετάκη: «Πήγαμε στα Χανιά και περπατήσαμε στους δρόμους. Είδαμε ότι δεν υπάρχουν σε όλα τα πεζοδρόμια ειδικά πλακάκια για τυφλούς αλλά και σε όσα υπήρχανε βρισκότανε πολλές φορές εμπόδια μπροστά σε αυτά. Επίσης κατά τύχη εκείνη την ημέρα είδαμε και ένα τυφλό μπροστά μας τον οποίο ακολουθήσαμε και είδαμε τα σημεία που δυσκολεύτηκε παρότι είχε συνοδό».
Μανώλης Τσιτσιρίδης: «Είδαμε πολλές φορές εμπόδια πάνω στον διάδρομο για τους τυφλούς και έτσι είναι αδύνατον να κάνουν μία βόλτα στα Χανιά. Πάνω σε αυτόν τον διάδρομο είχαν παρκάρει αυτοκίνητα ενώ ακόμα και ο ίδιος ο Δήμος Χανίων που έχει φτιάξει τον διάδρομο έχει τοποθετήσει σε κάποια σημεία πάνω του κάδους απορριμάτων! Επίσης καφετέριες είχαν τοποθετήσει κάποια καρέκλα ή κάποιο τραπέζι πάνω στον διάδρομο χωρίς να σκεφτούν ότι μπορεί να περάσει από εκεί με πρόβλημα όρασης και να μην μπορεί να συνεχίσει τον δρόμο του».
Μανώλης Φραγκιαδάκης: «Κατεβήκαμε στα Χανιά και διαπιστώσαμε ότι ο ίδιος ο Δήμος δείχνει ασέβεια προς τα άτομα που έχουν χάσει ή έχουν πρόβλημα με την όραση τους. Και οι πολίτες δείχνουν ανάλογη ασέβεια κάτι μάλλον λογικό από τη στιγμή που ο Δήμος δεν αποτελεί παράδειγμα. Είδαμε ότι σε κεντρικούς δρόμους των Χανίων δεν μπορεί ένας τυφλός να περιηγηθεί και κάνει την βόλτα του χωρίς να έχει κάποιο συνοδό. Προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε αυτούς τους δρόμους που έχουν ειδικούς διαδρόμους και συναντήσαμε πάρα πολλά εμπόδια και είδαμε ότι οι πολίτες δεν σέβονται τα άτομα με ειδικές ανάγκες». Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών το κοινό απήυθυνε ερωτήσεις και είδε το ελληνικό αλφάβητο Braille καθώς και μία γραφομηχανή μέσα από την δωρεά του Φάρου Τυφλών Ελλάδος που παρουσιάστηκε στην δεύτερη πτέρυγα του Μουσείου Τυπογραφίας.
Αδιάβατοι δρόμοι
Βασικά προβλήματα προσβασιμότητας στο κέντρο των Χανίων, όπως επισημάνθηκε, είναι: τα στενά πεζοδρόμια, τα κολωνάκια, αλυσίδες και κάγκελα τοποθετημένα σε οδηγούς όδευσης, τραπεζοκαθίσματα, μηχανάκια, ΙΧ πάνω σε οδηγούς όδευσης, κλαδιά δέντρων που εμποδίζουν την κυκλοφορία.
Αδιάβατους δρόμους, χαρακτήρισαν οι ομιλητές, τις οδούς Κυδωνίας και Ζυμβρακάκηδων, Μυλωνογιάννη, Σφακιανάκη, Καραϊσκάκη, Κόρακα, Κριάρη ενώ επεσήμαναν ότι υπήρξε περιστατικό δολιοφθοράς ηχητικού φαναριού στην πλατεία Κοτζάμπαση. Ακολούθησε η παρουσίαση της έρευνας που εκπόνησαν οι μαθητές του Γυμνασίου Βάμου ακολουθώντας την διαδρομή ενός τυφλού ατόμου.
«Είναι αδύνατο ένα τυφλό άτομο να κάνει μόνο του μια βόλτα στο κέντρο των Χανίων καθώς δεν υπάρχει σεβασμός ούτε από τους πολίτες ούτε από την Πολιτεία» επεσήμαναν οι μαθητές του Γυμνασίου Βάμου παρουσιάζοντας φωτογραφικό υλικό με κακοτεχνίες σε οδηγούς όδευσης στα Χανιά.
Πρεπει να ληφθουν μέτρα για την προστασία κ την ασφαλή μετακινηση ατομων με μειωμενη οραση οπως κ πρέπει επιτελους να δημιουργηθει κ ένα Ειδικο Σχολείο καθαρα για ατομα με μειωμενη οραση κ στα Χανιά μια που δινεται πλεον σημασια στην Ειδικη Αγωγη από το Υπουργείο Παιδειας!!!!!!!!!!!