Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

ΕCRI: Κόλαφος ο αντισηµιτισµός, η ισλαµοφοβία και το προσφυγικό

 αντισηµιτικός και ο αντι-µουσουλµανικός λόγος βρίσκεται στο ύψιστο σηµείο όσο αυξάνεται η βία στη Μέση Ανατολή που αναµένεται να κλιµακωθεί και µε την συµµετοχή της Χεσµπολάχ. 

Η αντιµετώπιση της κατάστασης των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν από τον πόλεµο και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η αντιµετώπιση της αύξησης του αντισηµιτισµού στην Ευρώπη ως αποτέλεσµα της τρέχουσας σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, η ανάληψη αποφασιστικής δράσης κατά του αντιµουσουλµανικού ρατσισµού και των διακρίσεων σε ολόκληρη την ήπειρο – αυτές ήταν οι βασικές τάσεις στην Ευρώπη και οι προκλήσεις που αντιµετώπισαν τα ευρωπαϊκά κράτη πέρυσι και συνεχίζουν να αντιµετωπίζουν το 2024, αναφέρει ο οργανισµός ECRI του Συµβουλίου της Ευρώπης στην ετήσια έκθεσή του 2023 που δηµοσιεύθηκε σήµερα.

Το Συµβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε λοιπόν την ανησυχία του για την “εχθρική” πολιτική ρητορική σχετικά µε τους πρόσφυγες και την αύξηση των αντισηµιτικών και αντιµουσουλµανικών πράξεων µετά την τροµοκρατική επίθεση της Χαµάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. 

Το θέµα της “λεγόµενης ισλαµοποίησης των ευρωπαϊκών κοινωνιών” χρησιµοποιείται συχνά “για καθαρά εκλογικούς σκοπούς”, δήλωσε την Πέµπτη ο Bertil Cottier, πρόεδρος της Επιτροπής του Συµβουλίου της Ευρώπης για τον Ρατσισµό και την Ξενοφοβία (ECRI).

Ίσες αποστάσεις 

Το τελευταίο χρονικό διάστηµα, όπως έχουµε διαπιστώσει, η σύγκρουση Χαµάς – Ισραήλ έχει προκαλέσει απανωτές συνέπειες στο πως ο υπόλοιπος κόσµος αντιµετωπίζει τους ισραηλινούς και τους µουσουλµάνους. 

∆εν είναι τυχαίες οι νεοναζιστικής έµπνευσης καµπάνιες κατά του Ισραήλ όσο και η θεώρηση όλων των µουσουλµάνων ως τροµοκρατών. Το φαινόµενο έχει πάρει διαστάσεις και στην Ελλάδα όπου συµβαίνει το περίεργο να µην καταδικάζεται από τα περισσότερα κόµµατα – ειδικά τα αριστερά – η Χαµάς και να συσσωρεύεται όλο το µίσος σε βάρος του ισραηλινού λαού. 

Εντούτοις, η έκθεση της ECRI επί του παρόντος κρατά ίσες αποστάσεις. 

“Η αυτορρύθµιση των πολιτικών και των µέσων ενηµέρωσης είναι ζωτικής σηµασίας και πρέπει να λογοδοτούν όταν ξεπερνούν τις κόκκινες γραµµές”, απαίτησε ο Cottier µε αφορµή τη δηµοσίευση της ετήσιας έκθεσης της ECRI.

Οι συντάκτες της έκθεσης χαιρέτισαν τις “αξιοσηµείωτες προσπάθειες” που καταβάλλονται για την υποδοχή προσφύγων από την Ουκρανία. Παράλληλα, εξέφρασαν τη λύπη τους για τις “σηµαντικές διαφορές” στην ποιότητα της υποδοχής “των προσφύγων και άλλων προσώπων που απολαµβάνουν διεθνούς προστασίας”.

Ορισµένα κράτη είχαν “περιορίσει περαιτέρω την πρόσβαση στο άσυλο για µη Ευρωπαίους”, εξήγησε η ECRI, υπενθυµίζοντας ότι “σε όλα τα άτοµα που εκτοπίζονται από τον πόλεµο και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να προσφέρεται γρήγορα προστασία”.

Η έκθεση επισηµαίνει επίσης την “απότοµη αύξηση του αντισηµιτισµού” σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες από την έναρξη του πολέµου µεταξύ του Ισραήλ και της Χαµάς στη Γάζα. 

Παράλληλα, η ECRI εκφράζει την ανησυχία της για τη “σηµαντική αύξηση” των περιστατικών “µε κίνητρο το µίσος κατά των µουσουλµάνων”.

“Άτοµα που φορούσαν εµφανή θρησκευτικά σύµβολα ή παραδοσιακή ενδυµασία παρουσιάζονταν µερικές φορές ως άτοµα που είχαν δεσµούς µε την τροµοκρατία ή τον εξτρεµισµό”, αναφέρει η έκθεση. “Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις µουσουλµάνες µαθήτριες σε ορισµένες χώρες”.

Η ECRI αποτελείται από εµπειρογνώµονες στην καταπολέµηση του ρατσισµού, του αντισηµιτισµού και της οµοφοβίας, οι οποίοι διορίζονται από τα κράτη µέλη του Συµβουλίου της Ευρώπης. Το όργανο αξιολογεί τακτικά την κατάσταση στις 46 χώρες του Συµβουλίου της Ευρώπης.

Οι συνέπειες τη ρωσικής 

εισβολής στην Ουκρανία – 

Οι Αρµένιοι πρόσφυγες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισµού και της Μισαλλοδοξίας σηµειώνει ότι ο συνεχιζόµενος επιθετικός πόλεµος της Ρωσικής Οµοσπονδίας κατά της Ουκρανίας άφησε αρκετά εκατοµµύρια εκτοπισµένους Ουκρανούς να συνεχίσουν να αναζητούν προστασία και υποστήριξη σε όλη την Ευρώπη, σε µια κατάσταση ευαλωτότητας και φόβου για το µέλλον τους. 

Ρώσοι πολίτες που διαφεύγουν από την επιστράτευση ή την πολιτική δίωξη, µεταξύ άλλων επειδή πήραν θέση κατά της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία, αποφάσισαν επίσης να αναζητήσουν προστασία στα κράτη µέλη του Συµβουλίου της Ευρώπης.

Επιπλέον, µέσα σε πολύ σύντοµο χρονικό διάστηµα, πάνω από 100.000 Αρµένιοι του Καραµπάχ εγκατέλειψαν τις εστίες τους και κατευθύνθηκαν προς την Αρµενία ως αποτέλεσµα της στρατιωτικής επιχείρησης του Αζερµπαϊτζάν στην περιοχή τον Σεπτέµβριο του 2023. 

Τα κράτη µέλη του Συµβουλίου της Ευρώπης συνέχισαν επίσης να αγωνίζονται να αναπτύξουν επαρκείς απαντήσεις στις αφίξεις αιτούντων άσυλο από άλλα ασταθή µέρη του κόσµου.

Ενώ σηµειώνει αξιοθαύµαστες προσπάθειες για την ικανοποίηση των αναγκών των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν από την Ουκρανία, η ECRI σηµειώνει επαναλαµβανόµενες περιπτώσεις διαφορετικής µεταχείρισης µεταξύ διαφορετικών οµάδων µε βάση την εθνικότητά τους, ιδίως έναντι των Ροµά µε ουκρανική υπηκοότητα. 

Σηµαντικές διαφορές έχουν επίσης παρατηρηθεί µεταξύ της ποιότητας των κέντρων υποδοχής και των υπηρεσιών που παρέχονται στα άτοµα που εκτοπίστηκαν από την Ουκρανία σε σύγκριση µε τους πρόσφυγες και άλλα άτοµα που επωφελούνται διεθνούς προστασίας και προέρχονται από άλλες χώρες και ηπείρους.

Όσο δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την επιστροφή, µε ασφάλεια και αξιοπρέπεια, των εκτοπισµένων που επιθυµούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, τα κράτη υποδοχής πρέπει να αναπτύξουν πιο µακροπρόθεσµες πολιτικές για να εξασφαλίσουν επαρκή πρόσβαση στη στέγαση, την απασχόληση, την εκπαίδευση, την υγειονοµική περίθαλψη και τις κοινωνικές υπηρεσίες, καταλήγει η έκθεση της  ECRI.

Ενώ οι κυρίαρχες αφηγήσεις για τους εκτοπισµένους Ουκρανούς ήταν αυτές της αλληλεγγύης και της υποστήριξης, αναφέρθηκαν επίσης αρκετά αντι-ουκρανικά περιστατικά µίσους. Η ανάπτυξη πιο εχθρικών αφηγήσεων για τους πρόσφυγες και άλλους δικαιούχους διεθνούς προστασίας µπορούσε να παρατηρηθεί, µεταξύ άλλων στη ρητορική που χρησιµοποιούν οι πολιτικοί και οι ανώτεροι δηµόσιοι υπάλληλοι.

Ο λεγόµενος εξισλαµισµός των ευρωπαϊκών κοινωνιών” χρησιµοποιείται “για καθαρά εκλογικούς σκοπούς . Το Συµβούλιο της Ευρώπης ανησυχεί για τον αντισηµιτισµό και την ισλαµοφοβία. Η Ρωσική εισβολή προκάλεσε εκατοµµύρια πρόσφυγες. ∆ιακρίσεις µεταξύ προσφύγων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα