“Φωνή” σε μία νεαρή τετραπληγική Χανιώτισσα έδωσε η απόφοιτος του Πολυτεχνείου Κρήτης Βιλελμίνη Καλαμπρατσίδου, αφού σχεδίασε μία πρωτοποριακή πλατφόρμα επικοινωνίας για άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα, μία εφαρμογή που μπορεί με χαμηλό κόστος να αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής κινητικά ανάπηρων ατόμων που στερούνται ομιλίας.
Η ιδέα ήδη έχει βραβευτεί από τη Μονάδα Καινοτομίας του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” η Βιλελμίνη Καλαμπρατσίδου, η οποία συνεχίζει πλέον τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσεϊ των Η.Π.Α. ανέφερε «η ιδέα της υλοποίησης γεννήθηκε με αφορμή ένα κορίτσι τη Στέλλα, το οποίο πάσχει από τετραπληγία και η μοναδική κίνηση που μπορεί να ελέγχει ο εγκέφαλός της είναι η κίνηση του δεξιού της ποδιού. Εμαθα για τη Στέλλα μέσω ενός φίλου μου. Μου εξήγησε την κατάστασή της και ότι η δασκάλα της που ήταν πολύ καλή του φίλη προσπαθούσε να τη βοηθήσει με κάθε τρόπο. Είχε ανακαλύψει ότι η Στέλλα έμαθε να διαβάζει από μόνη της και πίστευε βαθύτατα ότι είχε πιθανότητες εξέλιξης με την κατάλληλη τεχνολογική υποστήριξη. Λόγω όμως του ότι στην αγορά δεν υπήρχαν εφαρμογές ειδικευμένες στην περίπτωσή της και σε τιμή προσεγγίσιμη έψαχναν για εναλλακτικούς τρόπους. Ετσι μου μίλησε ο φίλος μου. Ηθελε να τον βοηθήσω να βρει κάποιον που να μπορεί να φτιάξει κάτι για τη Στέλλα.
Ηταν πολύ δύσκολο να σκεφτώ πώς μπορούσε κάποιος να μιλήσει πατώντας ένα κουμπί και εκτελώντας ένα απλό κλικ μέσω αυτού. Μαζί με την ομάδα μου για το μάθημα, επισκεφτήκαμε τη Στέλλα στο σχολείο της με τη δασκάλα της. Αυτή μας εξήγησε τις ανάγκες της και τι της έλειπε πράγματι από την καθημερινότητά της. Δεν είχε ανάγκη να φτιάχνει προτάσεις ακαδημαϊκής σαφήνειας άλλα είχε ανάγκη να εκφράζει τις βασικές ανάγκες αν πονά, αν πεινάει, αν διψάει, τα συναισθήματά της και τις αρέσκειές της. Επίσης μας εξήγησε ότι θα ήταν ιδανικό αν μπορούσε να διαβάζει μέσω της εφαρμογής και να περνά χρόνο μόνη της κάνοντας πράγματα. Επειτα επισκεφτήκαμε την οικογένεια και τη λογοθεραπεύτρια της Στέλλας. Ολα αυτά μας βοήθησαν να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της ζωής και τον αναγκών της» ανέφερε η Βιλελμίνη.
Αφού ολοκλήρωσε τη σχεδίαση, χρειαζόταν να αγοραστεί ο εξοπλισμός κι γι’ αυτό η φοιτήτρια του Πολυτεχνείου έλαβε μέρος σε διαγωνισμό “Καινοτομίας και επιχειρηματικότητας” που η πλατφόρμα ενεκρίθη και όπως μας είπε: «Μπόρεσα τελικά να υλοποιήσω αυτό το τόσο απίθανο σχέδιο/ όνειρο».
Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΣΤΕΛΛΑΣ
Ο πατέρας της 21χρονης Στέλλας, Κώστας Κουμπιάδης, μιλώντας στα “Χ.Ν.” εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για το “δώρο” αυτό, μέσα απ’ το οποίο η κόρη του μπορεί να επικοινωνεί πλέον με το περιβάλλον της, τους φίλους της, να εκφράζει τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα συναισθήματά της. Η 21χρονη Στέλλα αφού τελείωσε το Ειδικό Γυμνάσιο, σήμερα συνεχίζει τα μαθήματά της στο ΚΗΦΑΜΕΑ καθώς η Πολιτεία δεν παρέχει υποδομές και παράλληλη στήριξη για παιδιά με ειδικές ανάγκες, όπως γινόταν στο Ειδικό Γυμνάσιο.
Δείτε πώς λειτουργεί το One button AAC, η Πλατφόρμα εναλλακτικής επικοινωνίας ατόμων με σοβαρά κινητικά προβλήματα της Βιλελμίνης Καλαμπρατσίδους εδώ