■ Επίσκεψη ελληνόφιλου Ευρωπαίου καθηγητή στο Μουσείο Τυπογραφίας
«Η ελληνική γλώσσα είναι ρίζα των ευρωπαϊκών γλωσσών και ο ελληνικός πολιτισμός κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Τα μουσεία όπως το Μουσείο Τυπογραφίας είναι φορείς του πολιτισμού αυτού και πρέπει να στηρίζονται τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ευρώπη», ανέφερε ο καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών, σε ένα από τα πιο ιστορικά εκπαιδευτικά ιδρύματα του Λουξεμβούργου και της Ευρώπης, το “Athénée” που ιδρύθηκε το 1817, Edward Volter, ο οποίος επισκέφτηκε πριν λίγες μέρες το Μουσείο Τυπογραφίας “Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη”, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας.
Λάτρης της ελληνικής γλώσσας και πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού, ο κ. Volter, υπήρξε από το 1990 πρόεδρος του Συλλόγου “Φίλοι της Ελλάδας στο Λουξεμβούργο” (ιδρύθηκε το 1950). Κατά την επίσκεψη του στο Μουσείο Τυπογραφίας, ξεναγήθηκε στις εντυπωσιακές συλλογές του από τη μουσειολόγο Μυρτώ Κοντομιτάκη. Τον κ. Volter συνόδευε ο κ. Ηρακλής Γαλανάκης, δημοσιογράφος, πρώην Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο αλλά και της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λουξεμβούργο.
Ο ελληνόφιλος καθηγητής που μιλάει την αρχαία ελληνική γλώσσα και την διδάσκει, επεσήμανε στις “Διαδρομές” ότι: «τα αρχαία ελληνικά είναι πάντα μια σύγχρονη γλώσσα. Όταν ήμουν φοιτητής στο Λουξεμβούργο, είχα έναν καθηγητή που είχε σπουδάσει στο πανεπιστήμιο Αθηνών και μιλούσε νεοελληνικά. Εκείνος μας εξηγούσε ότι τα αρχαία ελληνικά και τα νέα ελληνικά είναι ίδια γλώσσα, σε αντίθεση με τα Λατινικά που δεν είναι τα ίδια με τα σύγχρονα Ιταλικά. Και είναι κρίμα που οι νέοι Έλληνες αναγκάζονται να διαβάζουν τον Όμηρο ή τον Αριστοφάνη σε μετάφραση και όχι στα αρχαία ελληνικά».
Στο Μουσείο Τυπογραφίας παρουσιάζεται μια έκδοση της Βατραχομυομαχίας (παρωδία της Ιλιάδας του Ομήρου), έκδοση του 1707, τυπωμένη σε αρχαία ελληνικά και λατινικά, ένα βιβλίο που έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση στον Volter ο οποίος εξήρε τον εκπαιδευτικό ρόλο του Μουσείου, καθώς το επισκέπτονται χιλιάδες μαθητές κάθε χρόνο λόγω των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων.
Ο υποψήφιος δήμαρχος Πλατανιά καλεί τους πολίτες να εμπιστευθούν την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης
Ο ίδιος επισκέπτεται την Κρήτη από το 2000. «Από τότε έρχομαι συχνά στο νησί. Πολλά πράγματα έχουν βελτιωθεί από εκείνη την εποχή στην Κρήτη και στην Ελλάδα, για παράδειγμα έχουν δημιουργηθεί πολλά υπέροχα Μουσεία όπως το καινούργιο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων αλλά και το αρχαιολογικό μουσείο της Ακρόπολης. Το Μουσείο Τυπογραφίας “Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη” στα Χανιά έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί μπορεί να δει κανείς αυθεντικές τυπογραφικές μηχανές του 19ου αιώνα καθώς και ένα αντίγραφο πανομοιότυπο με το πρώτο πιεστήριο που έφτιαξε ο Γουτεμβέργιος “πατέρας της Τυπογραφίας” ο οποίος γεννήθηκε στο Μάιντς που βρίσκεται κοντά στο Λουξεμβούργο. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η έκθεση “η Ιστορία της Γραφής” του Αντώνη Παπαντωνόπουλου που παρουσιάζεται στη δεύτερη πτέρυγα του Μουσείου και περιλαμβάνει όλες τις γραφές, από την προϊστορική μέχρι την ψηφιακή εποχή. Στο Λουξεμβούργο έχουμε ένα μουσείο Τυπογραφίας το οποίο είναι πολύ μικρό. Το Μουσείο Τυπογραφίας “Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη” έχει πάρα πολλά μηχανήματα διαφόρων εποχών, αρκετά από τα οποία προέρχονται από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία κ.ά.».
Ο υποψήφιος περιφερειακός σύµβουλος παρουσιάζει θέσεις για την Κρήτη
Από την πλευρά του, ο κ. Ηρακλής Γαλανάκης, δημοσιογράφος, πρώην προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο αλλά και της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λουξεμβούργο, ανέφερε πως: «Εξεπλάγην με τον πιο θετικό τρόπο με τον πλούτο των εκθεμάτων του Μουσείου Τυπογραφίας, τόσο πολλά μηχανήματα και τόσο διαφορετικά. Ένα Μουσείο υψηλής ποιότητας που αξίζει κάθε προβολής. Άλλωστε, του χρόνου που θα έρθει στην Κρήτη ο “Σύλλογος Φίλοι της Ελλάδας στο Λουξεμβούργο”, αντιπρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Αλβίν Σόλντε, πρώην πρόεδρος εκδοτικού συγκροτήματος του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκδοτών Ημερήσιου και Περιοδικού Τύπου, σχεδιάζουμε τα μέλη του Συλλόγου να επισκεφθούν το Μουσείο Τυπογραφίας».
Και πρόσθεσε ότι: «Τα μουσεία, είναι φορείς της εκπαιδευτικής και πνευματικής γνώσης και ειδικά το Μουσείο Τυπογραφίας είναι ένα “διαμάντι” για την Κρήτη και την Ελλάδα, γι’ αυτό θα έπρεπε να υποστηρίζεται από το κράτος αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση».