Τις τέσσερις καινοτόμες ιδέες από τα Χανιά οι οποίες προκρίθηκαν και θα συμμετάσχουν στον μαραθώνιο τεχνολογίας City Challenge Crowdhackathon #Smartcity 2, της ΚΕΔΕ ο οποίος θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Ιουνίου έως την 1 Ιουλίου στο “Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος” παρουσιάζουν τα “Χανιώτικα νέα”.
Οι εφαρμογές που παρουσιάστηκαν από τις ομάδες κατά την διάρκεια του Chania City Lab, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, στοχεύουν να λύσουν προβλήματα που αφορούν όχι μόνο τον δήμο Χανίων, αλλά και τους περισσότερους δήμους της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα του φετινού μαραθωνίου τεχνολογίας, αφορά τις Έξυπνες Πόλεις και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ
Δύο εφαρμογές παρουσιάστηκαν από την υπό σύσταση εταιρεία Sense σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης (www.senselab.tuc.gr). Η εφαρμογή κινητού RoadBOT αποσκοπεί στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων μέσω ενός συστήματος πληθοπορισμού (crowd-sourcing) και ανάλυσης στοιχείων της τροχαίας. Το RoadBOT ειδοποιεί οδηγούς και πεζούς κατά την πλοήγησή τους σε επικίνδυνες περιοχές με συγκεκριμένες οδηγίες (π.χ. ολισθηρότητα δρόμου, μη επαρκής σήμανση) ώστε να προληφθεί ένα νέο ατύχημα. Ταυτόχρονα, παρατεταμένες αναφορές προωθούνται στις κατάλληλες Δημοτικές ή άλλες υπηρεσίες ώστε να διευθετηθούν και βελτιωθούν οι οδικές συνθήκες.
ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΕ… ΡΟΛΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
Η δεύτερη εφαρμογή μετασχηματίζει το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων σε μία ευκαιρία βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης. Το NaturALL αναφέρεται στη δημιουργία μικρο-συσκευών οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν σε αδέσποτα ζώα ακόμη και πτηνά μέσω των οποίων μπορεί να γίνει συλλογή περιβαλλοντικών και ατμοσφαιρικών δεδομένων. Έτσι, ταυτόχρονα με την παρακολούθηση, έλεγχο και προστασία των αδέσποτων ζώων επιτυγχάνεται και η δημιουργία περιβαλλοντικών χαρτών και μάλιστα σε περιοχές απομακρυσμένες και δύσκολα προσβάσιμες.
ΜΕΤΡΗΣΗ ΡΥΠΑΝΣΗΣ
Από την ομάδα AirLytiQs, παρουσιάστηκε η εφαρμογή δημιουργίας ενός δικτύου συσκευών μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς ώστε να δημιουργείται σταθερά μεγάλος όγκος δεδομένων. Τα δεδομένα αυτά θα διατίθενται ελεύθερα για μελέτες από δήμους ή πανεπιστήμια αλλά και σε απλουστευμένη μορφή για τους πολίτες.
ΑΓΑΛΜΑΤΑ “ΛΕΝΕ” ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ
“Οι ήρωες μιλούν”, είναι η εφαρμογή που παρουσιάστηκε από τους Αντώνη Τζατζάνη, Γιάννη Μαυρουδή και Βασίλη Κατσίφα αφορά τα αγάλματα της πόλης όπου με κάποιες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται (ψηφιακές και animation) κάθε άγαλμα θα μπορεί να “μιλήσει” και να διηγηθεί στον επισκέπτη την ιστορία του.