Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

Aλγόριθμους με επιρροές από τη φύση που αξιοποιούνται σε εκατοντάδες καθημερινές μας χρήσεις σήμερα και σε πολλές χιλιάδες στο κοντινό μέλλον παρουσιάσουν 50 επιστήμονες από 19 χώρες στο συνέδριο “Μάθησης και Ευφυoύς Βελτιστοποίησης” (Lion 13) που είναι σε εξέλιξη στο Πολυτεχνείο Κρήτης από τη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης.

Πρόκειται στην ουσία για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης τις οποίες παρουσιάζουν έγκριτοι καθηγητές από όλο τον κόσμο. «Συνολικά στο συνέδριο μέχρι και την Παρασκευή που ολοκληρώνεται θα γίνουν 38 παρουσιάσεις επιστημόνων από 19 διαφορετικές χώρες.

Οι επιστήμονες παρουσιάζουν εργασίες τους πάνω σε αλγόριθμους που “τρέχουν” πίσω από τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που δίνουν βέλτιστα αποτελέσματα σε διάφορα προβλήματα της ιατρικής, των μεταφορών, της εξοικονόμησης ενέργειαςκα. » τόνισε στα “Χ.Ν.” ο κ. Γιάννης Μαρινάκης , αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα ΜΠΔ και πρόεδρος του τεχνικού προγράμματαος του Συνεδρίου. Ανάμεσα στις εισηγήσεις του συνεδρίου:

•  Αυτή του Κινέζου επιστήμονα Xin She Yang που τα τελευταία χρόνια εργάζεται πάνω στην ιδέα “πως θα μιμηθούμε τη φύση.” Εργάζεται δηλαδή πάνω σε αλγόριθμους που προσομοιάζουν τη λειτουργία της φύσης και μπορούν να αξιοποιηθούν σε όλους τους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης.

• Η εισήγηση του Π. Πάρδαλου από το Πανεπιστήμιο της Φλώριδα που θα παρουσιάσει αλγόριθμους που οργανώνουν καλύτερα το δίκτυο διανομής μιας εταιρείας έτσι ώστε να καταναλώνουν λιτότερη ενέργεια.

• Την εργασία του Μαρκο Ντορίγκο πάνω στη ρομποτική. Έφτιαξε ένα αλγόριθμο με βάση τον τρόπο κίνησης των μυρμηγκιών. Με τον αλγόριθμο αυτό προγραμματίζονται ρομπότ που κάνουν ανάλογες κινήσεις με βάση τις οδηγίες που τους δίνει ο άνθρωπος.

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό το συνέδριο στην Ελλάδα. Ξεκίνησε από τον Τρέντο της Ιταλίας από τον Ρ. Μπατίτι και είναι πολύ σημαντικό ότι καταφέραμε να το φέρουμε στα Χανιά. Στόχος μας να γίνουν τα πειράματα στο εργαστήριο και να μεταφερθούν στη συνέχεια στην πραγματική ζωή. Έτσι ξεκίνησαν τα smart phones και το google maps που έχουν ως βάση την τεχνητή νοημοσύνη. Είναι προγράμματα που ξεκίνησαν από τα πανεπιστήμια» δήλωσε ο κ. Μαρινάκης. Στο συνέδριο παρουσιάζονται οι πιο σημαντικές τάσεις της τεχνητής νοημοσύνης, της ευφυούς βελτιστοποίησης και της νοημοσύνης σμήνους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα