Μια πρωτοβουλία της UNESCO για την ανάδειξη σημαντικών περιβαλλοντικών προορισμών, ανάμεσα τους τα δύο γεωπάρκα της Κρήτης (του Ψηλορείτη και της Σητείας), και του αποθέματος βιόσφαιρας του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης σε εκδήλωση στα Χανιά.
Πρόκειται για την εφαρμογή IRIS Green Witness που ξεκίνησε να λειτουργεί με φωτογραφίες αναγνωρισμένων φωτογράφων αλλά θα μπορεί ο κάθε επισκέπτης των περιοχών αυτών να την τροφοδοτήσει με φωτογραφίες και υλικό που θα συλλέξει.
Ο δικηγόρος και πρόεδρος της Green Project κ. Γιάννης Τζώρτζης σημείωσε πως η εφαρμογή αποτελεί «το μέσο μέσα από το οποίο όλοι είτε επισκέπτες του νησιού είτε μόνιμοι κάτοικοι θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στα Γεωπάρκα του Ψηλορείτη και της Σητείας και στο απόθεμα βιόσφαιρας της Σαμαριάς και με αυτόν τον τρόπο να μεταφέρουν πληροφορία στους φορείς διαχείρισης και στην UNESCO. H UNESCO δεν θέλει να περιοριστεί σε άτυπες, άχρωμες και άγευστες εκθέσεις θέλει να έχει εσάς, την παρουσία σας, το μάτι και το αυτί της πάνω στα Γεωπάρκα στα μνημεία της UNESCO».
Για «έναν καινοτόμο τρόπο, με νέες τεχνολογίες» που επικεντρώνεται «στον ευφυή τουρισμό και περιήγηση σε συνδυασμό με την τέχνη της φωτογραφίας έχει ως τελικό σκοπό να προωθήσει τον βιώσιμο τουρισμό. Βασική παράμετρος του βιώσιμου τουρισμού είναι η προστασία των οικοσυστημάτων. Εμείς στην Κρήτη πέρα δόξα το θεό έχουμε πολλά οικοσυστήματα που χρήζουν και προστασίας και ένταξής τους με ένα βιώσιμο τρόπο σε αυτό που λέμε βιώσιμο τουρισμό» μίλησε o αντιπεριφερειάρχης κ. Αντώνης Παπαδεράκης. Ο ίδιος δήλωσε πως η Περιφέρεια στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες που όπως εξήγησε «προωθούν την περιβαλλοντική προστασία και τη διαφύλαξη της ζωής στον τόπο μας».