Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

Εφαρμογή μέτρησης της κυκλοφοριακής κίνησης στο Ηράκλειο

Mια εφαρμογή μέτρησης και απεικόνισης κυκλοφοριακής κίνησης για τους δρόμους του Ηρακλείου με τη χρήση πληροφοριών από κινητά τηλέφωνα είναι διαθέσιμη για το κοινό. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για συσκευές με λειτουργικό Android και οι δημότες μπορούν να την εγκαταστήσουν μέσα από το Google Play με την ονομασία “RERUM Traffic Car”.
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα η εφαρμογή έχει υλοποιηθεί από το Linkoping University της Σουηδίας, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου RERUM, το οποίο υλοποιείται από τον δήμο Ηρακλείου σε συνεργασία με το ΙΤΕ, ξένα πανεπιστήμια και εταιρείες. Το RERUM είναι ένα ευρωπαϊκό έργο του 7ου πλαισίου προγράμματος και σκοπός του είναι να δημιουργήσει μια πλατφόρμα για την ασφαλή ανάπτυξη εφαρμογών του Διαδικτύου των Αντικειμένων (IoT – Internet of Things), προστατεύοντας την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.
«Το έργο εντάσσεται στις πιλοτικές εφαρμογές που αναπτύσσει ο δήμος Ηρακλείου στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού «Ηράκλειο, Έξυπνη Πόλη», το οποίο έχει ως στόχο να αποτελέσει το Ηράκλειο ένα σημαντικό κόμβο στο παγκόσμιο δίκτυο των έξυπνων πόλεων και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και να χρησιμοποιηθεί αυτή η ταυτότητα της Έξυπνης Πόλης ως αναπτυξιακό εργαλείο με κοινωνική αποδοτικότητα και οικονομική αποτελεσματικότητα» τονίζει ο δήμος της πόλης.
Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποιήθηκαν στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του έργου, έχει αναπτυχθεί η συγκεκριμένη εφαρμογή μέτρησης της κυκλοφοριακής κίνησης σε πόλεις, με τη χρήση πληροφοριών από κινητά τηλέφωνα. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί διάφορους αισθητήρες του κινητού τηλεφώνου του χρήστη, όπως GPS, επιταχυνσιόμετρο και γυροσκόπιο για να ανιχνεύει την κίνηση και την ταχύτητα κίνησης του χρήστη. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα πλήθος από τεχνικές προστασίας προσωπικών δεδομένων, λαμβάνει μετρήσεις για την ταχύτητα κίνησης του χρήστη μόνο σε προκαθορισμένους δρόμους (και όχι σε οποιοδήποτε μέρος) και μεταδίδει μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες σε έναν ενδιάμεσο εξυπηρετητή. Ο εξυπηρετητής αυτός ενώνει πληροφορίες από όλους τους χρήστες και μεταφέρει στις εφαρμογές μόνο τα αποτελέσματα σχετικά με την κίνηση. Η εφαρμογή δεν μεταφέρει κανένα προσωπικό αναγνωριστικό του χρήστη και πουθενά στην όλη διαδικασία δεν αποθηκεύονται οι μετρήσεις του κάθε χρήστη ξεχωριστά.
Επιπλέον, διάφορες τεχνικές που έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί συμβάλλουν αρκετά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην ελαχιστοποίηση του όγκου των δεδομένων που μεταδίδει η εφαρμογή, ώστε να μην επηρεάζει τη λειτουργία του κινητού τηλεφώνου του χρήστη. Η εφαρμογή δοκιμάστηκε πιλοτικά, «με την πολύτιμη συνεισφορά της Cyta και του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου και δίνεται για χρήση στο κοινό, ώστε οι πολίτες, κατεβάζοντας την εφαρμογή στο κινητό τους, να μπορούν να συμβάλουν στη συλλογή δεδομένων που θα χρησιμοποιούνται για την απεικόνιση της κυκλοφοριακής κίνησης σε πραγματικό χρόνο» αναφέρει ο Φήμος και καταλήγει «Οι πολίτες καλούνται να συνεισφέρουν αφιερώνοντας λίγα λεπτά για να απαντήσουν στο σχετικό ανώνυμο ερωτηματολόγιο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα