Σοβαρό ερώτημα θέτουμε προς το Υπουργείο Εργασίας και ενδεχομένως και άλλα συναρμόδια Υπουργεία, αν σκέφτονται ή έχουν ήδη προχωρήσει στην κατάρτιση των απαραίτητων προγραμμάτων για την ένταξη της χώρας μας πριν το τέλος του χρόνου, στο πλαίσιο της κοινοτικής δράσης για την υποβοήθηση των νέων κάτω των 25 ετών είτε να βρουν νέα δουλειά είτε να συνεχίσουν σπουδές κατάρτισης ή εκπαίδευση για 4 μήνες. Το μέτρο δεν είναι πανάκεια, αλλά είναι καλύτερο από το τίποτα.
Σύμφωνα με ηλεκτρονικό δελτίο της Κομισιόν, από κοινού με τα κράτη – μέλη ετοιμάζονται για την άμεση εφαρμογή της Εγγύησης Νέων, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στις 17 και 18 Οκτωβρίου σε ένα σεμινάριο που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο Βατερλό, στο Βέλγιο, για να συζητήσουν την πρακτική εφαρμογή της Εγγύησης για τη νεολαία.
Το σεμινάριο αυτό είναι μέρος ενός προγράμματος που έχει συσταθεί από την Επιτροπή, προκειμένου να βοηθήσει τις εθνικές Αρχές να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν τη δική τους συμμετοχή σε αυτόν τον τομέα, η οποία περιλαμβάνει επίσης την τεχνική βοήθεια και οικονομική βοήθεια.
Η Εγγύηση για τη Νεολαία ως στόχος για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων είναι μια προοπτική, ώστε κάθε νεαρό άτομο ηλικίας κάτω των 25 ετών να μπορεί να βρει μια αξιοπρεπή δουλειά, στην περαιτέρω εκπαίδευση, κατάρτιση ή εργασιακή εμπειρία τεσσάρων μηνών μετά την ολοκλήρωση της επίσημης εκπαίδευσης ή την απώλεια της θέσης εργασίας του. Όλα τα κράτη – μέλη συμφώνησαν επί της αρχής και πρέπει τώρα να υποβάλουν ένα σχέδιο εφαρμογής που περιγράφει την πρακτική λειτουργία και τη χρηματοδότηση της συμμετοχής τους.
Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο υλοποίησης θα πρέπει να περιλαμβάνει:
· Τον ρόλο των δημόσιων Αρχών που είναι αρμόδιες για την εκπαίδευση και την απασχόληση, τις οργανώσεις νεολαίας και των εκπροσώπων των εργαζομένων και των εργοδοτών.
· Τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και άλλες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει να καθορίσει την εγγύηση.
· Τη χρηματοδότηση της εγγύησης, χάρη στη βοήθεια της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
· Ενα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή και την παρακολούθηση της προόδου.
Τα κράτη – μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το οποίο θα προικοδοτηθεί με περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2014 και το 2020 για να δημιουργήσει το δικό τους σύστημα. Οσοι κράτη – μέλη έχουν περιοχές όπου το ποσοστό της ανεργίας των νέων είναι μεγαλύτερο από 25% είναι επιλέξιμες για πρόσθετη χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απασχόληση των νέων, που ανέρχεται σε έξι δισεκατομμύρια ευρώ (η οποία μπορεί να αυξηθεί σε οκτώ δισεκατομμύρια στη συνέχεια).
Τα κράτη – μέλη που βρίσκονται σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υποβάλουν το σχέδιο εφαρμογής τους πριν από το τέλος του έτους. Αλλοι έχουν μέχρι τα μέσα του 2014 να το πράξουν. Η Τσεχική Δημοκρατία, η Κροατία και η Πολωνία έχουν ήδη υποβάλει τα σχέδιά τους.
Υπενθυμίζουμε ότι η χώρα μας δυστυχώς έχει τα πρωτεία στην ανεργία και ειδικότερα στην ανεργία των νέων χάρις στις άοκνες προσπάθειες της εφαρμογής της πολιτικής λιτότητας, που μας κάνει να τρέμουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Σημειώνουμε ότι στη συνολική τρέλα της εφαρμογής της πολιτικής λιτότητας, ακούστηκε πάλι ο γνωστός και μη εξαιρετέος Σόιμπλε να υποστηρίζει ότι περαιτέρω διάσωση των τραπεζών πρέπει να γίνει με κούρεμα (αλλά Κύπρου) των καταθέσεων.
Ετσι, επαναλαμβάνει στους Ελληνες καταθέτες (όσοι έχουν απομείνει) «ελάτε σε μένα να σώσετε τις αποταμιεύσεις σας». Η ανηθικότητα στο μεγαλείο της. Οτι ακριβώς έγινε και στον πόλεμο. Να γιατί χρειάζεται η διαρκής επαγρύπνηση και πιστεύω ότι ενώ είχα κρίνει ως λίγα τα 6 δισ. της συνάντησης κορυφής τον Ιούνιο για την εφαρμογή των μέτρων υπέρ της καταπολέμησης της ανεργίας των νέων, είδα ότι προστίθενται ακόμη 10 δισ. € για την ίδια περίοδο, ήτοι 2014 – 2020. Με τα κατάλληλα σχέδια και αν αυξήσουμε την απορρόφηση των κονδυλίων που θα μας εγκριθούν, είναι δυνατή η εφαρμογή των δράσεων που προαναφέραμε.
Διαφορετικά δύσκολα θα συγκρατήσουμε πλέον, νέο ή νέα στη Δυτική Μακεδονία, όπου, όπως έχουμε γράψει στο πρόσφατο παρελθόν, 73% νέων είναι σε ανεργία!