Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Εφευρέσεις για τις οποίες δεν διαβάσαμε ποτέ στα βιβλία ιστορίας!

Η ιστορία γράφεται από ανθρώπους. Και οι άνθρωποι είναι πάντα επιλεκτικοί. Και ποτέ αντικειμενικοί. Διαλέγουν εκείνα που τους «κάθονται» καλύτερα, εκείνα που είναι «πολιτικά ορθά». Το γεγονός ότι η ιστορία γράφεται από ανθρώπους –και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς- σημαίνει πως οι ιστοριογράφοι «μεταφέρουν» στα γραπτά τους προσωπικές προτιμήσεις, εμπειρίες, διαφωνίες. Φυσικά τις περισσότερες φορές δεν είναι εμφανείς οι προσωπικές απόψεις, αλλά στο μάτι του έμπειρου αναγνώστη ο εκάστοτε γραφιάς αποκαλύπτεται. Σήμερα, η στήλη δεν θα ασχοληθεί με βαρυσήμαντα ιστορικά περιστατικά, το αντίθετο μάλιστα: Σήμερα, ψάξαμε και σας παρουσιάζουμε εφευρέσεις και «πρωτιές» στην ιστορία που δεν εμφανίστηκαν ποτέ στα μαθητικά μας βιβλία. Ισως επειδή οι ιστορικοί τις θεώρησαν ήσσονος σημασίας.

Το πρώτο… καλαμάκι!

Αν νομίζετε πως τα καλαμάκια είναι εφεύρεση των τελευταίων δεκαετιών, κάνετε τεράστιο λάθος. Μπορεί το πλαστικό (και πλέον το χάρτινο) καλαμάκι να αποτελεί αναπόσπαστο αντικείμενο της καθημερινότητάς μας, ωστόσο η πρώτη «εμφάνιση» του έγινε περίπου 5.000 χρόνια πριν. Συγκεκριμένα, το πρώτο καλαμάκι εντοπίστηκε σε έναν τάφο Σουμέριου ευγενή, ο οποίος πρέπει να ήταν εξαιρετικά περήφανος για το καλαμάκι του, εφόσον αφενός ήθελε να ταφεί μαζί του, αφετέρου φρόντισε να υπάρχει και εικόνα στον τάφο του με το πώς το χρησιμοποιούσε! Το εν λόγω καλαμάκι ήταν φτιαγμένο από χρυσό και ασήμι, ενώ ήταν διακοσμημένο και με πολύτιμες πέτρες. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι Σουμέριοι συνήθιζαν να χρησιμοποιούν καλαμάκια για να πίνουν μπύρα μέσα από ένα μεγάλο δοχείο. Δεδομένου ότι η μπύρα θεωρείτο δώρο από τους θεούς, το χρυσό καλαμάκι ήταν μια έμπρακτη ένδειξη σεβασμού στο θεϊκό ποτό. Για την ιστορία, το πολυτελέστατο καλαμάκι φιλοξενείται σήμερα στο British Museum.
Διαβάστε περισσότερα στα:
www.smithsonianmag.com/smart-news/archaelogists-find-ancient-drinking-straws-used-to-drink-beer-180979433
www.businessinsider.com/oldest-known-drinking-straws-allowed-ancients-to-share-communal-beer-2022-1
https://nerdist.com/article/oldest-known-straws-identified-made-of-silver-gold-for-beer-drinking/

Ο πρώτος καταγεγραμμένος γάμος ομοφυλοφίλων

Η σύγχρονη κοινωνία έχει πολλά να διδαχθεί από τις παλαιότερες. Επίσης –σε πολλές περιπτώσεις- αποδεικνύεται πολύ πιο οπισθοδρομική από εκείνες των αρχαίων χρονων. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως εντυπωσιακά στοιχεία σχετικά με τον γάμο των ομοφυλόφιλων. Το πρώτο γκέι –επίσημα παντρεμένο- ζευγάρι στην ιστορία φαίνεται λοιπόν πως ήταν ο Niankhkhnum και ο Khnumhotep, μανικιουρίστες, που εργάζονταν στο παλάτι για τον Nyuserre Ini, τον έκτο φαραώ της πέμπτης δυναστείας. Οι δυο άντρες τάφηκαν μαζί ως παντρεμένο ζευγάρι ο ένας στραμμένος προς τον άλλον σαν να ήταν έτοιμοι να φιληθούν. Στον τάφο τους υπάρχουν επίσης επιγραφές που δηλώνουν πως οι δύο άντρες ήταν πολύ περισσότερο από στενοί φίλοι, και πως η ένωσή τους ήταν για μια ζωή. Η θεωρία αυτή, έχει δημοσιευτεί και παρουσιαστεί από τον καθηγητή Greg Reeder, και –όπως ήταν αναμενόμενο- υπάρχουν πολλοί συνάδελφοί του που θεωρούν πως ο Reeder κάνει λάθος. Παρότι αμφιλεγόμενη, ωστόσο, η θεωρία βασίζεται σε ακράδαντα στοιχεία.
Διαβάστε περισσότερα και στα:
www.nytimes.com/2005/12/20/science/a-mystery-locked-in-timeless-embrace.html
https://tribune.net.ph/2022/09/19/khnumhotep-and-niankhkhnum-hisorys-first-same-sex-couple
https://en.wikipedia.org/wiki/Khnumhotep_and_Niankhkhnum

Το πρώτο “αυτόματο” μηχάνημα πώλησης, πουλούσε… αγιασμό!

Το κρατούσα για το τέλος, γιατί είναι μακράν το καλύτερο που εντόπισα! Επίσης έρχεται να υποστηρίξει την πάγια πεποίθησή μου, πως οι παπάδες, στην πλειονότητά τους, δεν έχουν… τον θεό τους! Η πρώτη μηχανή αυτόματης πώλησης στην ιστορία λοιπόν, δεν δημιουργήθηκε για να πουλάει τσίχλες ή άλλα «ευτελή» αντικείμενα. Αντίθετα δημιουργήθηκε για να πουλάει αγιασμό! Μισό λεπτό και γίνεται καλύτερο: Εφευρέτης ήταν ένας Ελληνας από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με το όνομα Ήρων, ο οποίος ήταν γνωστός μαθηματικός και μηχανικός. To μηχάνημα που έφτιαξε ο Ηρων χρησιμοποιούσε το βάρος του νομίσματος που εισερχόταν στη μηχανή προκειμένου να απελευθερωθεί μικρή ποσότητα αγιασμού στο κάτω μέρος. Αυτά τα μηχανήματα τοποθετήθηκαν σε πολλούς ναούς και επέτρεπαν στους πιστούς να προμηθεύονται αγιασμό όποτε χρειαζόταν -έναντι αντιτίμου φυσικά. Να φανταστώ πως το ενδεχόμενο να επιτρέπουν στους πιστούς να παίρνουν δωρεάν αγιασμό δεν υπήρχε ως πιθανότητα, σωστά;
Για περισσότερα δείτε και τα:
www.smith.edu/hsc/museum/ancient_inventions/hsc18b.htm
www.mentalfloss.com/article/68270/worlds-first-vending-machine-dispensed-holy-water

Το πρώτο τεστ εγκυμοσύνης

Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν εξαιρετικά μπροστά σε σχέση με την εποχή τους (ή εμείς δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε και τόσο πολύ στην πορεία των χρόνων). Σύμφωνα με τους επιστήμονες λοιπόν, το πρώτο τεστ εγκυμοσύνης στην Ιστορία αποτυπώθηκε σε ένα φύλλο πάπυρου περισσότερο από 3.000 χρόνια πριν. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν έναν περίεργο τρόπο να μάθουν αν μια γυναίκα κυοφορούσε. Επίσης θεωρούσαν πως μπορούσαν να προσδιορίσουν αν το παιδί θα ήταν αγόρι ή κορίτσι. Σύμφωνα με τον πάπυρο λοιπόν, το τεστ είχε ως εξής: η γυναίκα ουρούσε σε ένα μπολ με σπόρους κριθαριού και σιταριού. Αφηνε το μπολ για μερικές μέρες και μετά φύτευε τους σπόρους. Αν φύτρωνε πρώτα το κριθάρι, ήταν έγκυος και το παιδί θα ήταν κορίτσι. Αν φύτρωνε πρώτα το σιτάρι, ήταν έγκυος σε αγόρι. Αν δεν φύτρωναν οι σπόροι, δεν ήταν έγκυος. Ναι, δεν ήταν ένα γρήγορο τεστ, όμως το εντυπωσιακό είναι –όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες- πως παραδόξως λειτουργούσε! Πιθανότατα βεβαίως δεν μπορούσε να προσδιορίσει το φύλο, αλλά μπορούσε να ανιχνεύσει εγκυμοσύνη στο εντυπωσιακό ποσοστό του 70%.
Για περισσότερα δείτε και τα:
https://history.nih.gov/display/history/Pregnancy+Test+Timeline
https://sitn.hms.harvard.edu/flash/2018/pee-pregnant-history-science-urine-based-pregnancy-tests
https://science.howstuffworks.com/life/biology-fields/ancient-egyptian-pregnancy-test-survived-millenia-because-it-worked.htm


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα