Την εκτίμηση ότι άμεσα θα υπάρξουν πολιτικές πρωτοβουλίες που θα γεφυρώσουν τις διαφωνίες που προέκυψαν στο τελευταίο Eurogroup καθώς αποτελεί κοινό τόπο για την ελληνική πλευρά και τους θεσμούς η ανάγκη για να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση, εξέφρασε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου από τα Χανιά. Παράλληλα, η κα Αχτσιόγλου τόνισε ότι κομβικός πολιτικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ για το όριο των ομαδικών απολύσεων υπογράμμισε ότι ούτε τεχνικά αλλά ούτε και πολιτικά δικαιολογείται κάποια αύξηση σε μια χώρα με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Η κα Αχτσιόγλου που κατέφθασε στα Χανιά το πρωί της Παρασκευής πραγματοποίησε συναντήσεις αρχικά με εργαζόμενους της ΔΕΗ και στη συνέχεια με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), ενώ το μεσημέρι θα μεταβεί στο Εργατικό Κέντρο όπου θα συνομιλήσει με εκπροσώπους πρωτοβάθμιων σωματείων.
Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων για το τελευταίο Eurogroup επεσήμανε ότι αποτυπώθηκαν πολλά σημεία σύγκλισης και μια διαφωνία:
«Τα σημεία σύγκλισης είναι ότι αποτέλεσε κοινό τόπο ότι η ελληνική οικονομία έχει σοβαρά, απτά δείγματα ανάκαμψης. Έχουμε μια πολύ σημαντική υπεραπόδοση εσόδων και επίτευξη στόχων και μια υπεραπόδοση σε σχέση με τους στόχους. Δηλαδή τα πρωτογενή πλεονάσματα που επιτεύχθηκαν ήταν πολύ υψηλότερα από αυτά που είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση. Μιλάμε για πλεονάσματα της τάξης του 2% ενώ ο στόχος ήταν 0,5%. Αυτό είναι γεγονός. Το δεύτερο γεγονός που υπήρξε κοινή αποτύπωση στο Eurogroup είναι ότι περνάμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η εκτίμηση που υπήρχε για το έτος είναι ότι θα υπάρχει αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης. Το τρίτο σημείο που δεν είναι γεγονός αλλά αποτελεί συνεκτίμηση όλων των εμπλεκόμενων είναι ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος και ότι ο χρόνος είναι κρίσιμος και θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό», σημείωσε η κα Αχτσιόγλου.
Ως προς τη διαφωνία που διαπιστώθηκε στο Eurogroup η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στη θέση του ΔΝΤ για νομοθέτηση επιπλέον μέτρων μετά το τέλος του προγράμματος: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει στη νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το τέλος του προγράμματος κι αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα πολιτικής αρχής αλλά και δύο επιπλέον παραμέτρων», ανέφερε η κα Αχτσιόγλου και συμπλήρωσε: «Πρώτον ότι τα γεγονότα δεν επιβάλλουν κάτι τέτοιο, αφού όταν έχεις υπεραπόδοση εσόδων δεν υπάρχει κανένας λόγος να προχωράς σε περαιτέρω νομοθέτηση μέτρων λιτότητας και δεύτερον είναι ζήτημα δημοκρατίας. Το κράτος δικαίου, οι αρχές της Ε.Ε. και ο νομικός πολιτισμός της δεν επιτρέπει την προληπτική νομοθέτηση μέτρων με αυτό τον τρόπο για διάστημα πολύ μεταγενέστερο του παρόντος πολιτικού πλαισίου».
Στο ερώτημα αν η διαφωνία που υπάρχει «μπλοκάρει» την επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης η κα Αχτσιόγλου επεσήμανε ότι όλοι οι παράγοντες σε ευρωπαϊκό επίπεδο θέλουν μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει τα περισσότερα βήματα για το κλείσιμο αυτής της συμφωνίας, υπάρχουν κάποια θέματα ανοιχτά, όπως το εργασιακό και κάποια ζητήματα στην ενέργεια, τα οποία όμως πιστεύω ότι μπορούν γρήγορα να επιλυθούν. Η εκτίμησή μας είναι ότι αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για να γεφυρωθεί η απόσταση που διαπιστώνεται αυτή τη στιγμή και οι πρωτοβουλίες θα είναι άμεσες γιατί στο Eurogroup υπήρξε συναίνεση για το θέμα του χρόνου».
Για το θέμα της ανεργίας, των ελαστικών μορφών απασχόλησης και των πενιχρών μισθών η κα Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά εργασίας και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Όμως -σημείωσε- η κυβέρνηση κατάφερε με τους χειρισμούς της να μειώσει την ανεργία από το 27% που ήταν το 2015 κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. «Αυτό δεν αποτελεί λόγο για να επιχαίρουμε αλλά σίγουρα δείχνει ότι ο τρόπος που κινούμαστε είναι στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε μεταξύ άλλων.