Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών ο αντιστασιακός Λευτέρης Ηλιάκης.
Συνδέθηκε με το ΕΑΜικό κίνημα, φυλακίσθηκε και εξορίσθηκε πολλές φορές για τα πολιτικά του πιστεύω καθώς ήταν ενεργό μέλος του κομμουνιστικού κινήματος τόσο στα χρόνια μετά τον πόλεμο όσο και στην 7ετία της δικτατορίας.
Ήταν για χρόνια υποψήφιος με το ΚΚΕ, είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος και το συγγραφικό του έργο για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής και του Εμφυλίου ήταν σπουδαίο.
Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη στις 5 στο Νεροχώρι.
Τη βαθύτατη θλίψη της για «τον θάνατο του συντρόφου Λευτέρη Ηλιάκη, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και στελέχους του Κ.Κ.Ε.» εξέφρασε η Τ.Ε. Χανίων του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωσή της παραθέτει ένα αναλυτικό βιογραφικό και σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «ο σ. Λευτέρης γεννήθηκε στις αρχές του Δεκέμβρη του 1924 στο Νεροχώρι Αποκόρωνα Χανίων από γονείς φτωχούς αγρότες». Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι ο Λευτέρης Ηλιάκης ήταν «ξακουστός αντάρτης του ΔΣΕ που παίρνει μέρος στις περισσότερες μάχες της Σαμαριάς. Το 1948 του καίνε το σπίτι στο Νεροχώρι. Συνελήφθη το 1950 και οδηγούταν από φυλακή σε φυλακή σ’ όλη την Ελλάδα μέχρι το 1964 (Ιτζεδίν, Κέρκυρα, Αίγινα, Κορυδαλός, Αλικαρνασσός, Γυάρος κ.α.). Τότε ανέλαβε γραμματέας της ΕΔΑ νομού Χανίων, με την εγκαθίδρυση της δικτατορίας βγήκε στην παρανομία, συνελήφθη 10 μήνες αργότερα και οδηγήθηκε πάλι στις φυλακές για 7 χρόνια μέχρι το 1974, που απελευθερώθηκε από τους τελευταίους πολιτικούς κρατούμενους. Με την μεταπολίτευση ανέλαβε μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, γραμματέας Χανίων, διευθυντής της εφημερίδας «ΑΛΗΘΕΙΑ» που επανακυκλοφόρησε, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, όπως και άλλα καθήκοντα σαν αγροτικό στέλεχος που εκλεγόταν σε διάφορα συνδικαλιστικά και συνεταιριστικά όργανα στο Νομό Χανίων αλλά και πανελλαδικά (ΠΑΣΕΓΕΣ). Την περίοδο της κρίσης στο Κόμμα, 1989 – 1991, στάθηκε σταθερός στις ιδέες του μαρξισμού – λενινισμού έδωσε τη μάχη ενάντια στον οπορτουνισμό όπως και το 1968 ενάντια στους αναθεωρητές. Αμέσως μετά ανέλαβε το 1991 γραμματέας του ΚΚΕ στον Νομό Χανίων και έδωσε τη μάχη καθοριστικά για την ανασυγκρότηση των οργανώσεων του». Ο Λ. Ηλιάκης «ανέπτυξε πλούσιο συγγραφικό έργο εκδίδοντας 6 βιβλία για την Αντίσταση στον Νομό Χανίων, τον Εμφύλιο στην Κρήτη, τα πρώτα βήματα του ΕΑΜ στην Κρήτη, για τις γυναίκες στην Αντίσταση, τα Κρητικά Γράμματα και την αυτοβιογραφία του. Υπήρξε για πολλά χρόνια πρόεδρος του παραρτήματος Χανίων της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και στη διοίκηση των κεντρικών της ΠΕΑΕΑ και μέλος του ΔΣ του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης στο Θέρισο. Μέχρι το τέλος της ζωής του υπήρξε παρών στα Γραφεία του Κόμματος στα Χανιά και στις εκδηλώσεις, τις πορείες σε όλο το νομό και στις συνεδριάσεις της Κομματικής Οργάνωσης του Πλατανιά».
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΝΙΩΝ
Αργά το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι ο Λ. Ηλιάκης ήταν αγωνιστής «από την εποχή της κατοχής, που διώχθηκε και ταλαιπωρήθηκε από το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς όσο λίγοι σ’ ολόκληρη την Ελλάδα με πολυετείς φυλακίσεις και εξορίες. Η αγωνιστικότητα, η πίστη του στο δίκαιο του αγώνα των φτωχών και κατατρεγμένων αυτού του τόπου δεν τον εγκατέλειψαν μέχρι τις τελευταίες του στιγμές. Στην μνήμη όσων τον γνώρισαν και συμπορεύτηκαν μαζί του θα μείνει σαν υπόδειγμα λαϊκού αγωνιστή, αυτοδίδακτου, με στέρεη και βαθιά πεποίθηση για την ορθότητα των επιλογών του, με διαρκή αισιοδοξία για ένα πιο ανθρώπινο μέλλον. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην Ν.Ε. Χανίων του ΚΚΕ και στους οικείους του», καταλήγει η ανακοίνωση.
Μάλιστα..ΚΚες λοιπόν και Αντιστασιακός..επί “χούντας”…
Ευτυχώς που σήμερα έχουμε “Αριστερή” .. “Δημοκρατία” και δεν προσκυνάμε τους Γερμανούς από “Αριστερά”