Την τελευταία του πνοή άφησε χθες το βράδυ, σε ηλικία 88 ετών, ο καθηγητής Ψυχιατρικής και πρώην υπουργός Υγείας, Κώστας Στεφανής.
Ο εκλιπών διατέλεσε υπουργός, την περίοδο 2002 – 2004, επί της πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη, ενώ αποτέλεσε βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κατά την κοινοβουλευτική περίοδο 1996 – 2000.
Η κηδεία είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, στις 14.00 το μεσημέρι, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Συλλυπητήρια στην οικογένεια του Κώστα Στεφανή εξέφρασε το σύνολο του πολιτικού κόσμου.
Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Άνθρωπος πολυδιάστατος και επιστήμονας με πρωτοπόρο έργο και σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση του χώρου της ψυχικής υγείας, ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Ψυχιατρικής, K. Στεφανής, υπήρξε επίσης και ένας βαθύτατα πολιτικός νους, με ενεργό δράση από τις θέσεις του βουλευτή και του υπουργού Υγείας. Θερμά συλλυπητήρια και στους οικείους του».
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στο συλλυπητήριο μήνυμά του ανέφερε ότι το έργο του πρωτοπόρου Έλληνα καθηγητή και ακαδημαϊκού θα αποτελέσει πυξίδα για όλους. «Μεγάλη προσωπικότητα στο χώρο της Ψυχιατρικής, άνοιξε δρόμους παγκοσμίως στην έρευνα της κατάθλιψης συμβάλλοντας τα μέγιστα στην εξερεύνησή της σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Ο Κώστας Στεφανής, ως πολιτικός, εργάστηκε με πάθος και επιτυχία για τη μεταρρύθμιση των δομών ψυχιατρικής φροντίδας στο χώρο της υγείας στην πατρίδα μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης
«Σε αυτόν οφείλουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα» τονίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι «ο Κώστας Στεφανής υπήρξε ένας σπουδαίος επιστήμονας με διεθνή φήμη και αποδοχή, ένας υπέροχος δάσκαλος με χιλιάδες μαθητές, ένας βαθύτατα δημοκρατικός και ενεργός πολίτης σε όλες τις φάσεις της ζωής του. Δημιούργησε σπουδαίο θεσμικό και κοινωνικό έργο στον χώρο της Υγείας».
«Αποχαιρετώ έναν άνθρωπο που κόσμησε τη δημόσια ζωή, τώρα που όπως ο ίδιος μου είχε πει, επιστρέφει στα μόρια της», αναφέρει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και συμπληρώνει «Ενεργός πολίτης, αυθεντικός ιατροφιλόσοφος, εκτός από την επιστήμη του άφησε έντονο το στίγμα του στην κοινωνία αλλά και την πολιτική».
Τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος εξέφρασε προσωπικά και εκ μέρους της Βουλής ο Νίκος Βούτσης: «Ο Κώστας Στεφανής αποτέλεσε ένα φωτεινό παράδειγμα επιστήμονα και πανεπιστημιακού δασκάλου, που συνέδεσε και την πολιτική παρουσία του με ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο ιδιαίτερα στον τομέα της ψυχικής υγείας».
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr