Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

“Ξέφυγε” από τις παγίδες ο κροκόδειλος

Αφού φωτογραφήθηκε, βιντεοσκοπήθηκε και γενικά έκανε το “κομμάτι” του μπροστά στις κάμερες και στα σημεία που έχουν στηθεί οι παγίδες για να τον αιχμαλωτίσουν, ο κροκόδειλος που ζει στο Φράγμα των Ποταμών στο Αμάρι, αποφάσισε να πάει… για εξερεύνηση. Το διάσημο ερπετό, από το προηγούμενο Σάββατο έχει απομακρυνθεί από τα “λημέρια” του και κολυμπά όχι πια εκεί που σύχναζε τόσο καιρό, αλλά σε γειτονικά νερά. Προφανώς, κυνηγά αυτό το διάστημα και πάει όπου υπάρχουν θηράματα, μας εξηγεί ο διευθυντής διαχείρισης υδραυλικών έργων στον Ο.Α.Κ., Βαγγέλης Μαμαγκάκης. Η ομάδα που έχει συσταθεί για να βρει τρόπο παγίδευσης του κροκόδειλου, συναντήθηκε προχθές προκειμένου να εξετάσει και αναλύσει όλα τα δεδομένα από τη στιγμή που ξεκίνησε η επιχείρηση αιχμαλωσίας μέχρι και τώρα και να βάλει στόχους για το επόμενο διάστημα. Το πιο πιθανό είναι πως τις προσπάθειες θα συνδράμουν ειδικοί από το εξωτερικό είτε ο γνωστός “κροκοδειλάκιας” Ολιβιέ Μπερά, είτε κάποιος άλλος απ’ αυτούς που έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν και εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου θα έχουν αποφασιστεί οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Η επιτροπή που συγκροτήθηκε και συνεδρίασε για πρώτη φορά τη Δευτέρα, αποτελείται από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου, τη δασολόγο, υπεύθυνη της Περιφερειακής Διαχειριστικής Αρχής CITES στην ΑΔΚ (Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών), τον διευθυντή Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κρήτης, τον περιφερειακό σύμβουλο, εντεταλμένο Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ρεθύμνης, τον δήμαρχο Αμαρίου, τον διευθυντή Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.), τον ερπετολόγο, εκπρόσωπο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τη βιολόγο της Ερπετολογικής Εταιρείας και δρ Βιολογικών Επιστημών με ειδικότητα στη μελέτη των ερπετών, τακτικό μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής CITES. Η επικεφαλής της ομάδας, προϊσταμένη της δασικής υπηρεσίας, Χαρίκλεια Καργιολάκη είπε σε δήλωση της πως έγινε μία καταγραφή των ενεργειών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα οι οποίες και αξιολογήθηκαν.

«Θα ξανασυνεδριάσουμε με σκοπό να δούμε τι θα μας προτείνουν και οι υπόλοιποι επιστήμονες σε σχέση μ’ αυτό. Η “σύλληψη” του ζώου δεν είναι κάτι εύκολο, διότι είναι ένα ζώο άγριο που ήρθε στην περιοχή μας. Δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να το πιάσουμε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αυτές οι ενέργειες είναι και αποτυχημένες. Αποτυχημένες είναι ως προς το αποτέλεσμά τους, αλλά δεν μπορούσε να γίνει και κάτι άλλο».

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΣ;

Μεγάλο ερώτημα παραμένει το αν τελικά υπάρχει και δεύτερος κροκόδειλος στο Φράγμα ποταμών. Η κα Καργιολάκη τόνισε πως η ειδική ομάδα που συστάθηκε παρακολουθεί το θέμα, ωστόσο, σημείωσε πως μέχρι και σήμερα υπάρχουν ενδείξεις για δεύτερο, αλλά δεν έχει δει κανείς και τους δυο ταυτόχρονα. Αρα έχει καταγραφεί μόνο ένας. Ο κ. Μαμαγκάκης τόνισε στην Κ.Ε. πως οι ειδικοί επιστήμονες που θα έρθουν -όταν έρθουν- θα μπορέσουν να κάνουν μία έρευνα προκειμένου να καταλάβουν αν υπάρχει ή όχι δεύτερος κροκόδειλος στην περιοχή της λίμνης. Υπενθυμίζουμε πως όλοι οι επιστήμονες που έχουν ενδιαφερθεί για το θέμα, προσφέρονται εθελοντικά να βοηθήσουν χωρίς να ζητούν αποζημίωση και μάλλον φαίνεται πλέον ως μοναδική λύση η συνδρομή τους για ν’ απομακρυνθεί το ερπετό από τη λίμνη. Χ.Β.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα