Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Εφικτή η μείωση των αποβλήτων ξενοδοχειακών μονάδων

Σε πάνω από 30% μπορούν να μειώσουν τα απόβλητα που παράγουν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ακολουθώντας καλές πρακτικές πρόληψης και ανακύκλωσης απορριμμάτων, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. Στο μεταξύ, όπως έκαναν γνωστό στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η εφαρμογή διεθνών προτύπων διαχείρισης απορριμμάτων από ξενοδοχειακές μονάδες πρόκειται προσεχώς να ενταχθεί στους όρους περιβαλλοντικής αδειοδότησης των εν λόγω επιχειρήσεων στο πλαίσιο της υλοποίησης των στόχων του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της ημερίδας με «Ανάδειξη του ρόλου των μεγάλων παραγωγών αποβλήτων στην ανακύκλωση – κίνητρα και οφέλη» που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης και πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο ξενοδοχείο «Pilot Beach Resort».

ΠΡΟΛΗΨΗ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Η προϊσταμένη του Τμήματος Διαχείρισης Αστικών Βιομηχανικών και συναφών αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αναστασία Αρφανάκου υπογράμμισε την έμφαση που δίνει το Υπουργείο στην πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των απορριμμάτων, ενώ τόνισε ότι στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων προβλέπεται, μεταξύ άλλων, έως το 2020 τα απόβλητα που καταλήγουν σε ΧΥΤΑ να είναι λιγότερα από το 30% του συνόλου των παραγομένων αποβλήτων της χώρας.
Ειδικότερα για τα ξενοδοχεία η κα Αρφανάκου σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια μείωσης των οργανικών αποβλήτων αλλά και των συσκευασιών, περνώντας από τις συσκευασίες μίας χρήσης σε επαναχρησιμοποιούμενες. Τόνισε δε ότι διεθνείς πρακτικές μείωσης των αποβλήτων πρόκειται να συμπεριληφθούν προσεχώς στους περιβαλλοντικούς όρους των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.
Πάντως, όπως επεσήμανε η προϊσταμένη του Τμήματος Ανακύκλωσης – Εναλλακτικής Διαχείρισης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αγγελική Ψάιλα, μέχρι στιγμής ελάχιστες ξενοδοχειακές μονάδες κάνουν ανακύκλωση και συγκεκριμένα ακολουθούν τη μέθοδο της χωριστής συλλογής των απορριμμάτων που δίνει καθαρά προϊόντα. «Στο εξωτερικό εφαρμόζονται αυτές οι πρακτικές και υπάρχουν ξενοδοχεία που εμπλέκουν ενεργά τους πελάτες», σχολίασε η κα Ψάιλα και πρόσθεσε ότι τα κέρδη για μια επιχείρηση από την εφαρμογή αυτών των πρακτικών δεν είναι μονάχα περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά.

ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ
Χαρακτηριστικό ως προς τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει η εφαρμογή καλών πρακτικών, ήταν το παράδειγμα του πιλοτικού προγράμματος ανακύκλωσης και διαχείρισης των στερεών αποβλήτων που εφαρμόστηκε στο ξενοδοχείο «Pilot Beach Resort» σε συνεργασία με την εταιρεία «Πράσινος Κόσμος Ε.Π.Ε.» και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας.
Εκ μέρους της εταιρείας ο κ. Νικήτας Μαυράκης σημείωσε ότι ακολουθήθηκαν απλές μέθοδοι που αφορούσαν τη συλλογή, συγκέντρωση και διαχωρισμό των απορριμμάτων. «Πετύχαμε να συλλέξουμε περίπου το 30% των συνολικών ποσοτήτων, ενώ ο στόχος της επόμενες χρονιάς είναι να φτάσουμε στο 50%», ανέφερε και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό

συλλέχθηκαν μεγάλες ποσότητες πλαστικού και χαρτονιού, έγιναν κόμποστ περίπου 52 τόνοι οργανικών υπολειμμάτων, ενώ συλλέχθηκε και γυαλί της τάξεως των 36 τόνων.
«Η διαδικασία αυτή έγινε με χωριστούς κάδους που τοποθετήθηκαν στις κουζίνες και σε άλλους χώρους του ξενοδοχείου. Στη συνέχεια τα υλικά οδηγήθηκαν σε πρέσα και ακολούθως πωλήθηκαν σε ανακυκλωτή στο Ηράκλειο. Από την ποσότητα των ανακυκλώσιμων προϊόντων το ξενοδοχείο αποκόμισε έσοδα της τάξης του 1,5 ευρώ ανά κλίνη, ενώ υπήρξαν έσοδα κι από τη συγκέντρωση του λαδιού που αυξήθηκε από 2 τόνους πέρυσι σε 12,5 τόνους φέτος που υλοποιήθηκε το πρόγραμμα. Παράλληλα, υπήρξε ένα έμμεσο κέρδος περίπου 10.000 -13.000 ευρώ από την εξοικονόμηση του κόστους που θα στοίχιζε στον Δήμο η διαχείριση των απορριμμάτων του ξενοδοχείου», εξήγησε ο κ. Μαυράκης.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής ανέφερε ότι στόχος του σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης είναι να ενισχυθεί η διαλογή στην πηγή. Ειδικότερα για τα ξενοδοχεία τόνισε ότι μπορούν εύκολα να υιοθετηθούν πρακτικές ανακύκλωσης καθώς οι Ευρωπαίοι πελάτες είναι εξοικειωμένοι με αυτές.
Ο κ. Καλογερής ανέφερε ακόμα ότι στη νέα Προγραμματική Περίοδο προβλέπονται πόροι για την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης σε επιχειρήσεις αλλά και για ευαισθητοποίηση του κοινού -και ιδίως των παιδιών- όσον αφορά τη διαλογή στην πηγή, ενώ ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια θα αναλάβει σχετικές δράσεις.
Η υπεύθυνη σύνταξης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης (ΠΕΣΔΑΚ) Ελένη Καργάκη τόνισε ότι η βασική φιλοσοφία του ΠΕΣΔΑΚ είναι στην κατεύθυνση της οδηγίας 2008/98 που τηρεί την ιεραρχία πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση μέσα από τη διαλογή στην πηγή. «Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός έχει βάλει στόχο να μειωθούν τα απορρίμματα από τη διαλογή στην πηγή γύρω στο 34%», δήλωσε, τονίζοντας πάντως ότι τόσο η Κρήτη όσο και η χώρα συνολικά βρίσκονται ακόμα πίσω σε ό,τι αφορά τις πρακτικές ανακύκλωσης και πρόληψης.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Βαμιεδάκης επεσήμανε την έμφαση που δίνει η Περιφέρει στην ανακύκλωση και τον ρόλο που μπορούν να παίξουν σε αυτό τα ξενοδοχεία. «Αν λάβουμε υπόψη ότι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί απορριμμάτων στο νησί είναι τα ξενοδοχεία που φιλοξενούν εκατομμύρια επισκεπτών σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος», σχολίασε και πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους τουριστικούς επιχειρηματίες ώστε αφενός να καταλάβουν ότι κάτι τέτοιο είναι προς το δικό τους οικονομικό συμφέρον και αφετέρου ότι υποστηρίζουν το περιβάλλον και τη βιωσιμότητά του, περνώντας παράλληλα ένα σοβαρό μήνυμα στους ποιοτικούς επισκέπτες που στοχεύουμε».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα