Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν μια περιοχή του εγκεφάλου που μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη του ποιοι θα εκδηλώσουν άνθρωποι θα εκδηλώσουν κατάθλιψη, χρόνια πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.
Σύμφωνα με το in.gr που αναδημοσιεύει σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Neuron, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου «Duke» παρατήρησαν ότι μετρώντας την δραστηριότητα της αμυγδαλής (μια ομάδα νευρώνων, σε σχήμα αμυγδάλου που βρίσκεται κοντά στο εγκεφαλικό στέλεχος και σχετίζεται με τα συναισθήματα, και ειδικά με τον φόβο, και τις αντιδράσεις σε αυτά), μπορούσαν να προβλέψουν ποιος θα εκδηλώσει άγχος ή κατάθλιψη εις ανταπόκριση στρεσογόνων γεγονότων, έως και τέσσερα χρόνια νωρίτερα.
«Συνήθως, οι άνθρωποι υποβάλλονται σε θεραπεία μόνο όταν έχουν εκδηλώσει πια κατάθλιψη ή το άγχος έχει γίνει χρόνιο και δύσκολο στη διαχείριση. Αλλά έχοντας έναν εγκεφαλικό δείκτη, μπορούμε να βοηθήσουμε τα άτομα να αναζητήσουν εγκαίρως θεραπεία, πριν εδραιωθεί η κατάσταση και επηρεάσει την καθημερινότητά του», εξηγεί ο Δρ Τζοννα Σβαρτζ.
Και παλαιότερες μελέτες σε άτομα με μετα-τραυματικό στρες, όπως οι στρατιώτες, είχαν αναδείξει έναν συσχετισμό ανάμεσα στην εγκεφαλική δραστηριότητα του κάθε ατόμου και την ικανότητα διαχείρισης του στρες. Οι μελέτες αυτές είχαν εστιάσει στην αμυγδαλή, λόγω την σχέσης της με ψυχιατρικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη, το σύνδρομο μετα-τραυματικού στρες και το άγχος. Όμως, είχαν εστιάσει σε ασθενείς με σοβαρά στρεσογόνα γεγονότα, όπως μια εμπόλεμη μάχη.
Όμως, σε επίπεδο καθημερινότητας το στρες πηγάζει από λιγότερο επιβαρυντικά γεγονότα, όπως ένα διαζύγιο, η ανεργία ή ο θάνατος ενός κοντινού μας προσώπου.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου «Duke» μελέτησε τους εγκεφάλους υγιών φοιτητών καθώς παρατηρούσαν φωτογραφίες θυμωμένων ή φοβισμένων προσώπων, με κάποια ένδειξη κινδύνου στον περίγυρο.
Οι εικόνες αυτές προκαλούσαν την κινητοποίηση της αμυγδαλής, και οι ερευνητές μέτρησαν την ένταση της ενεργοποίησης αυτής με την χρήση μαγνητικής τομογραφίας.
Κάθε τρεις μήνες μετά από κάθε μαγνητική τομογραφία, οι φοιτητές συμπλήρωναν και ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με στρεσογόνα γεγονότα και την επίπτωσή τους στην ζωής τους, καθώς και ένα ξεχωριστό ερωτηματολόγιο για συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.
Από το αρχικό δείγμα των 753 συμμετεχόντων, σχεδόν 200 άτομα τελικά συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια, δύο και τέσσερα χρόνια μετά.
Στα άτομα αυτά, παρατηρήθηκε ότι όσο πιο πολύ αντιδρούσε η αμυγδαλή, τόσο πιο σοβαρά συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης εκδήλωναν εις ανταπόκριση στρεσογόνων γεγονότων.