Η δημόσια υγεία φαίνεται πως στοιχίζει ακριβά, γι’ αυτό η πολιτική υγείας είναι ένα ξεχωριστό θέμα, για το οποίο τα συστημικά κόμματα στις προεκλογικές τους ομιλίες δεσμεύονται ότι θα εξαντλήσουν τις δυνατότητές τους, για να κάνουν πράξη όσα επαγγέλλονται γι’ αυτήν.
Μετά την κρίση στην οικονομία, που ξεκίνησε το 2008 στις ΗΠΑ, εξαπλώθηκε στον κόσμο και κράτησε 10 χρόνια, είχαμε την πανδημία· βρήκαν ευκαιρία εξωγενείς παράγοντες να επέμβουν. Σιγά – σιγά, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων να αντιμετωπίσουν την covid-19 και τις μεταλλάξεις της και αντί οι Υπηρεσίες Υγείας της χώρας να βελτιώσουν την αποδοτικότητά τους και να υπάρξουν «ίσες ευκαιρίες για όλους, ισότητα στην πρόσβαση», να επέλθει επανάσταση στο ΕΣΥ από την αποψίλωση των μονάδων υγείας από γιατρούς βασικών ειδικοτήτων, προκάλεσαν αντιξοότητες ώστε οι έχοντες και κατέχοντες να στραφούν στην ελεύθερη αγορά υγείας.
Άλλη διέξοδος δεν υπήρχε. Όταν οι αναμονές σε εφημερίες διαρκούν ατελείωτες ώρες, όταν αναφέρθηκε κλείσιμο τμημάτων, όταν ένα έκτακτο περιστατικό εντέλλεται να το αντιμετωπίσει όποιος βρεθεί σε “εφημερία τομέα”, δηλαδή ο παθολόγος να κάνει τον καρδιολόγο, με το σκεπτικό ότι όλοι ιατρική σπούδασαν, τότε αυτό εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, εκτός του ότι, όπως αναφέρεται από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.) τίθεται ζήτημα «για παράβαση του νόμου περί αντιποίηση ειδικότητος».
Στόχος είναι να αναμορφωθεί το Ε.Σ.Υ., να λειτουργεί με κριτήρια, όπως τα ιδιωτικά νοσοκομεία και να γίνει προσοδοφόρο, ενώ ο πολυδιαφημισμένος “προσωπικός γιατρός”, που δεν βρήκε ευρεία ανταπόκριση, ναυάγησε πριν ακόμη μπει σε πλήρη λειτουργία. Η μη εξασφάλιση κανονικών συνθηκών εργασίας όλων των ειδικοτήτων για τη δωρεάν παροχή υγείας στους ασθενείς γυρίζει το λειτούργημα του Ιπποκράτη εκατό χρόνια πίσω, πράγμα επικίνδυνο για τους άρρωστους.
Η κατάσταση επιδεινώνεται στα νοσοκομεία μετά τις παραιτήσεις γιατρών και κατόπιν των άγονων διαγωνισμών για την πλήρωση κενών θέσεων, όπως και τη μη ανταπόκριση σε προσκλήσεις ιδιωτών γιατρών με υψηλότερες αποδοχές απ’ τους συναδέλφους τους του ΕΣΥ, αμειβόμενους με “μπλοκάκι”.
Σημειωτέον ότι για την εγκύκλιο περί της “εφημερίας τομέα”, για την οποία η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι «δεν αφορά τα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία και δεν επηρεάζει τα επείγοντα περιστατικά» και κατόπιν των διαμαρτυριών πάγωσε την εφαρμογή της, για να βελτιωθεί προς το καλύτερο.