Κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου (1922-1940), όπως είναι γνωστό υπήρξε άνθιση των Τεχνών και του πολιτισμού γενικότερα σε Ευρώπη και Αμερική. Σε αυτά τα πλαίσια η τοπική κοινωνία των Χανίων τον Σεπτέμβριο του 1934 καμαρώνει μέσα από το πρωτοσέλιδο άρθρο του «Παρατηρητή» (18/9/1934) για τον αριθμό ρεκόρ τοπικών εφημερίδων που είχε η πρωτεύουσα της Κρήτης. Ο αρθρογράφος Νίκος Φωκάς, αφού επαινεί την πόλη του, επισημαίνει αυτή την πρωτιά: «Η πρωτεύουσα του όμορφου νησιού μας είναι ασυγκρίτως ανώτερη από κάθε άλλη πόλη της Κρήτης και από πολλές άλλες[…]όσο και στην εξαιρετική κίνηση που έχει της εκδόσεως Εφημερίδων[…]δεν μπορεί να χωρέσει το μυαλό του πως μια πόλη με 40.000 κατοίκους έχει περί την δεκαπεντάδα εφημερίδων[…]». Συνεχίζοντας το άρθρο αναφέρει ότι όλα τα είδη του Τύπου αντιπροσωπεύονται «[…]ο κίτρινος τύπος με τη δημοκοπία του, ο κόκκινος και αντιφασιστικός, ο αγροτικός, δεν παραλείπω βέβαια και τον καθαρώς εκπολιτιστικό[…]».
Εκτός από τα πολιτικά άρθρα, τα οποία εκφράζουν συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις, ο αναγνώστης εκείνης της εποχής θα μπορούσε να διαβάσει πολλά διαφορετικά θέματα σε μια τοπική εφημερίδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το φύλλο της 18/9/1034 του «Παρατηρητή» που αναφέρει την εφημεριδούπολη, το οποίο στην πρώτη σελίδα έχει άρθρο για την επιστήμη με τίτλο «Ηλεκτρομαγνητικά ρεύματα επιδρούν κατά τον ύπνον. Η θέσις του κρεβατιού» και ένα λαογραφικό κείμενο με τίτλο «Ο Διακονιάρης» στη στήλη «Τα κρητικά νάκλια». Μαζί με αυτά υπάρχει ένα απόσπασμα από την «Κόλαση» του Δάντη, ένα άρθρο το οποίο αναφέρεται στο λιμενικό ζήτημα της πόλης και ένα άρθρο ηθικού περιεχομένου αφιερωμένο στο ρόλο της γυναίκας στην οικογένεια. Στη δεύτερη σελίδα υπάρχουν διαφημίσεις, κρητικές μαντινάδες, κοινωνικά νέα (γάμοι, βαφτίσεις), σύντομες ειδήσεις («Σκόρπιες μολυβιές») και το μυθιστόρημα «Μαρία Στιούαρτ» σε συνέχειες. Η τρίτη σελίδα έχει μικρά τοπικά νέα για ολόκληρο το νησί μαζί με διαφημίσεις και η τελευταία σελίδα έχει πανελλαδικά πολιτικά νέα από τηλεγραφήματα που είχε λάβει η εφημερίδα.
Αυτή είναι η συνολική εικόνα μιας χανιώτικης τοπικής εφημερίδας, η οποία επιτελεί πλήθος λειτουργιών, όπως ενημέρωση πολιτική, κοινωνική, οικονομική, καταχωρώντας διαφημίσεις τοπικών επιχειρήσεων για να μπορέσει να επιβιώσει οικονομικά. Ταυτόχρονα, μορφώνει το αναγνωστικό κοινό, λειτουργώντας ως λογοτεχνικό περιοδικό με τα αποσπάσματα έργων της παγκόσμιας λογοτεχνίας, αλλά και ως περιοδικό λαογραφικού περιεχομένου, καθώς και ως επιστημονικό φυλλάδιο.