Το επαρχιακό δικαστήριο στην επαρχία Σουκούμπιος (Sucumbios) στον Ισημερινό διέταξε πέρυσι την Petroecuador και άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις να σταματήσουν τις καύσεις υδρογονανθράκων σε κατοικημένες περιοχές έως τον Μάρτιο του 2023.
Η εταιρεία πετρελαίου του Ισημερινού Petroecuador λέει ότι εργάζεται για να κλείσει τις πλατφόρμες καύσης αερίου στον Αμαζόνιο ώστε να συμμορφωθεί με την προθεσμία που επιβλήθηκε από το δικαστήριο.
Οι ντόπιες κοινότητες ισχυρίζονται ότι παρατηρούν ήδη, μετά τα 5 χρόνια που λειτουργούν οι εγκαταστάσεις, τεράστιες αλλαγές στο οικοσύστημα ενώ τα προϊόντα της καύσης έχουν προκαλέσει καρκίνο και άλλες ασθένειες στους κατοίκους. “Εδώ βλέπουμε πολλά παιδιά και γυναίκες που είναι άρρωστα, συμπεριλαμβανομένου και εμένα. Έχω προβλήματα όρασης, μετά βίας μπορώ να δω”, είπε η αγρότισσα Fanny Tufino, 71 ετών, της οποίας οι καλλιέργειες καφέ βρίσκονται μόλις 150 μέτρα από μια πλατφόρμα πετρελαίου, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.
Ερευνητές σε όλο τον κόσμο επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς των κατοίκων, έχοντας προειδοποιήσει για προβλήματα υγείας σχετιζόμενα με τέτοιου είδους τεχνολογίες· από ασθένειες του αναπνευστικού μέχρι καρκίνο. Δεκάδες χώρες και παραγωγοί πετρελαίου – συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Ισημερινού, του Περού, της Κολομβίας και της Βραζιλίας έχουν δεσμευτεί να σταματήσουν τις καύσεις τέτοιου είδους έως το 2030.
Ο κοινοτικός δικηγόρος Pablo Fajardo λέει ότι η Petroecuador καταγράφει πλατφόρμες που είχαν κλείσει στο παρελθόν ως νέα κλεισίματα προκειμένου να δείξει συμμόρφωση προς την απόφαση.
Η Λεονέλα Μονκάγιο (Leonela Moncayo), 11 ετών, μαζί με άλλες οκτώ μαθήτριες, ήταν εκείνες που μήνυσαν την εταιρεία πετρελαίου, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι εκπομπές αερίων αποτελούν παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματος των ανθρώπων για ένα υγιές περιβάλλον. Το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ των κοριτσιών και διέταξε την κυβέρνηση να εξαλείψει τις πλατφόρμες στις πιο κατοικημένες περιοχές μέσα σε ενάμιση χρόνο και σε λιγότερο κατοικημένες περιοχές έως το 2030. Οι ντόπιοι είναι δυσαρεστημένοι με την καθυστέρηση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δικαστικές αποφάσεις και διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για ένα καθαρότερο περιβάλλον.
«Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι έγκλημα», είπε η Λεονέλα Μονκάγιο, επικαλούμενη την αυξανόμενη ζέστη, το ξηρό έδαφος, τα νεκρά φυτά και τα αποτεφρωμένα έντομα κοντά στο σπίτι της, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να απαιτούμε από τον πρόεδρο να μεριμνήσει για τον Αμαζόνιο».