Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Eφηβοι με το ποτήρι στο χέρι σε Χανιά και Ρέθυμνο

 

Τη συμμαχία και τη συνεργασία των εκπαιδευτικών προκειμένου να περιοριστούν ανησυχητικά φαινόμενα όπως η επαφή των μαθητών με το αλκοόλ, επιζητεί η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε χθες ενημερωτική συνάντηση για διευθυντές σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Eιδικά σε ότι αφορά το αλκοόλ στους μαθητές παρουσιάστηκαν στοιχεία έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών του 2011 που δείχνουν την αυξημένη χρήση του στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου σε σύγκριση με τους μέσους πανελλαδικούς όρους!

Ειδικότερα:

• Χρήση αλκοόλ μια φορά μέσα στο μήνα κάνουν το 60,8% νέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πανελλαδικά, 63,7% στο Ν. Χανίων, 67,9% στο Ν. Ρεθύμνου.

• Χρήση αλκοόλ 10 φορές το μήνα κάνουν ένα ποσοστό 11,3% πανελλαδικά, 10,3% στο Ν. Χανίων και 12,9% στο Ν. Ρεθύμνου.

• Λιγότερα από 5 ποτά το μήνα κάνει το 50,9% των μαθητών στα Χανιά, το 56,9% στο Ρέθυμνο, έναντι του 45,1% που είναι το πανελλαδικό ποσοστό.

• Σε μέθη περισσότερες από 3 φορές στη ζωή τους δηλώνουν ότι έχουν βρεθεί το 18,7% των μαθητών στο Ρέθυμνο, το 16,3% των μαθητών στα Χανιά, έναντι 15,8 των μαθητών πανελληνίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μια εκ των βασικών αιτιών της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ έχουν να κάνουν με μια κακή νοοτροπία “επίδειξης ανδρισμού” που υπάρχει σε αρκετές περιοχές της Κρήτης. «Είναι ανησυχητικά τα στοιχεία και σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο Κρήτης που κάνουν ακόμα πιο επιβεβλημένη τη συνέργεια για την αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού προβλήματος, όπως το αλκοόλ» είπε στα “Χ.Ν.” ο κ. Στέλιος Δημητρακόπουλος υποδιοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.

Ο κ. Δημητρακόπουλος επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας των υπηρεσιών υγείας με αυτές της εκπαίδευσης με στόχο την πρόληψη και την αγωγή υγείας.

«Πρέπει να βγούμε από τους τοίχους των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε ανθυγιεινές συμπεριφορές. Σε αυτήν την προσπάθεια απαιτείται να έχουμε συμμάχους, συνεργάτες, συμπαραστάτες και την εκπαιδευτική κοινότητα για να απευθυνθούμε στον ευαίσθητο μαθητικό πληθυσμό οργανώνοντας δράσεις που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για μια άλλη κοινωνία σε λίγα χρόνια. Είναι πολύ υψηλός ο στόχος αλλά η συμμετοχή, το μεράκι και το φιλότιμο των εκπαιδευτικών παράλληλα με μια σωστή επιστημονική μεθοδολογικά προσπάθεια νομίζω ότι μας επιτρέπει να έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία» τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Υπογραμμίζοντας πως το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης και Περιφέρειας Εκπαίδευσης δείχνει ότι οι δράσεις αυτές δεν έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα αλλά μόνιμο και διαρκή. «Μεταξύ των δύο περιφερειακών διευθύνσεων, Υγείας και Παιδείας, και παλιότερα υπήρχε μια συνεργασία αλλά πλέον αυτό γίνεται με πιο θεσμοθετημένο τρόπο, με έγκριση των προγραμμάτων από το Υπουργείο Παιδείας μέσα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής» ανάφερε ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μ. Μηλιαράκης.

Ο κ. Μηλιαράκης επισήμανε τη σημασία της συνεργασίας των διευθυ6ντών των σχολείων για την πρόληψη και την προαγωγή σημαντικών ζητημάτων υγείας που απασχολούν και την τοπική κοινωνία. (τροχαία ατυχήματα, στοματική υγιεινή, θέματα αλκοόλ, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα