Την αρνητική πρωτιά σε ό,τι αφορά την ηλικία που τα παιδιά ξεκινούν να καταναλώνουν αλκοόλ κατέχει η Κρήτη πανελληνίως σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή έρευνα ESPAD.
Στο μεταξύ, τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει στα Χανιά η δημιουργία ομάδας αυτοβοήθειας για αλκοολικούς κατά τα πρότυπα ομάδων που λειτουργούν σε όλη την Κρήτη στο πλαίσιο των δράσεων του Δικτύου Αλκοολογίας.
Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο διευθυντής του Εργαστηρίου Αλκοολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Γαστρεντερολογικής Κλινικής, Γιάννης Μουζάς, μιλώντας στα “Χ.ν.” στο περιθώριο του 19ου Παγκρήτιου Ιατρικού Συνεδρίου που διοργάνωσαν στα Χανιά η Ιατρική Εταιρεία Χανίων και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΝΕΟΙ
Ειδικότερα, ο κ. Μουζάς αναφερόμενος στη σχέση των νέων με το αλκοόλ τόνισε ότι σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή, επαναλαμβανόμενη, έρευνα ESPAD η Κρήτη φαίνεται να κατέχει την αρνητική πρωτιά πανελληνίως σε ό,τι αφορά την έναρξη της χρήσης αλκοόλ από παιδιά και εφήβους. «Η έρευνα εστιάζει σε μαθητές γυμνασίου – λυκείου και κάθε δύο χρόνια “σκανάρεται” ένας αριθμός περίπου 1000-1200 άτομα σε όλη την Ελλάδα», εξήγησε και συμπλήρωσε ότι ειδικότερα για την Κρήτη «προκύπτει ότι έρχεται δεύτερη μετά την Περιφέρεια Αττικής σε ό,τι αφορά το πρόβλημα του αλκοόλ, αλλά πρώτη στην κατηγορία της γρήγορης κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλκοόλ (5 μονάδες – ποτήρια) καθώς και στην ηλικία έναρξης». Παράλληλα, ο κ. Μουζάς καυτηρίασε την υποκουλτούρα που έχει αναπτυχθεί γύρω από την κατανάλωση αλκοόλ στο νησί: “Δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση που να λέει ότι οι “κούπες” είναι παράδοση. Είναι μια εκφυλισμένη κατάσταση – μόδα αντίστοιχη με αυτό που ισχύει με τα “4χ4” κ.λπ. Δυστυχώς όμως οι νέοι επηρεάζονται από αυτές τις συμπεριφορές και τις υιοθετούν σαν πρότυπα”, σχολίασε, ενώ υπογράμμισε τις πολλαπλές και σοβαρές συνέπειες που έχει ο αλκοολισμός στην υγεία και τη ζωή ενός ανθρώπου: “Ο αλκοολισμός, πέραν του ό,τι όπως και άλλες ουσίες όπως η ηρωίνη, μπορεί να διαλύσει οικογενειακούς δεσμούς και σχέσεις και μάλιστα πολύ πιο έντονα διότι εκδηλώνεται σε βάθος χρόνου, έχει σαν επακόλουθο νοσηλείες, παθήσεις, προβλήματα με το κεντρικό νευρικό σύστημα κ.ά.”.
ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΚΟΟΛΟΓΙΑΣ
Ο κ. Μουζάς αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη συστράτευσης ιατρικών, ευρύτερα επιστημονικών και κοινωνικών φορέων στην προσπάθεια καταπολέμησης του προβλήματος του αλκοολισμού στην Κρήτη. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τις δράσεις που προωθούνται μέσα από Δικτύου Αλκοολογίας. Ένα Δίκτυο που περιλαμβάνει το Εργαστήριο Αλκοολογίας και το Αλκοολογικό Ιατρείο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και τον σύλλογο εθελοντών “Επιστροφή” από το Ηράκλειο που πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Δικτύου. “Το Δίκτυο έχει επίσης ειδικά εκπαιδευμένους από τη ΔΥΠΕ Κρήτης γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους που δραστηριοποιούνται σε Κέντρα Υγείας κ.ά. καθώς και εκπαιδευτικούς που έχουν παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια”, σημείωσε ο κ. Μουζάς. Επεσήμανε ακόμα τον πολύτιμο ρόλο των ομάδων αυτοβοήθειας, δηλαδή κλαμπ οικογενειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το αλκοόλ. “Πρόκειται για ομάδες πολύ σημαντικές γιατί μέσα από τη δική τους αλλαγή συνεισφέρουν και βοηθούν και την τοπική κοινωνία να εμπεδώσει βασικούς κανόνες, όπως το να μην πίνουμε όταν οδηγούμε, να μην πίνουν οι ανήλικοι αλκοόλ κ.λπ.”, τόνισε ο κ. Μουζάς. Μάλιστα σημείωσε πως τέτοια κλαμπ οικογενειών δραστηριοποιούνται πλέον όχι μόνο στα αστικά κέντρα αλλά και σε 8 χωριά – κωμοπόλεις του Νομού Ηρακλείου, ενώ έκανε γνωστό πως μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει μια ομάδα αυτοβοήθειας και στα Χανιά.
Δεν μπορώ να καταλάβω πως μια εφημερίδα σαν την δικια σας να δημοσιεύει στις αγγελίες της τη φραση Αποκλείονται αλλοδαποί και κατοικίδια.