Οι περισσότεροι γονείς, ακόμη και αυτοί που έχουν παιδιά πολύ μικρά, τρέμουν στη σκέψη ότι θα μπουν κάποτε σ’ αυτή την περίοδο της ζωής, την εφηβεία.
Πράγματι την περίοδο που το παιδί είναι γύρω στα 2 με 4, την περίοδο του «όχι», κατά την οποία συντελείται η πρώτη απόπειρα ανεξαρτητοποίησης και εξατομίκευσης, παίρνουμε μια μικρή γεύση για το τι θα ακολουθήσει στην εφηβεία.
Ποια είναι η αλήθεια όμως; Είναι ο έφηβος ένας άγνωστος που δεν γίνεται παρά να φοβίζει τους γονείς του; Μήπως η κρίση της εφηβείας είναι ένας μύθος; Πρέπει απαραίτητα η ζωή της οικογένειας με εφήβους να είναι γεμάτη συγκρούσεις κι εντάσεις ή μπορεί να είναι χαρούμενη κι αρμονική;
Με τον όρο εφηβεία εννοούμε όλες εκείνες τις συναισθηματικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ήβης και που σαν αποτέλεσμα έχουν να μεταμορφώσουν ένα παιδί σε νεαρό ενήλικα.
Πράγματι στις μέρες μας τα παιδιά παραμένουν μεγάλο διάστημα στο σπίτι των γονέων, οικονομικά και συναισθηματικά εξαρτημένα από αυτούς. Αυτή η παράταση της εφηβείας που συμβαίνει στην εποχή μας έχει πολλές αιτίες. Η αλλαγή των ηθών έχει στερήσει από τους νέους το κίνητρο που είχαν παλιά, αφού η σεξουαλική τους ζωή είναι αποδεκτή από την πατρική τους οικογένεια.
Επίσης η συχνότητα των διαζυγίων έχει ενισχύσει τη δέσμευση του παιδιού προς τον γονέα του, κυρίως τη μητέρα του και αντίστοιχα την εξάρτηση του γονέα από το παιδί του, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες ενοχές στον νέο που θέλει και οφείλει να κάνει τα πρώτα του βήματα έξω από την οικογένεια. Επίσης η μεγάλη διάρκεια και δυσκολία των σπουδών, όπως και η μεγάλη ανεργία που κατ’ εξοχήν πλήττουν τους νέους, αναγκάζουν πολλούς να παραμένουν στην πατρική τους οικογένεια. Η παράταση της εφηβείας δεν είναι αναγκαστικά αρνητική, αφού μπορεί να αποτελεί έναν προσαρμοστικό μηχανισμό που επιτρέπει στον νέο να αναπτύξει τις δεξιότητες που απαιτούνται ώστε να αντεπεξέλθει στην αυξημένη πολυπλοκότητα της κοινωνίας.
Ο έφηβος τη μια στιγμή νιώθει ανεξάρτητος και γεμάτος αυτοπεποίθηση, αγανακτώντας για κάθε περιορισμό και την άλλη νιώθει γεμάτος αβεβαιότητα και ζητά ενθάρρυνση και συμπαράσταση. Τη μια νιώθει ενήλικος και την άλλη παιδί. Εξίσου αλλοπρόσαλλη είναι και η συμπεριφορά του προς τους γονείς του. Τη μια στιγμή ο γονιός νιώθει να του φέρνεται ο έφηβος πολύ φιλικά και την άλλη να τον απορρίπτει με ψυχρότητα. Ο γονιός αρχίζει κι αυτός με τη σειρά του να μην αναγνωρίζει το παιδί του και να νιώθει πως ό,τι και να κάνει είναι λάθος. Ολα αυτά τα ερωτήματα μπορούν να αναπτυχθούν στην ομάδα γονέων εφήβων που υλοποιεί το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Νομού Χανίων σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.
Στην ομάδα θα αναπτύσσεται ο διάλογος και ο προβληματισμός που θα στοχεύει όχι στο να δοθούν έτοιμες λύσεις, αλλά ο κάθε γονιός να βρει τη δική του απάντηση και να συνειδητοποιήσει τις αιτίες που προκαλούν τις ανησυχίες και τους φόβους του, τόσο σε σχέση με την υγιή ανάπτυξη του εφήβου όσο και σε σχέση με τον εαυτό του ως μητέρα ή ως πατέρας. Η φιλοσοφία της συγκεκριμένης ομάδας είναι ότι μέσα από την αναγνώριση της ατομικότητας και μοναδικότητας τόσο του γονιού όσο και του αναπτυσσόμενου εφήβου μπορεί να δημιουργηθεί μια σχέση ωφέλιμη και χρήσιμη και για τους δύο. Οι θεματικές ενότητες που θα επεξεργαστούμε στην ομάδα αφορούν καθημερινές καταστάσεις της ζωής που προβληματίζουν και απασχολούν τους γονείς και δεν θα ακολουθείται συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τέτοια θέματα μπορεί να έχουν σχέση τόσο με τη συμπεριφορά του εφήβου όσο και με τον εαυτό τους ως γονείς και θα προσεγγίζονται με βάση τις εμπειρίες των μελών. Το πρόγραμμα των συναντήσεων θα καθορίζεται κάθε φορά από τους προβληματισμούς των μελών της ομάδας. Η ομάδα έχει διάρκεια 10 συναντήσεων με ημερομηνία έναρξης την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου και θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη και ώρα 10 έως 11:30 π.μ. στον χώρο του Κέντρου Πρόληψης στην οδό Μιχελιδάκη 17.
Συντονίστρια της Ομάδας είναι: η γράφουσα και η συμμετοχή στην ομάδα δεν απαιτεί καμία οικονομική επιβάρυνση.
Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες θα δίνονται στη γραμματεία του Κέντρου Πρόληψης στα τηλέφωνα 2821028166 και 2821051214.
*ψυχολόγος, εργαζόμενη στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Χανίων σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ