17.8 C
Chania
Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025

“Εφτά νάνοι στο s/s Cyrenia”

Το 1986 η Χαρούλα Αλεξίου ερµήνευσε για πρώτη φορά το τραγούδι “Εφτά νάνοι στο s/s Cyrenia”, αλλά το τραγούδι έγινε γνωστό από τον Θάνο Μικρούτσικο που είχε αναλάβει τη µελοποίηση του. Ο Μικρούτσικος µελοποίησε το ποίηµα του Νίκου Καββαδία και το αποτέλεσµα ήταν µαγευτικό.

 

Ήταν το 1991 που ο Θάνος Μικρούτσικος παρουσιάζει το διπλό δίσκο “Γραµµές των οριζόντων”, που κυκλοφορεί από την Minos και δεν ήταν άλλο από µια πιο ολοκληρωµένη παρουσίαση του έργου του “Σταυρός του νότου”. Τραγουδούσαν οι Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χάρης & Πάνος Κατσιµίχα και ο συνθέτης. Εκτός από τις 11 καινούργιες εκδοχές των τραγουδιών από το “Σταυρό του νότου” και µια νέα εκτέλεση στο “Καραντί” και στο “7 νάνοι στο S/S Cyrenia”, ο Μικρούτσικος παρουσιάζει 4 καινούρια τραγούδια βασισµένα στην ποίηση του Νίκου Καββαδία.

Η ερµηνεία του Μικρούτσικου στους “7 νάνους”, τόσο στο δίσκο όσο και στις ζωντανές εµφανίσεις είναι χαρακτηριστική για το δυναµισµό της και το συναίσθηµα.

Ο ίδιος είχε πει σε συνέντευξή του στον Παναγιώτη Φρούντζο: «∆εν ξεκινάω προγραµµατισµένα. Ποτέ. Αν έχω παίξει το κοµµάτι εννιακόσιες, χίλιες φορές, το µόνο που θα µπορούσε να πει κανείς είναι ότι οι εκτελέσεις του µπορούν να χωριστούν σε δεκαπέντε περιόδους. Υπάρχουν παρεµφερείς αυτοσχεδιασµοί ανά περίοδο. Τον τελευταίο καιρό µου αρέσει να παίζω µε το δεξί µου χέρι κάποια θέµατα και να δηµιουργώ τη βαρβαρότητα του “µπουµ” µε το αριστερό. Η νεωτερικότητα σε αυτό το κοµµάτι έχει να κάνει µε την εισαγωγή. Μετά αισθάνοµαι ότι το πιάνο γίνεται προέκταση των χεριών κι εγώ δεν είµαι εκεί. Πού είµαι; Ίπταµαι; Σε κάθε περίπτωση εκµηδενίζονται οι δυο χιλιάδες [θεατές] του Μεγάρου, εκµηδενίζονται οι επτά οκτώ χιλιάδες του Βύρωνα. Εκµηδενίζονται µε την έννοια ότι για 5-6 λεπτά που κρατάει το τραγούδι δεν αντιλαµβάνοµαι την ύπαρξή τους. Και µε προσγειώνει το φινάλε. Και τότε εµφανίζονται. Σαν να ήταν το ολόγραµµά µου στη σκηνή και επανέρχοµαι, όντας φιλόδοξος, για το χειροκρότηµα».

Το ποίηµα όµως έχει τη δική του ενδιαφέρουσα ιστορία!

Γράφτηκε το 1951 στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, Κολόµπο, και είναι αφιερωµένο στην ανιψιά του Καββαδία, Έλγκα.
Η Έλγκα ήταν η ανιψιά του ποιητή η οποία του έδωσε το έναυσµα για να γράψει το συγκεκριµένο ποίηµα. Μία µέρα η Έλγκα του ζήτησε να δώσει ονόµατα στους νάνους που είχε κρεµασµένους πάνω από το κρεβάτι της…

Ο Καββαδίας που της είχε ιδιαίτερη αδυναµία δεν της χάλασε το χατήρι, όπως αναφέρει και στο ποίηµα:

«Μπορώ ποτέ να σου χαλάσω το χατίρι; Κόρη ξανθή και γαλανή που όλο εµελέτα, ποιoς ρήγα γιoς θε να την πιει σ’ ένα ποτήρι;».

Ο Σηµ, ο Ρεκ, ο Γκόµπυ, ο Χαράµ, ο Ραµάν, ο Τοτ, ο Σάλαχ είναι τα ονόµατα που έδωσε ο Καββαδίας στους νάνους. Η µια εκδοχή είναι ότι πρωταγωνιστές του ποιήµατος δεν είναι οι 7 νάνοι αλλά 7 άνθρωποι που επέβαιναν στο επιβατηγό πλοίο “Κυρήνεια”. Η άλλη εκδοχή και µάλλον η επικρατέστερη είναι ότι ο Καββαδίας, διάλεξε τα ονόµατα στην τύχη και παιδεύτηκε µέχρι να βγει το µέτρο.
Το ποίηµα όπως τα περισσότερα του Καββαδία είναι εµπνευσµένα από τα ταξίδια που έκανε ως ναυτικός.

Το “Κυρήνεια” ήταν από τα πρώτα επιβατηγά πλοία µε το οποίο ταξίδεψαν οι µετανάστες στην Αυστραλία. Το ιστορικό πλοίο είχε συµµετάσχει και στους δύο παγκόσµιους πολέµους και τα επόµενα χρόνια είχε αναλάβει το ταξίδι της ξενιτιάς για χιλιάδες Έλληνες µετανάστες. Ο Καββαδίας έκανε µερικά ταξίδια µε το “Κυρήνεια” και στο ποίηµα εξιστορεί τις εµπειρίες του. Το ταξίδι διαρκούσε ένα µήνα και στο διάστηµα αυτό ο ποιητής είχε την ευκαιρία να γνωρίσει πολλούς ανθρώπους οι οποίοι αναφέρονται στους στίχους των ποιηµάτων του.

Καλές ακροάσεις µέχρι την επόµενη ιστορία µε ρεφρέν!

Πηγές: “Μια ιστορία..ένα τραγούδι”

του Ηρακλή Ευστρατιάδη. Εκδόσεις Μ.Τούµπης…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα