Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Έφτασε η άνοιξη στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων

Όπως κάθε άνοιξη, η Ομάδα του Ορνιθολογικού Σταθμού Αντικυθήρων (ΟΣΑ), αποτελούμενη από στελέχη και εθελοντές της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, ταξίδεψε ως τα Αντικύθηρα για να υποδεχθεί τους φτερωτούς ταξιδιώτες της άνοιξης.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «Γκιώνηδες, Τσαλαπετεινοί, Κοκκινοτσιροβάκοι και Κιτρινοσουσουράδες είναι κάποια από τα είδη που δακτυλώνονται αυτή την εποχή στον Σταθμό ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες από το νησί θα περάσουν εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά που ταξιδεύουν από την Αφρική προς τις περιοχές αναπαραγωγής τους στην Ευρώπη.

Ο Ορνιθολογικός Σταθμός Αντικυθήρων (ΟΣΑ) αποτελεί τη βάση του μακροβιότερου προγράμματος παρακολούθησης της μετανάστευσης πουλιών στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο, η αρχή της άνοιξης σηματοδοτεί και την έναρξη του Προγράμματος παρακολούθησης της μετανάστευσης με τη μέθοδο των δακτυλιώσεων όπως και άλλων δράσεων που υλοποιούνται από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ με επίκεντρο τα Αντικύθηρα, τον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του νησιού και τις παρακείμενες νησίδες.

Το νησί των Αντικυθήρων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές για να μελετηθεί η μετανάστευση των πουλιών στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια και των δύο μεταναστευτικών περιόδων (άνοιξη και φθινόπωρο), το μικρό ακριτικό νησί έχει κρίσιμο ρόλο για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά, πολλά από τα οποία δεν θα επιβίωναν εάν δεν έκαναν μια στάση εκεί για να ξεκουραστούν και να τραφούν πριν συνεχίσουν το μακρύ και επίπονο ταξίδι τους.

Περισσότερα από 200 μεταναστευτικά είδη πουλιών έχουν καταγραφεί στα Αντικύθηρα ενώ, το φθινόπωρο, η θέση του νησιού προσελκύει μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών αρπακτικών από Ελλάδα, Βαλκάνια και κεντρική Ευρώπη. Αυτή η εντυπωσιακή συγκέντρωση τόσο μεγάλων πληθυσμών πουλιών σε ένα τόσο μικρό νησί προσφέρει ιδανικές συνθήκες για την παρακολούθηση και μελέτη των μεταναστευτικών πουλιών καθώς και για την παραγωγή επιστημονικής γνώσης που συμβάλλει στην προστασία τους σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Εκτός από το εξειδικευμένο προσωπικό της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΉΣ, στο νησί καταφθάνουν κάθε χρόνο δεκάδες εθελοντές από κάθε γωνιά του κόσμου καθώς ο ΟΣΑ, σε συνεργασία και με την τοπική κοινωνία, προσφέρει σε νέους επιστήμονες, ενθουσιώδεις ορνιθοπαρατηρητές αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα συμμετοχής και εκπαίδευσης στις δράσεις του. Επιπλέον, φοιτητές αλλά και ερευνητές συνεργάζονται συχνά και υποστηρίζονται από τον Σταθμό είτε με παροχή δεδομένων είτε με την υλοποίηση πρωτογενούς έρευνας στο πεδίο στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών και ερευνητικών τους δραστηριοτήτων.

Μετά από 25 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, ο ΟΣΑ θεωρείται σήμερα ένας από τους σημαντικότερους Ορνιθολογικούς Σταθμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και παραμένει το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα όπου μπορεί κανείς να γνωρίσει από κοντά το παγκόσμιο φαινόμενο της μετανάστευσης των πουλιών.

Και στα Αντικύθηρα, η άνοιξη μόλις ξεκίνησε. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες πληροφορίες για τον συναρπαστικό κόσμο της μετανάστευσης!

Παρακολουθήστε σε πραγματικό χρόνο την πορεία των δακτυλιώσεων στον ΟΣΑ, εδώ:
www.trektellen.nl/count/view/1696

αλλά και μέσω των κοινωνικών δικτύων του ΟΣΑ:
facebook.com/AntikythiraBirdObservatory
twitter.com/AntikythiraBird»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα