Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά την τελευταία σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ζητείται να διαλυθεί η τρόικα, αφού προηγουμένως λογοδοτήσει για όλα τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα της.
Ακολούθως, να συσταθεί ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (Ε.Ν.Τ.), που θα έχει ως πρώτιστο στόχο την ανάκαμψη των χωρών που έχουν πληγεί από τα μνημόνια.
Το όργανο αυτό της Ε.Ε. ολοκλήρωσε την έρευνα που διενήργησε για τον ρόλο των δανειστών στις μνημονιακές χώρες. Με άνετη πλειοψηφία εγκρίθηκαν στις 13/3/14 στο Στρασβούργο, δύο εκθέσεις, μια για τον ρόλο της τρόικας στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Πορτογαλία και την Ιρλανδία και μια δεύτερη για τις κοινωνικές επιπτώσεις που είχε η εφαρμογή των μνημονίων σ’ αυτές τις τέσσερις χώρες.
Με το ψήφισμά του για τον ρόλο της τρόικας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ελέγχεται πλήρως από τις συντηρητικές δυνάμεις και τους Σοσιαλιστές, «εκφράζει την ικανοποίησή του επειδή η χρηματοδοτική συνδρομή στις μνημονιακές χώρες πέτυχε βραχυπρόθεσμα τον στόχο της αποφυγής μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας». Ουσιαστικά δέχονται ότι οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, πιθανώς, θα ήταν χειρότερες από τις σημερινές. Το ψήφισμα, επιπλέον, στηρίζει τα θεσμικά όργανα της Ενωσης, που παρουσιάζονται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι για τις επιπτώσεις στο πλαίσιο της μακροοικονομικής προσαρμογής των κρατών – μελών και απονέμει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, δηλαδή ρίχνει την ευθύνη κυρίως στο Γιούρογκρουπ (Eurogroup), αφού το όργανο αυτό φέρει την πολιτική ευθύνη για την τρόικα και τη δράση της. Επιπρόσθετα, αποδοκιμάσθηκε η τρόικα, αφού σημειώνεται με ανησυχία ότι η τρόικα απαρτίζεται από τρία ανεξάρτητα θεσμικά όργανα που έχουν άνιση, μεταξύ τους, κατανομή αρμοδιοτήτων, σε συνδυασμό με τη διαφορετική αποστολή του καθενός από αυτά. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην έλλειψη του κατάλληλου ελέγχου και της δημοκρατικής λογοδοσίας της τρόικας στο σύνολό της.
Σύντομα θα επιχειρήσουμε ανάλυση των σχετικών εκθέσεων, για τους αναγνώστες μας.
Ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν κανόνες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος πριν λίγες μέρες στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια σχετικής εισηγήσεως. Η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος περιλαμβάνει νέους κανόνες της Ε.Ε. και κυρίως την εισαγωγή των διαθέσιμων μητρώων για τις επιχειρήσεις και τους ιδιοκτήτες τους (μετόχους).
Αυστηρότερους κανόνες συζήτησαν οι ευρωβουλευτές για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος, υποχρεώνοντας τις επιχειρήσεις να παρέχουν πιο ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες. Το νέο καθεστώς πιστεύεται ότι θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη εποπτεία των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο τη δημιουργία ψεύτικων εταιρειών, με στόχο τη μεταφορά χρημάτων από τον έναν λογαριασμό στον άλλο.
Οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανό να αρχίσουν, όταν η Ιταλία αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου κατά το δεύτερο μέρος του τρέχοντος έτους. Πάντως, στα επόμενα βήματα εντάσσεται και το ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μεν την εν λόγω νομοθεσία στο στάδιο της πρώτης ανάγνωσης προκειμένου να εδραιώσει το έργο που έχει επιτελεστεί μέχρι στιγμής και να το παραδώσει στο επόμενο Κοινοβούλιο, αλλά οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν τον Μάιο θα αποφασίσουν είτε να συνεχίσουν το έργο αυτό είτε να ξεκινήσουν από το μηδέν.