» “Ψυχή” της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων νοµού Χανίων
Φτωχότερη είναι η τοπική κοινωνία µε τον θάνατο της τέως ειρηνοδίκη Χανίων και “ψυχή”, επί πολλά έτη, της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων του νοµού, Σοφίας Ευαγγελίδου – Λυγγούρη.
Η Σοφία Λυγγούρη, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 χρόνων, ήταν εξαιρετική δικαστής αλλά και ιδιαίτερα ευαίσθητη σε ό,τι αφορά τους ανήλικους µε παραβατική συµπεριφορά αλλά και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων.
Ανήσυχο πνεύµα η ίδια, δεν έπαψε ποτέ να νοιάζεται για τους ανήλικους παραβάτες. Θεωρούσε πως τα παιδιά αυτά, πάντα έχουν δικαίωµα σε µια δεύτερη ή και τρίτη ευκαιρία και αναζητούσε την αιτία πίσω από την παραβατική πράξη.
Παράλληλα, στόχευε στην πρόληψη της εφηβικής παραβατικότητας. Είχε αγωνιστεί για την ίδρυση της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων, η οποία είχε συσταθεί στα Χανιά το 1995-1996 και είχε επιτελέσει, επί αρκετά έτη σηµαντικό έργο, µε αντιπρόεδρο την ίδια.
Όµως, η Σοφία Λυγγούρη είχε και ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέµατα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωµάτων ανά τον κόσµο και είχε γίνει µέλος της οµάδας Χανίων της ∆ιεθνούς Αµνηστίας.
Τα πρώτα γραφεία της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων νοµού Χανίων, λειτούργησαν επί της οδού ∆ηµητρακάκη. Εκείνη την περίοδο, µε αντιπρόεδρο τη Σοφία Λυγγούρη, η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων, ήταν κοντά σε κάθε παιδί που ερχόταν αντιµέτωπο µε τη ∆ικαιοσύνη.
Είχε βοηθήσει παιδιά 20 οικογενειών να ξεφύγουν από τα παραβατικά µονοπάτια. Από τα παιδιά αυτά µόνο ένα ή δύο συνέχισαν την παραβατική συµπεριφορά.
Την ίδια περίοδο η Εταιρεία είχε διοργανώσει ηµερίδα στα Χανιά όπου είχε επισηµανθεί ότι «το ίδιο το ποινικό σύστηµα είναι συντελεστής εγκληµατογένεσης µε την απόρριψη και τον στιγµατισµό του παραβάτη».
«Η παραβατική συµπεριφορά στα παιδιά έχει πάντα µια αιτία. Τα παιδιά αυτά θέλουν στοργή και υποστήριξη για να βγουν από παραβατικά µονοπάτια και η προσπάθειά µας έχει στόχο να τα καταφέρουν», µου είχε πει η ίδια, σε µία από τις πολλές συναντήσεις µας.
Η Εταιρεία αδράνησε όταν η Σοφία Λυγγούρη έπαψε να είναι στο ∆.Σ.
Το 2010 µε νέο ∆ιοικητικό Συµβούλιο η Εταιρεία δραστηριοποιήθηκε ξανά µε σκοπό την πρόληψη και αντιµετώπιση της παιδικής παραβατικότητας αλλά λίγα χρόνια µετά πάλι αδρανοποιήθηκε.
Σήµερα, στην οδό Σφακίων όπου είχαν µεταφερθεί τα γραφεία της, έχει µείνει µόνον η ταµπέλα της να θυµίζει την Εταιρεία.
Στα κοινωνικά δίκτυα της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Νοµού Χανίων φαίνεται ότι η τελευταία της δραστηριότητα ήταν το 2019 (διαλέξεις µε θέµα την κακοποίηση παιδιών και εφήβων).
Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου ∆ικαιοσύνης αναρτήθηκε το 2019 απόφαση σύµφωνα µε την οποία οι Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων (ΕΠΑ) συγχωνεύονται σταδιακά, σε ένα Νοµικό Πρόσωπο ∆ηµοσίου ∆ικαίου µε έδρα την Αθήνα, εποπτευόµενο από το Υ∆∆Α∆, το οποίο ονοµάζεται Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Ελλάδας (εφεξής ΕΠΑΕ) και οι υφιστάµενες ΕΠΑ µε τη συγχώνευσή τους στην ΕΠΑΕ αποτελούν αποκεντρωµένες µονάδες (παραρτήµατα) αυτής. Οι ΕΠΑ Αθήνας, Πειραιά, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Θράκης και Κοζάνης µετονοµάζονται και µετατρέπονται σταδιακά, µε βάση τις διατάξεις του παρόντος, σε Μονάδες Μέριµνας Νέων.
Σε µια εποχή αύξησης περιστατικών βίας και παραβατικών συµπεριφορών, η ενεργοποίηση δοµής πρόληψης της παιδικής – εφηβικής παραβατικότητας στα Χανιά είναι πραγµατικά µια αναγκαιότητα.
Η Σοφία Ευαγγελίδου Λυγγούρη δεν επιθυµούσε ταφή αλλά προτιµούσε την αποτέφρωση η οποία θα πραγµατοποιηθεί στις 10 Ιουλίου στο µοναδικό αποτεφρωτήριο της Ελλάδας στη Ριτσώνα.