Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Εφυγε από τη ζωή ο Erik Halagger ο ακούραστος σκαπανέας του Λόφου Καστέλι

Ο άνθρωπος που αγάπησε τη µινωική αρχαιολογία όσο λίγοι και συνέδεσε το όνοµά του µε τις ανασκαφές στον λόφο Καστέλι, ο ∆ανός καθηγητής Erik Hallager, Επίτιµος ∆ιευθυντής του Ινστιτούτου της ∆ανίας στην Αθήνα, έφυγε από τη ζωή.

Ο θάνατός του προκάλεσε θλίψη και στα Χανιά µε την Εφορεία Αρχαιοτήτων αλλά και την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Κρήτης να δίνουν στη δηµοσιότητα συλλυπητήριες ανακοινώσεις, καθώς ο συγκεκριµένος αρχαιολόγος της δεκαετίας του 70, έµελλε να συνδέσει το όνοµά του µε την ανάδυση του µινωικού ανακτορικού κέντρου της Κυδωνίας.

Το µεγαλύτερο µέρος της ζωής του έχει συνδεθεί µε την ανασκαφή της πλατείας Αγίας Αικατερίνης στο λόφο Καστέλι.

Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Σε ανακοίνωσή της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων «µε βαθιά θλίψη και µεγάλη οδύνη αποχαιρετά τον Καθηγητή Erik Hallager, Επίτιµο ∆ιευθυντή του Ινστιτούτου της ∆ανίας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 18 Αυγούστου 2024» και συνεχίζει:

«Ο  Erik Hallager υπήρξε Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήµιο του Aarhus και επί σειρά ετών ∆ιευθυντής του Ινστιτούτου της ∆ανίας στην Αθήνα. Η αγάπη του για τον µινωικό πολιτισµό αποτέλεσε την αφορµή για τον ερχοµό  του στην Κρήτη πριν από σχεδόν 60 χρόνια, που έµελλε να γίνει δεύτερη πατρίδα του. Ως ακαδηµαϊκός υπήρξε πολυγραφότατος µε ειδικό ενδιαφέρον στον µινωικό και µυκηναϊκό διοικητικό σύστηµα αλλά και την αρχιτεκτονική.

Για τα Χανιά, ωστόσο, ο Ερρίκος υπήρξε ο ακούραστος σκαπανέας. Ο νεαρός ψηλόλιγνος αρχαιολόγος της δεκαετίας του 70, έµελλε να συνδέσει το όνοµά του µε την ανάδυση του µινωικού ανακτορικού κέντρου της Κυδωνίας. Ήταν η εποχή της έναρξης της ελληνοσουηδικής συστηµατικής ανασκαφής στην πλατεία της Αγίας Αικατερίνης στο Καστέλι Χανίων, στην οποία ο Ερρίκος υπήρξε υπεύθυνος αρχαιολόγος πεδίου και από το 2010 συνδιευθυντής. Ήταν ο άνθρωπος που συντόνιζε, καθοδηγούσε, έγραφε, µετρούσε, σχεδίαζε, φωτογράφιζε, σκούπιζε, έσκαβε και µελετούσε µέχρι αργά το βράδυ. Όλος ο µόχθος και η γνώση του συµπυκνώθηκε στην πολύτοµη  δηµοσίευση της ανασκαφής The Greek-Swedish Excavations at the Agia Aikaterini Square, Kastelli, Khania, την οποία επιµελήθηκε  µαζί µε την πολυαγαπηµένη του σύζυγο Birgitta P. Hallager.

Όµως ο Ερρίκος δεν ήταν µόνον επιστήµονας αλλά και δικός µας άνθρωπος. Πάντα ευγενικός και µειλίχιος, δοτικός και ευπροσήγορος, ισορροπούσε ανάµεσα στο εκρηκτικό µεσογειακό ταµπεραµέντο και τη σκανδιναβική ανατροφή του.

Η µινωική Αρχαιολογία έχασε αναµφισβήτητα έναν λαµπρό επιστήµονα µε ερευνητικό έργο που αποτελεί υψηλή παρακαταθήκη για το µέλλον. Η  πόλη των Χανίων, ωστόσο, και η Εφορεία µας έχασε µαζί µε τον επιστήµονα και έναν δικό της σπουδαίο άνθρωπο. Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Θερµά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Η ΙΛΑΕΚ

Η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης (ΙΛΑΕΚ) σε ανακοίνωσή της τονίζει:  «Η αρχαιολογική οικογένεια και ο κόσµος των Χανίων θρηνεί για την απώλεια του ιστορικού και αρχαιολόγου Erik Hallager, Οµότιµου Καθηγητή του Πανεπιστηµίου Århus της ∆ανίας, φίλου της Ελλάδας, λάτρη των Χανίων και εραστή της µινωικής αρχαιολογίας. Ο Erik υπήρξε ένας πολύ καλός άνθρωπος και εξαιρετικός συνάδελφος, αισιόδοξος και γενναιόδωρος. Κατά το µεγαλύτερο µέρος της ζωής του έχει συνδεθεί µε την ανασκαφή της πλατείας Αγίας Αικατερίνης στο λόφο Καστέλι που ξεκίνησε το 1970 από την ΚΕ’ Εφορεία Προϊστ. και Κλασ. Αρχαιοτήτων και το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (Γ. Τζεδάκις- C.-G. Styrenius). Αργότερα, µε πρωτοβουλία του E. Hallager, η ανασκαφή µετατράπηκε σε Ελληνο-σουηδο-δανέζικη. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έλειψε σχεδόν ποτέ τα καλοκαίρια από τα Χανιά, για ανασκαφή ή για µελέτη. Για µία τουλάχιστον πενταετία διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου της ∆ανίας στην Αθήνα. Το τελευταίο διάστηµα µαζί µε την πολυαγαπηµένη σύζυγό του Μπιργκίτα είχαν αναλάβει το τεράστιο έργο της έκδοσης της σειράς των αποτελεσµάτων αυτής της γοητευτικής ανασκαφής, στη συνέχεια µιας διεθνούς επιστηµονικής καριέρας που τον έχει κατατάξει στα µεγάλα ονόµατα της µινωικής αρχαιολογίας. Μαζί του µεγαλώσαµε ανασκαφικά, οι συνάδελφοι και συνεργάτες του στα Χανιά και δεθήκαµε στενά µε µακροχρόνια φιλία. Η ΙΛΑΕΚ πριν από µερικά χρόνια τον τίµησε για την παρουσία και την προσφορά του στην αρχαιολογία και τον πολιτισµό της πόλης µας και ευγνωµονεί τον ίδιο και τη σύζυγό του για τις δωρεές του προς την Εταιρεία. Τώρα µένει ένα µεγάλο, δυσαναπλήρωτο κενό.

Η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης, µαζί µε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο της ∆ανίας στην Αθήνα, θα διεξάγουν ειδικό επιστηµονικό συµπόσιο τιµώντας τη µνήµη του».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα