Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Αυγέρος

Λίγες εβδομάδες πριν τα εγκαίνια της νέας του έκθεσης, ο καταξιωμένος ζωγράφος, Γιώργος Αυγέρος, έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 69 ετών.

Ο θάνατός του αποτελεί μεγάλη απώλεια για τα Χανιά και όχι μόνον.
Ο Γιώργος Αυγέρος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους όσοι τον είχαν γνωρίσει.
Ηταν σημαντικός ζωγράφος αλλά και ανήσυχο πνεύμα.
Τον απασχολούσαν τα κοινά ως ενεργός πολίτης.

Γιώργος Αυγέρος«Με την πολιτική δεν ασχολήθηκα και ούτε πρόκειται να ασχοληθώ. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν συμμετείχα στα κοινά με άλλους τρόπους», είχε πει σε συνέντευξή του στις “διαδρομές”.

Στη Σούδα όπου κατοικούσε, είχε ευαισθητοποιηθεί ιδιαίτερα στο θέμα της προστασίας του υγρότοπου Μορώνη.

Ηταν πάντα κοντά στους νέους και είχε ιδιαίτερη ευαισθησία σε κοινωνικά θέματα.
Η νέα του έκθεση θα εγκαινιαζόταν στις 15 Οκτωβρίου στην Γκαλερί Μυλωνογιάννη.

Ο Γιώργος Αυγέρος γεννήθηκε στα Χανιά το 1953. Τις πρώτες του γνώσεις τις απέκτησε στη Σχολή Σχεδιαστών Γ. Μαρκουλάκη, με δασκάλους τους ζωγράφους Β. Κελαϊδή και Α. Πετρουλάκη.

Τη δεκαετία του ’70 ανέβηκε στην Αθήνα, στα εργαστήρια των Γ. Βογιατζή και Β. Κορκόβελου.

Το 1981 μετακόμισε για σπουδές στο Παρίσι, ενώ το 1982 έφυγε από το Παρίσι και εγκαταστάθηκε στα Χανιά.

Γιώργος ΑυγέροςΣτη δουλειά του κυριαρχούσε η ζωγραφική σε συνδυασμό συχνά με το ανάγλυφο στοιχείο.
Από το 1973 έως το 1985 συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις με ζωγραφικά έργα ενώ στο διάστημα 1985-1992 ασχολήθηκε με το κόσμημα παράλληλα με τα πρώτα του γλυπτά – κατασκευές από υλικά σύγχρονης τεχνολογίας.

Ομως περισσότερο τον κέρδισε η ζωγραφική στην οποία από το 2000 είχε αφιερώσει τον περισσότερο χρόνο του.

Τη δουλειά του την είχε παρουσιάσει σε περισσότερες από δέκα ατομικές εκθέσεις ενώ είχε συμμετάσχει σε πολλές εικαστικές διοργανώσεις.

«ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ»

Στις 22 Δεκεμβρίου του 2012 στο ένθετο “Διαδρομές” των “Χανιώτικων νέων”, είχε δημοσιευτεί αφιέρωμα στον εθελοντισμό και μεταξύ των ανθρώπων που είχαν μιλήσει ήταν και ο Γιώργος Αυγέρος. Μεταξύ άλλων είχε πει:

«O εθελοντισμός από τη φύση του στηρίζεται στην προσφορά του ατόμου προς την κοινωνία χωρίς υλικό αντάλλαγμα. Εχει παρατηρηθεί ότι όπου το κράτος αποσύρεται από τις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες και την κοινωνία, τόσο προωθείται από την επίσημη ιδεολογία η εθελοντική προσφορά προς τους αδύναμους σαν υποκατάστατό του. Συνεπώς αυτού του τύπου ο εθελοντισμός δεν μπορεί να λύσει κοινωνικά προβλήματα, μπορεί όμως να ελαφρύνει μερικά από αυτά. Είναι λοιπόν καταδικαστέος αυτού του τύπου ο εθελοντισμός ή όχι; Η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονολεκτική σε καμία περίπτωση».

«Παλαιότερα είχα επικοινωνήσει με μια μεγάλη περιβαλλοντική οργάνωση και είχα προσφερθεί να βοηθήσω εθελοντικά. Το νόημα της απάντησης τους ήταν λίγο- πολύ δώστε μας κάποια χρήματα και αφήστε εμάς τους ειδικούς να κάνουμε τη δουλειά», είχε πει και είχε τονίσει: «Ως πολίτης δεν δέχομαι τέτοιου είδους ειδικούς γιατί η φύση δεν είναι θέμα οικολογίας, αλλά ζωής, όπως και η πολιτική με την έννοια της πολιτείας δεν είναι προνόμιο μόνο των πολιτικών, αλλά “άθλημα” όλων των πολιτών».

Για την πολιτική και τα κοινά είχε πει, ανάμεσα σε άλλα:

«Με την πολιτική δεν ασχολήθηκα και ούτε πρόκειται να ασχοληθώ. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν συμμετείχα στα κοινά με άλλους τρόπους. Η αγάπη μου προς τη φύση, σε συνδυασμό με το ότι μεγάλωσα στη Σούδα και γνώριζα πολύ καλά τι υπήρχε και τι καταστράφηκε, με έκανε να ασχοληθώ με τον υγρότοπο του Μορώνη και να κάνω παρεμβάσεις στον πρώην Δήμο Σούδας, πριν ακόμα εμφανιστεί το WWF, χωρίς βέβαια κανένα αποτέλεσμα. Διαβάζοντας ένα άρθρο στα “Χανιώτικα νέα”, που είχε δημοσιεύσει η οργάνωση για τον Μορώνη, ήρθα σε επαφή μαζί τους, βοηθώντας τους, μιας και είχαμε κοινούς στόχους».

«Το ενδιαφέρον μου, βέβαια, δεν εξαντλείται στη συγκεκριμένη περιοχή ούτε στη φύση μόνο. Μαζί με άλλους κατοίκους από τον πρώην Δήμο Σούδας προσπαθούμε να αναδείξουμε προβλήματα της ευρύτερης περιοχής. Προβλήματα κοινωνικά, οικονομικά, διοργανώνοντας συζητήσεις ή κάνοντας παρεμβάσεις στις αρμόδιες αρχές. Αυτό είναι μια άλλη μορφή εθελοντισμού που με εκφράζει περισσότερο».

Η κηδεία του Γιώργου Αυγέρου θα γίνει σήμερα Σάββατο στις 11 το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στη Σούδα.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα