Ενας σπουδαίος άνθρωπος, σκιτσογράφος, πνευματικός δημιουργός, έφυγε από τη ζωή.
Ο γνωστός ανά το πανελλήνιο, Γήσης Παπαγεωργίου, πολιτογραφημένος Χανιώτης, άφησε την τελευταία του πνοή στο Ναυτικό Νοσοκομείο στην Αθήνα όπου νοσηλευόταν.
Ο Γήσης Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939.
Είχε υπηρετήσει στο Πολεμικό Ναυτικό από το οποίο παραιτήθηκε το 1981 και για περίπου 12 χρόνια ασχολήθηκε με τη γελοιογραφία σε συνεργασία με εφημερίδες (“Η Πρώτη”, “Το Βήμα”, “Τα Νέα”, “Ελευθεροτυπία”) και διάφορα αθηναϊκά περιοδικά.
Το 1980 – 1981 ως διοικητής της Φαρικής Βάσης, είχε την πρώτη “γνωριμία του” με τους πέτρινους φάρους. Συγκέντρωσε στοιχεία και πληροφορίες για την ιστορία του ελληνικού φαρικού δικτύου.
Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας ήταν, το 1996, η έκδοση: “Ελληνικοί Πέτρινοι Φάροι”, στην οποία καταγράφεται η ιστορία των ελληνικών φάρων. Επίσης, γίνεται αποτύπωση -με σκίτσα και ακουαρέλες- όλων των επιτηρούμενων φάρων. Η έκδοση αυτή, η οποία επαναλήφθηκε βελτιωμένη και εμπλουτισμένη το 2006, συνέβαλε τα μέγιστα στην ιστορική έρευνα για τα μοναδικά αυτά αρχιτεκτονικά μνημεία αλλά και στην προβολή του πολυάριθμου Ελληνικού Φαρικού δικτύου.
Από την εργασία του γύρω από τους ελληνικούς φάρους προέκυψε η δημιουργία αντίστοιχης έκθεσης στο φάρο της Γαύδου.
Επίσης, ο Γήσης Παπαγεωργίου, το 1996, κυκλοφόρησε το “Ελλάς! Χάρηκα!”, ευθυμογραφική αντιμετώπιση της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας και ακολούθησαν στο ίδιο πνεύμα τα “Ελλάς! Χάσαμε! και Ολυμπιακοί! Δώκαμε…”. Παράλληλα ολοκλήρωσε την έρευνα και τη σχεδίαση των στολών του Πολεμικού Ναυτικού από την εποχή τον Καποδίστρια μέχρι σήμερα και το 1998 κυκλοφόρησε το λεύκωμα “Στολές του Πολεμικού Ναυτικού”. Στη συνέχεια, κυκλοφόρησαν τα λευκώματα “Έλληνες γελοιογράφοι του 20ού αιώνα” το 1999 και το 2000 “Ο μεγάλος θίασος”.
Από το 2000 ασχολείτο αποκλειστικά με την έρευνα και τη σχεδίαση της ελληνικής παραδοσιακής ενδυμασίας. Το 2022 ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η Ελληνοαμερικανική Ενωση παρουσίασαν την έκθεση «Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές» με σχέδια του Γήση Παπαγεωργίου σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λουΐζας Καραπιδάκη στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη & Περιβάλλον» στο επίπεδο αναχωρήσεων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
Ο Γήσης Παπαγεωργίου είχε συνεργαστεί με το Μουσείο Τυπογραφίας και το 2019 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού Αφίσας που διοργανώνει το Μουσείο.
Στα Χανιά έμενε μονίμως μέχρι το 1980 (καθώς ήταν παντρεμένος με τη Χανιώτισσα Κατερίνα Βαρδάκη) και στη συνέχεια ερχόταν κάθε καλοκαίρι.
Τα “Χανιώτικα νέα” εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του Γήση Παπαγεωργίου.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.