Ως «γιορτή του πνεύματος» και βήμα συνάθροισης συγγραφέων και αναγνωστικού κοινού χαρακτηρίζεται το “Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων” που χθες το βράδυ εγκαινιάστηκε και επίσημα στον χώρο του “Μ. Θεοδωράκης”.
Τα εγκαίνια κήρυξε η πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου που στη σύντομη ομιλία της δήλωσε την βαθιά της ικανοποίηση για το “Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων” χαρακτηρίζοντας το «μια πνευματική γιορτή που κατάφερε από το πρώτο χρόνο της να γίνει μια ζωντανή συνάθροιση των ανθρώπων του βιβλίου.
Μια εξωστρεφής, πλούσια σε περιεχόμενο, στενά δεμένη με τους σύγχρονους προβληματισμούς διοργάνωση. Εκδήλωση που την αγκάλιασαν όχι μόνο η δημοτική και περιφερειακή αρχή αλλά όλοι οι Χανιώτες». Επεσήμανε πως το φεστιβάλ χαρακτηρίζει «η εγρήγορση και η ευαισθησία που αναδεικνύει τις γέφυρες που συνδέουν το τοπικό με το εθνικό και το εθνικό με το παγκόσμιο και προσανατολίζεται στην ανταλλαγή ιδεών και στην κριτική προσέγγιση των κοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων της εποχής μας».
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Μανώλης Πιμπλής έκανε μια μικρή παρουσίαση των εκδηλώσεων, παρουσιάσεων, συζητήσεων, ομιλιών που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του φεστιβάλ, ενώ αναφερόμενος στην αξία του φεστιβάλ επισήμανε πως: «Δημιουργεί μια βιβλιακή κοινότητα, τόσο η ανάγνωση όσο και η συγγραφή είναι δραστηριότητες μοναχικές. Ένα φεστιβάλ ωστόσο δίνει τη σπάνια ευκαιρία της συνάντησης όλων: Συγγραφέων, αναγνωστών, εκδοτών, κριτικών λογοτεχνίας, φιλολόγων, ερευνητών, μεταφραστών όλων των ανθρώπων που έχουν σχέση με το βιβλίο και την διανόηση. Αυτό έχει την αίσθηση της γιορτής και βγάζει το βιβλίο από την όποια απομόνωση του.
Το φεστιβάλ δεν προωθεί τα βιβλία ενός εκάστοτε εκ των συμμετεχόντων αλλά δημιουργεί νέους αναγνώστες. Μέσω των συζητήσεων και του διαλόγου γίνεται δίαυλος μετάδοσης γνώσεων και εμπειριών τηρουμένων των αναλογιών όπως ο τύπος δίνει βήμα σε επιστήμονες και διανοούμενους να μεταδώσουν τις γνώσεις τους, τα πορίσματα των ερευνών τους, έτσι κατά αναλογία και ένα φεστιβάλ δίνει βήμα στους δημιουργούς να συνομιλήσουν με το κοινό και να μεταφέρουν τις γνώσεις, τους προβληματισμούς τους, δίνει την ευκαιρία στους συγγραφείς να επικοινωνήσουν με το κοινό τους. Πρέπει να σημειώσουμε εμφατικά ότι οι συγγραφείς δεν έχουν στη σημερινή Ελλάδα τη θέση και το μερίδιο που τους αξίζει στο δημόσιο διάλογο. Τα μέσα ενημέρωσης και ιδίως τα ηλεκτρονικά συχνότατα τους αγνοούν». Ολοκληρώνοντας δήλωσε την πρόθεση του “Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων” να συνεργαστεί με άλλα Φεστιβάλ του εξωτερικού.
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης μίλησε για μια διοργάνωση που «γεννήθηκε, ρίζωσε και αγκαλιάστηκε με πρωτοφανή ταχύτητα από την κοινωνία», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην «πολυπολιτισμική ταυτότητα των Χανίων» μέσα από τα μνημεία τους, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στις αλλαγές για τον άνθρωπο και τον πολιτισμό του, τη στιγμή που θα διαβάσει ένα λογοτεχνικό κείμενο, θα αντικρίσει ένα πίνακα ζωγραφικής, θα ακούσει μια συμφωνική σύνθεση που όχι μόνο θα είναι δημιουργήματα της τεχνητής νοημοσύνης αλλά θα τα αποδεχόμαστε και ως “υψηλές δημιουργίες”. Για «μια σπουδαία διοργάνωση που συντελεί στο να επαναπροσδιορίσουμε την πολιτιστική και καλλιτεχνική μας ταυτότητα στη δίνη αλλεπάλληλων και διεθνών κρίσεων» έκανε λόγο στην τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης.
Ο Περιφερειάρχης μίλησε για τη σημασία ανάπτυξης μια περιφερειακής πολιτικής για το βιβλίο που θα χαρακτηρίζεται «από ρεαλισμό και συνέπεια και θα ενθαρρύνει τους νέους δημιουργούς».