Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Εγκαινιάστηκε το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Εγκαινιάστηκε χθες βράδυ το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 60 εκδηλώσεις.
Η πρώτη μέρα περιλάμβανε μεταξύ άλλων: Παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Γ. Καρτσωνάκη για τον Νίκο Γκάτσο. Ο συγγραφέας συζήτησε με την Αγαθή Δημητρούκα και με την καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, Μαρία Καρακάουζη. Επίσης, ο συγγραφέας, πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, Ιωσήφ Βεντούρας συνομίλησε με τη δημοσιογράφο, Αλεξάνδρα Χριστακάκη για το συγγραφικό και ποιητικό του έργο. Επίσης χθες: Στο θέατρο: “Μίκης Θεοδωράκης”, ο βραβευμένος με Βραβείο Γκονκούρ 2017, για το βιβλίο του «Ημερήσια Διάταξη», Γάλλος συγγραφέας Ερίκ Βυϊγιάρ συνομίλησε με τον δημοσιογράφο και μεταφραστή Μανώλη Πιμπλή. Ακόμη έγιναν εκδηλώσεις με τον συγγραφέα Χρήστο Μαχαιρίδη για το νέο του βιβλίο: «Ο νόμος 2870/1922 και η “εύτακτος αποχώρησις από τη Μικρά Ασία”, με τη συγγραφέα του βιβλίου: “Εξαρτάται” Μαρία Μαυρικάκη, με τον συγγραφέα Τηλέμαχο Μουδατσάκι και για τον ηθοποιό και ποιητή Δημήτρη Καταλειφό.
Οπως δήλωσε ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Μανώλης Πιμπλής, «το επίκεντρο του φεστιβάλ είναι οι συγγραφείς και οι συζητήσεις, οι παρουσιάσεις βιβλίων αλλά και οι εκδηλώσεις και ο διάλογος με βάση θεματικούς άξονες αλλά και καινούργια βιβλία. Σκοπός είναι να συναντώνται εδώ όλοι οι άνθρωποι του βιβλίου. Θεωρώ ότι είναι ένα φεστιβάλ που έχει τη δυνατότητα να καθιερωθεί και να αποκτήσει ακόμα και διεθνή φήμη». Ο ίδιος σημείωσε ότι φέτος έχουν έρθει 8 ξένοι συγγραφείς μεγάλου βεληνεκούς, όλοι έχουν μεγάλα βραβεία στις χώρες τους, είτε μιλάμε για τη Γαλλία, είτε για την Ισπανία, είτε για τη Βρετανία» ενώ σε ερώτηση των “Χ.ν.” για παράπονα σχετικά με το μικρό αριθμό τοπικών συγγραφέων στις εκδηλώσεις, απάντησε: «Είναι ένα στοίχημα αυτό, να δημιουργήσουμε ένα πολύ δυναμικό φεστιβάλ. Ο στόχος και για φέτος ήταν αλλά και μακροπρόθεσμα ακόμα περισσότερο, να υπάρξει αυτή η μίξη, η οποία θα αναδείξει σημαντικά και αυτό το πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον δυναμικό των Κρητών συγγραφέων και ακόμη περισσότερο των Χανιωτών. Νομίζω ότι έγινε μία αρχή, ίσως λίγο δειλή, αλλά όχι ασήμαντη. Σίγουρα θα υπάρχουν και παράπονα. Υπήρξε η ανταπόκριση από όλη την Ελλάδα και από τον εκδοτικό χώρο, τόσο μεγάλη που ήταν αδύνατον να τα χωρέσουμε όλα. Παράπονα υπάρχουν και από εκδότες στην Αθήνα. Παράπονα θα υπάρξουν τέτοιου τύπου, αλλά αυτά είναι ευγενή παράπονα και ευγενή προβλήματα που νομίζω θα τα ισορροπήσουμε και θα τα λύσουμε στο μέλλον».
Στη σημασία του φεστιβάλ για τα Χανιά αναφέρθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής και ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Για το “βιωματικό σεμινάριο κρητικών χορών”, όπως ονομάζεται, αλλά και τις δραστηριότητες γύρω από αυτό, όπως επισκέψεις σε χωριά και συναντήσεις με μερακλήδες του ριζίτικου, ο Γιάννης Μεγαλακάκης μιλά στο podcast των “Χανιώτικων νέων”.

 

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σήμερα Πέμπτη το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
• Στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” στις 7 μ.μ. με αφορμή το βιβλίο του: “Κατά Ιωάννη” ο συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης συνομιλεί με τον παραολυμπιονίκη και συγγραφέα Αντώνη Τσαπατάκη και τον Ηλία Κολοβό, αν. καθηγητή Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
•Στο Μεγάλο Αρσενάλι, στις 7 μ.μ. ο Κύπριος συγγραφέας Nicolas Christo (Νικόλας Χριστοδούλου), στέλεχος του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, συνομιλεί με την αντιπρόεδρο του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου Χανίων Τζίνα Παυλάκη-Καλογερή και με τον δημοσιογράφο και μεταφραστή Μανώλη Πιμπλή για το βιβλίο του «Τα παιδιά του λαγού».
•Στη Σκάλα της οδού Αγίου Μάρκου στις 7.50 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί θεατρικό αναλόγιο με την ηθοποιό Στελλίνα Ιωαννίδου.
•Στις 8 μ.μ. στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” οι συγγραφείς Ερίκ Βυϊγιάρ, Μάρω Δούκα, Μιχάλης Μοδινός και ο επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Γιάννης Δημητρακάκης συζητούν για τη χρήση της Ιστορίας από τη λογοτεχνία. Στο Μεγάλο Αρσενάλι θα γίνει παρουσίαση του λευκώματος “Χειροποίητη Κρήτη” από τη συγγραφέα και δημοσιογράφο Ισαβέλλα Ζαμπετάκη και τη συγγραφέα και ιστορικό Λένα Διβάνη. Στο Γιαλί Τζαμισί θα παρουσιαστούν λαϊκές παραδόσεις και θρύλοι, με επίκεντρο την Αγιά Σοφιά πριν, στη διάρκεια αλλά και μετά την Άλωση της Πόλης, από τους Παραμυθάδες του Εθνικού (Ποίηση-στίχοι: Δημήτρης Φιλελές, μελοποίηση-τραγούδι: Φίλιππος Πλακιάς, αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης).
Στον Φιλολογικό Σύλλογο “Χρυσόστομος”, ο ποιητής Κώστας Κουτσουρέλης, με αφορμή το τελευταίο βιβλίο του «Τι είναι και τι δεν είναι η Ποίηση», συζητά με τον στιχουργό Παρασκευά Καρασούλο.
•Στις 8.50 μ.μ. θεατρικό αναλόγιο στη Σκάλα της οδού Αγίου Μάρκου με την ηθοποιό Βαλεντίνα Παπαδημητράκη.
•Στις 9 μ.μ.στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” η σκωτσέζα συγγραφέας Άλι Σμιθ συνομιλεί με τον Γρηγόρη Μπέκο, με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα, «Άνοιξη». Την ίδια ώρα στο Μεγάλο Αρσενάλι με θέμα: “Αναγνώσεις ιστορικών πηγών” συζητούν η Χαρά Ανδρεάδου, ιστορικός, ο Λευτέρης Λαμπράκης, ηθοποιός, καλλιτεχνικός διευθυντής των εκθέσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης, διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, υπεύθυνος των εκδ. «Πυξίδα της Πόλης», η Μανταλένα Χωραφάκη, φιλόλογος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πέργαμος» Βρυσών Πλατανιά και η Ειρήνη Καλφάκη, φιλόλογος.
Στις 10 μ.μ. στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” ο Βάσκος συγγραφέας Μπερνάντο Ατσάγα συνομιλεί για το νέο του βιβλίο «Σπίτια και Τάφοι» με τον μεταφραστή του στα ελληνικά, Κώστα Αθανασίου. Στο ΚΑΜ ο επιμελητής της β΄ έκδοσης του βιβλίου του Σταύρου Βλοντάκη «Η Οχυρά Θέσις Κρήτης», Γιώργος Βλοντάκης, οι συγγραφείς Μάρω Δούκα, Νίκη Τρουλλινού και ο ιστορικός Σπύρος Νταουντάκης συζητούν για την παρουσία του γερμανικού στρατού κατοχής στα Χανιά μετά την αποχώρησή τους από την υπόλοιπη Ελλάδα. Στο Γιαλί Τζαμισί ο συγγραφέας Δημήτρης Οικονόμου συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Χριστακάκη με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα.
Στις 11 μ.μ. στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”, η διεθνούς φήμης πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου παρουσιάζει για πρώτη φορά την υπό έκδοση δουλειά της πάνω στην ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη. Το φεστιβάλ θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 3 Ιουλίου


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα