Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση εκκλησιαστικών κειμηλίων της Παναγίας «Γκουβερνιώτισσας»

Στο αναστυλωμένο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Γκουβερνιώτισσας, του δήμου Χερσονήσου του Ηρακλείου, εγκαινιάσθηκε η έκθεση εκκλησιαστικών κειμηλίων που δημιουργήθηκε στα κτίρια της μονής και φιλοξενεί τα τέμπλα της Γκουβερνιώτισσας, σημαντικά κειμήλια, αντίγραφα των εικόνων του ναού, άμφια κ.ά.

Την έκθεση εγκαινίασε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, βουλευτών, δημάρχων, φορέων και εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής.

«Ως φάρο Ορθοδοξίας και πολιτισμού» χαρακτήρισε το ιστορικό μοναστήρι ο μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους που συνετέλεσαν στην ολοκλήρωση των εργασιών αναστύλωσης-διαμόρφωσης, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την καθοριστική-όπως είπε- συμβολή του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του «Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης η Γκουβερνιώτισσα», δημοσιογράφος Μανόλης Αργυράκης τόνισε ότι «δόθηκε η χαμένη αίγλη στο ιστορικό θρησκευτικό μνημείο με τη μακραίωνη ιστορία του 14ου αιώνα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ο διαμορφωμένος χώρος που σήμερα βρισκόμαστε ήταν ερείπιο, στάνη και αποθήκες ζωοτροφών».

Επίσης, ανέφερε πως μέσα σε έξι χρόνια αναμορφώθηκε πλήρως ο χώρος, αναστύλωση ναού, καθαρισμός τοιχογραφιών, αναστήλωση παρακείμενων κτιρίων-διαμόρφωση προθηκών έκθεσης κειμηλίων, διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου, ενώ είναι σε εξέλιξη είναι και η δημιουργία βοτανικού κήπου για να μπορούν οι επισκέπτες να βλέπουν τη χλωρίδα του νησιού και ευχαρίστησε όλους που συνέβαλαν στην αναστύλωση του.

«Η ιστορία της Κρήτης, στενά συνδεδεμένη με τον Χριστιανισμό και την Ορθοδοξία μετουσιώνεται σε μια μαγευτική εικόνα μέσα από τις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του μοναστηριού της Γκουβερνιώτισσας, αλλά και μέσα από τις προθήκες της έκθεσης των εκκλησιαστικών κειμηλίων» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Μέσα σ’ αυτό το μοναστήρι, πρόσθεσε ο περιφερειάρχης, «ο επισκέπτης, ο προσκυνητής ταξιδεύει από τα χρόνια του Αποστόλου Παύλου και του επισκόπου Τίτου, περνάει στην εποχή των βυζαντινών αυτοκρατόρων και καταλήγει στη σημερινή Κρήτη, τη γεμάτη με τις βυζαντινές εκκλησίες και τα λαμπρά μοναστήρια».

«Δημιουργείται έτσι για τον τόπο μας μια σημαντική άυλη πολιτιστική κληρονομιά, την οποία στην Περιφέρεια Κρήτης συντηρούμε και αναδεικνύουμε. Έχουμε για το λόγο αυτό εντάξει στο στρατηγικό μας σχέδιο για τον τουρισμό την ενίσχυση του εκκλησιαστικού τουρισμού, χρηματοδοτούμε επιπλέον έργα συντήρησης και ανάπλασης εκκλησιαστικών μνημείων, συμβάλλοντας στην προσπάθεια της τοπικής εκκλησίας της Κρήτης» προσέθεσε.
Τέλος, στην ιστορικότητα του μοναστηριού, αλλά και στην ολοκλήρωση των εργασιών του, αναφέρθηκαν σε ομιλίες τους ο δήμαρχος της περιοχής και πρώην δήμαρχοι, οι οποίοι επίσης επισήμαναν τη συμβολή όσων βοήθησαν στην αναστήλωση. Τέλος, ακολούθησε ξενάγηση φορέων και κατοίκων στο χώρο της έκθεσης που παράλληλα είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τις σπάνιες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα που κοσμούν το εσωτερικό του ναού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα