Την έγκαιρη παραχώρηση των παραλιών (ζώνης αιγιαλού) στη διαχείριση των Ο.Τ.Α. για το 2017 ζήτησε ο δήμαρχος Χανίων και Αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης, Τάσος Βάμβουκας, κατά τη συνάντηση, που είχε την Πέμπτη στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Η συνάντηση, η οποία είχε οριστεί σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ., Βασίλη Λαμπρινό, πραγματοποιήθηκε παρουσία και του Βουλευτή Χανίων, Αντώνη Μπαλωμενάκη.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Χανίων, «στη συνάντηση, με τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, στην οποία παρευρέθηκε ο κ. Βάμβουκας με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Π.Ε.Δ. Κρήτης, πληροφορήθηκε για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία, ενώ ζητήθηκε η παραχώρηση των παραλιών κατά το τρέχον έτος να γίνει εγκαίρως και όχι την τελευταία στιγμή, όπως κατά το παρελθόν, θέτοντας τα προβλήματα, που προκύπτουν από τη μη έγκαιρη ολοκλήρωσή της διαδικασίας.
Ο Δήμαρχος Χανίων πληροφορήθηκε για τη νομοθετική ρύθμιση, που προωθείται, η οποία προβλέπει τη διενέργεια ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και θα είναι εναρμονισμένη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στο σημείο αυτό ο κ. Βάμβουκας επεσήμανε ότι είναι θετικό να υπάρχει διαφανής διαδικασία αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να εξασφαλιστεί η σωστή και έγκαιρη διενέργεια των πλειοδοτικών διαγωνισμών.
Παράλληλα, ο Δήμαρχος Χανίων ζήτησε η παραχώρηση να έχει τουλάχιστον τριετή διάρκεια, να μην αλλοιωθούν τα ποσοστά, που αναλογούν στους Δήμους, “οι δαπάνες των οποίων είναι τεράστιες για τη συντήρηση των παραλιών”, όπως τόνισε, και το σύνολο των εσόδων να συγκεντρώνεται από τους Δήμους. Ο Δήμαρχος Χανίων επεσήμανε και άλλα ζητήματα, που υπάρχουν στον τρόπο παραχώρησης των παραλιών και επιφυλάχτηκε για τις περαιτέρω ενέργειες της Π.Ε.Δ., έπειτα από την ενημέρωσή του».
Επίσης, ο κ. Βάμβουκας μετείχε στη Γενική Συνέλευση του Ελληνοκινεζικού Οικονομικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της οποίας του προτάθηκε να συμμετέχει στο Δ.Σ. του Συμβουλίου, όπου και εξελέγη με ευρεία αποδοχή έπειτα από τη διενέργεια ψηφοφορίας. Σημειώνεται ότι το Ελληνοκινεζικό Οικονομικό Συμβούλιο είναι το επιστέγασμα μιας μεγάλης προσπάθειας συζητήσεων και συνεννοήσεων Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, φορέων και εκπροσώπων της Κοινωνίας Πολιτών και της Αυτοδιοίκησης, με στόχο την ανάπτυξη και τη διεύρυνση των Ελληνο-Κινεζικών οικονομικών σχέσεων και την ανάδειξη της χώρας μας σε γέφυρα των σχέσεων της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση γενικότερα.