Οδηγίες για την εφαρμογή της διαδικασίας ελέγχου της γνησιότητας πτυχίων- πιστοποιητικών και λοιπών δικαιολογητικών πριν από κάθε νέα πρόσληψη, αλλά και πριν από κάθε παραίτηση υπαλλήλου στο Δημόσιο, όπως έχει προβλεφθεί στον Νόμο 4305/2014, δίνει με διευκρινιστική εγκύκλιο που υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υπενθυμίζεται, ότι με αυτό τον νόμο καθιερώθηκε ο αυτεπάγγελτος έλεγχος της γνησιότητας των δικαιολογητικών πριν από κάθε νέα πρόσληψη στο Δημόσιο, αλλά και κάθε σοβαρή υπηρεσιακή μεταβολή (μετάταξη ή μεταφορά) ή παραίτηση από την υπηρεσία. Η εν λόγω διαδικασία βάζει οριστικό τέλος στο απαράδεκτο φαινόμενο της χρήσης πλαστών δικαιολογητικών από υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και επιπλέον μεριμνά για να μην επαναληφθούν στο μέλλον ανάλογες συμπεριφορές που ζημιώνουν το κύρος της δημόσιας διοίκησης.
Με αφορμή την εγκύκλιο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Βάζουμε όρια και κανόνες χωρίς “αλλά” και “αστερίσκους” και εδραιώνουμε την αντίληψη ότι όταν θέλουμε, μπορούμε». «Δεν τιμά τη χώρα μας να υπηρετούν στο Δημόσιο άνθρωποι που κατέλαβαν μία θέση εξαπατώντας και κλέβοντας το μέλλον συνανθρώπων τους» πρόσθεσε.
«Δημιουργούμε- από εδώ και στο εξής- διαδικασίες και μόνιμες δομές ελέγχου που επιλύουν χρόνια προβλήματα και παθογένειες της δημόσιας διοίκησης και αποτρέπουν την επανάληψη απαράδεκτων συμπεριφορών που προσβάλλουν συνολικά την εικόνα της χώρας μας» σημείωσε ο υπουργός, ενώ επανέλαβε: «Η προσπάθειά μας είναι διαρκής και επιχειρούμε με μέθοδο και αποφασιστικότητα να εξαλείψουμε κάθε πτυχή πελατειακής λογικής από τη λειτουργία του Δημοσίου».
Ειδικότερα, στην εγκύκλιο αναφέρεται πως με το άρθρο 28 του Νόμου 4305/2014 προβλέπεται ότι για όλες τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, οι υπηρεσίες υποχρεούνται πριν από την υπογραφή της πράξεως διορισμού ή πρόσληψης του προσωπικού που διορίζεται- προσλαμβάνεται, να διενεργούν υποχρεωτικά αυτεπάγγελτο έλεγχο της γνησιότητας των δικαιολογητικών που έχει υποβάλει ο υποψήφιος και που είναι απαραίτητα για τον διορισμό- πρόσληψή του ή επηρεάζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την κατάταξή του κατά τη διαδικασία πρόσληψης ή τη βαθμολογική και μισθολογική κατάταξή του μετά την πρόσληψη.
Επίσης, προβλέπεται ότι αίτηση παραίτησης υπαλλήλου που απασχολείτο έως τις 31/10/2014 στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν γίνεται δεκτή πριν ολοκληρωθεί ο αυτεπάγγελτος έλεγχος γνησιότητας των υποχρεωτικών και λαμβανομένων υπόψη για τον διορισμό, πρόσληψη ή εν γένει υπηρεσιακή κατάσταση δικαιολογητικών, ενώ μετά την ολοκλήρωση του αυτεπάγγελτου ελέγχου εκδίδεται σχετική βεβαίωση, η οποία κοινοποιείται στον υπάλληλο.
Αντίστοιχη διαδικασία προβλέπεται και για κάθε υπηρεσιακή μεταβολή (μετάταξη ή μεταφορά) που λαμβάνει χώρα μετά από αίτηση του υπαλλήλου, η οποία δεν ολοκληρώνεται χωρίς την έκδοση σχετικής βεβαίωσης του φορέα προέλευσης, ενώ η διαδικασία ισχύει και για τις υπηρεσιακές μεταβολές που έχουν υπογραφεί από τα αρμόδια όργανα, αλλά δεν έχουν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Επίσης, σημειώνεται ότι πλέον η χρήση, η κατάθεση, η συμπερίληψη και η διατήρηση στον ατομικό υπηρεσιακό φάκελο υπαλλήλου, πλαστού, νοθευμένου ή παραποιημένου πιστοποιητικού ή τίτλου ή βεβαιώσεως, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα διαρκούς χαρακτήρα, το οποίο θέτει αυτόματα τον υπάλληλο σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.