Ι.-ΑΝΕΚΑΘΕΝ, υπήρχε η πεποίθηση ότι ο νεοέλληνας δεν τα πάει καλά με το βιβλίο! Όχι ότι δεν του αρέσει το διάβασμα, αλλά δεν έχει μάθει από μικρός, από τους γονείς ή το σχολείο, να αγαπά το βιβλίο. Κάτι που στις ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί μια καλή συνήθεια ρουτίνας!
ΣΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ αυτή στάση απέναντι στο βιβλίο την πρώτη ευθύνη έχουν οι γονείς που δεν σκύβουν από νωρίς πάνω από τα παιδιά τους (νηπιακή και προσχολική ηλικία). Πώς; Διαβάζοντάς τους κάτι ευχάριστο (κινούμενα σχέδια, εικονογραφημένα παιδικά βιβλία κ.λπ), ώστε να μάθουν κι αυτά να διαβάζουν από μόνα τους. Το δε μυαλό τους να οξύνεται θέτοντας ερωτήσεις στους γονείς τους. Φυσικά, φέρει μεγάλη “ευθύνη” το ακαλαίσθητο πολλές φορές και μη ελκυστικό σχολικό βιβλίο ή κι ο τρόπος χρήσης του από τους εκπ/κούς, ώστε οι μαθητές να μην αγαπήσουν μετά το “εξωσχολικό” βιβλίο.
ΙΙ.-ΣΗΜΕΡΑ, στον απόηχο μιας πολύχρονης οικονομικής κρίσης, αλλά και των συνεπειών του κορωνοϊού, η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει κάπως: Κατά πρώτον, οι σημερινοί γονείς, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ-ΤΕΙ (περίπου 50%). Ένας μάλιστα στους 4 διαθέτει μεταπτυχιακό ή και διδακτορικό, ενώ ένα ποσοστό είναι απόφοιτοι Λυκείου.
ΑΠΟ τους σημερινούς “νιοπαντρεμένους” πάνω από τους 7 στους 10 διάβαζε βιβλία όταν ήταν παιδί -κάτι που θέλει και τα παιδιά του να ακολουθήσουν.
ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ των 35-45 ετών, έχουν άμεση σχέση με το βιβλίο: το αγαπούν, ξοδεύουν χρόνο για τα παιδιά τους, συζητούν μαζί τους ή παίζουν. Με λίγα λόγια, επιθυμούν να διαμορφώσουν μια νέα γενιά καλύτερη από τη δική τους.
ΦΥΣΙΚΑ, προεξάρχουσα θέση σ’ αυτή την προσπάθεια έχουν οι μητέρες που, ως “Ελληνίδες Μάνες”, νοιάζονται περισσότερο από τους άνδρες για το μέλλον και τον χαρακτήρα των παιδιών τους. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και “μπαμπάδες” που πρωτοστατούν στην προσπάθεια.
ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ισχύουν, όταν οι γονείς έχουν θέσει όρια στα παιδιά τους σχετικά με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας (υπολογιστές, κινητά, fb, κ.λπ.), και κυρίως όταν οι ίδιοι πρώτοι πιάνουν ένα βιβλίο, αντί να βυθίζονται για ώρες στην τηλεόραση, το fb ή την εφημερίδα.