«Kοινωνικά ανεκτό» είναι το περιβαλλοντικό έγκλημα στην Κρήτη για ένα μεγάλο αριθμό πολιτών όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα του προγράμματος “Life Natura Themis”, ένα πρόγραμμα που τα “Χανιώτικα Νέα” παρακολούθησαν από την πρώτη στιγμή της υλοποίησης του.
Εύκολα οι “ξερόλες” του διαδικτύου, οι τηλε- εισαγγελείς, οι πάσης φύσης “ισαποστάκηδες” θα κουνήσουν το δάκτυλο και θα βγάλουν “φιλιππικούς” απέναντι στους “αναίσθητους”, στους “ανεύθυνους”, στους “μη έχοντες περιβαλλοντική συνείδηση”. Την ίδια ώρα όμως βλέποντας το δέντρο θα χάσουν (τυχαία;) για άλλη μια φορά το δάσος. Που σε αυτήν την περίπτωση δεν θα μπορούσε να είναι άλλο παρά όλο αυτό το πολιτικό σύστημα που τόσα χρόνια καλλιεργούσε την “κοινωνική ανεκτικότητα” όταν:
• Δικαίωνε κάθε λίγο και λιγάκι τους κάθε λογής αυθαιρετούχους, νομιμοποιώντας τους με το αζημίωτο.
• Συντηρούσε το χάος της πολυνομίας, κλείνοντας το μάτι και δείχνοντας τις “εξόδους διαφυγής” στους παρανομούντες.
• Συνέβαλλε στην εμπορευματοποίηση των χώρων πρασίνου, το ξεπούλημα προς χάριν επενδύσεων δασών, δασικών εκτάσεων, το κτίσιμο δίπλα σε παραλίες, την κατάληψη βουνοκορφών.
…και τόσα άλλα που είναι αδύνατο να περιγραφούν σε λίγες λέξεις.
Γιατί η πλήρης κατάργηση των περιβαλλοντικών νόμων, η “κοινωνική ανεκτικότητα” απέναντι στο περιβαλλοντικό έγκλημα έχει ονοματεπώνυμο…
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.
Επειδή η φωτογραφία δείχνει σκουπίδια,ένα σχόλιο!
Ο Δήμος πρέπει να αλλάξει πολιτική στα σκουπίδια! Στους δημότες που προσπαθούν και παράγουν λίγα σκουπίδια να μειωσει τα δημοτικά τέλη!
Αν ο Δήμος χρεώνει το ίδιο αυτόν που παράγει δέκα και αυτόν που παράγει ένα κιλό σκουπίδια τότε ναι,ευθύνεται για την κατάσταση που δείχνει η φωτογραφία!
Η πρώτη παράγραφος αφήνει να εννοηθεί ότι όλοι εμείς που “δήθεν” ενδιαφερόμαστε, ΔΕΝ πρέπει να σχολιάζουμε και να αφήσουμε τα πράγματα να ακολουθήσουν το δρόμο τους και ό,τι ήθελε προκύψει. Δηλαδή, ποιος είναι ο σωστός τρόπος που θα πρέπει να καταγγείλουμε ή να (εκθιάσουμε;) τέτοιου είδους φαινόμενα; Όταν ΔΕΝ υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία της στιγμής που διαπράττονται τέτοιου είδους αδικήματα κατά του περιβάλλοντος, τότε ο μόνος τρόπος είναι η δημοσίευση τους. Αν ΔΕΝ θέλετε λοιπόν να τις σχολιάζουμε, να ΜΗΝ τις δημοσιεύτε. Εξάλλου, τα μπάζα της φωτογραφίας δείχνουν καθαρά ότι σαν λαός είμαστε όντως για τα… “μπάζα”.
Συμπληρωματικά, για το φαινόμενο αυτό θα πρέπει να αναζητήσουμε επίσης τους λόγους, στο γιατί η πολιτεία, η εκάστοτε περιφέρεια ή o δήμος δεν δίνουν κίνητρα και γιατί, το βασικότερο, δεν συστήνουν χώρους ανακύκλωσης και όχι υποχρεωτικά ”ξεφορτώματος”, των μπαζών με σπαστήρες, που τα μπάζα θα μπορούν να επεξεργαστούν για να ξαναχρησιμοποιηθούν, όπως ακριβώς γίνεται στο εξωτερικό. Η συλλογή τους να γίνεται κατόπιν συνεννόησης με τον ιδιοκτήτη ή εργολάβο από ειδικά εξοπλισμένες με τα κατάλληλα μηχανήματα υπηρεσίες. Μήπως θα μπορούσαν να δώσουν τα ”φώτα” της συνεργασίας και ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα γνωστά νταμάρια; Όπως ακριβώς γίνεται στο εξωτερικό! Και μετά… ξυπνήσαμε αλλά ήταν… αργά! Καληνύχτα! Και καλό μήνα.