Οµόφωνα ένοχος κρίθηκε ο 50χρονος κτηνοτρόφος για τη δολοφονία του κυνηγού στο Μπαλί τον Νοέµβριο του 2020, ενώ µε ψήφους 5-2 του επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας φυλάκισης όπως και πρωτόδικα! Η πολύµηνη διαδικασία που είχε ξεκινήσει πριν από µήνες και χρειάστηκε να επαναληφθεί λόγω “κωλύµατος” ενός ενόρκου, ολοκληρώθηκε χθες το απόγευµα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης στα Χανιά.
∆ύο τακτικοί δικαστικές και τρεις ένορκοι συνηγόρησαν στο να επιβληθούν τα ισόβια, ενώ ένας δικαστής και ένας ένορκος είχαν την την άποψη της επιβολής ποινής κάθειρξης 15 ετών. Επίσης, επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης ενός έτους και έξι µηνών για οπλοφορία και οπλοχρησία .
Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισµούς “περί άµυνας” και τέλεσης της πράξης “εν βρασµώ ψυχικής ορµής” αλλά και τα τρία ελαφρυντικά που ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης (πρότερου έντιµου βίου, σύννοµου βίου µετά την πράξη , ανάρµοστη συµπεριφορά του θύµατος) προκειµένου να “σπάσουν” τα ισόβια”.
Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
Στο άκουσµα της απόφασης στο αίθριο των δικαστηρίων όπου βρίσκονταν η οικογένεια του θανόντος Γιώργου Κλάδου, υπήρξε ικανοποίηση. Η χήρα του κυνηγού ευχαρίστησε τον κόσµο για την συµπαράσταση του και τόνισε πως αποδόθηκε δικαιοσύνη. Εκ των συνηγόρων της οικογένειας ο κ. Νίκος Κοτζαµπασάκης δήλωσε πως η οικογένεια «ενός κατά κοινή οµολογία, εξαιρετικού φιλήσυχου και ωραίου ανθρώπου του µακαρίτη του Γ. Κλάδου από τη πρώτη στιγµή, επέδειξε έµπρακτα απόλυτη εµπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη και στους θεσµούς της. Η δικαιοσύνη και σε δεύτερο βαθµό, µετά από µια εξαντλητική διαδικασία – κατά την οποία κανείς δεν έχει δικαίωµα να παραπονεθεί – εξέδωσε µια απόφαση µε την οποία µε συντριπτικό τρόπο, µια οµόφωνη απόφαση, η ανθρωποκτονία του Γιώργου Κλάδου τελέσθηκε σε ήρεµη ψυχική κατάσταση. Με µια λέξη ο µακαρίτης Γιώργος Κλάδος, κατά το χρόνο του άδικου θανάτου του, κατά την ώρα που κυνηγούσε, ουδόλως προκάλεσε το θάνατο του και οποιαδήποτε αιτία για να συµβεί αυτή η καταστροφή στην οικογένεια του.» Κατέληξε λέγοντας πως η οικογένεια του Γιώργου Κλάδου εκφράζει την ευαρέσκεια της. Ακολούθως ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης,έτερος συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, υπογράµµισε πως «πριν από 5 και πλέον χρόνια χάθηκε ένας άνθρωπος στο Μπαλί Μυλοποτάµου όπου όπως αποδείχθηκε από τη διαδικασία ήταν ένα στολίδι για την κοινωνία. Η απόφαση είναι απόλυτα δίκαιη, δικαιώνεται η µνήµη αυτού του ανθρώπου. Αποφάνθηκε το δικαστήριο ότι πρόκειται για µια στυγερή δολοφονία. Εκείνο που µου έκανε εντύπωση τόσο καιρό που κάνουµε αυτή τη δίκη είναι ο τρόπος µε τον οποίο έχει συµπεριφερθεί η οικογένεια Κλάδου. Άψογη συµπεριφορά, χωρίς διάθεση ούτε αντεκδικήσεων, ούτε βεντέτας! Είµαι απόλυτα βέβαιος πως η απόφαση αυτή θα είναι και η αιτία που και στο µέλλον δεν πρόκειται να έχουµε το οτιδήποτε και θα επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή.»
ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ
«Είναι µια από τις πλέον άδικες αποφάσεις που έχει εκδώσει το Εφετείο Κρήτης. ∆υστυχώς η δικαιοσύνη έχει και τις κακές στιγµές της. Είναι ένα αποτέλεσµα που απορρέει από το σύστηµα των ενόρκων που δυστυχώς επικρατεί µε αποτέλεσµα να υπάρχει µια πλειοψηφία ενόρκων που να επηρεάζει την απόφαση του δικαστηρίου» δήλωσε στα “Χ.ν.” ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του 50χρονου, ο Χανιώτης δικηγόρος κ. Γιώργος Περάκης. Ο κ. Περάκης σηµείωσε πως η ισόβια κάθειρξη επιβλήθηκε οριακά µε αποφασιστικό ρόλο «δύο ενόρκων», και πρόσθεσε πως «θα καθαρογραφεί κάποια στιγµή η απόφαση του ∆ικαστηρίου. Είµαι απόλυτα βέβαιος ότι δεν θα έχει καµία αιτιολογία. ∆ιότι όλα τα αιτήµατα που υποβλήθηκαν, όλα τα επιστηµονικά συµπεράσµατα που τέθηκαν από καθηγητές πανεπιστηµίου, ιατροδικαστές, ειδικούς βαλλιστικούς επιστήµονες δεν µπορούν να απαντηθούν. ∆υστυχώς το δικαστήριο υιοθέτησε τις υποψίες του εισαγγελέως έδρας, υποψίες που σύµφωνα µε το νόµο δεν µπορούν να αποτελέσουν νόµιµη αιτιολογία µιας δικαστικής απόφασης. Και αυτό δεν το λέω εγώ, το λέει ο ίδιος ο Άρειος Πάγος. Ο κ. Εισαγγελέας πρότεινε στο δικαστήριο όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, το ασύνηθες , την εξαίρεση του κανόνα! Ότι κάποιος που σχεδόν έχει πεθάνει, που έχει δεχθεί βολή από κυνηγετικό όπλο και έχει υποστεί διάτρηση της καρδιάς, του πνεύµονα, του στοµάχου, της σπλήνας, των βασικών οργάνων µπορούσε να αντιπαρατεθεί βάλλοντας µε τρεις πυροβολισµούς µε κυνηγετικό όπλο πράγµα που αποκρούεται από την ιατροδικαστική επιστήµη!» Ο κ. Περάκης επισήµανε πως από τη διαδικασία αποδείχθηκε πως «ο µακαρίτης είχε πυροβολήσει πρώτος και ο κατηγορούµενος βρέθηκε «σε κατάσταση άµυνας» και «εν βρασµώ ψυχής» και συµπλήρωσε ότι «η απόφαση η συγκεκριµένη θα ανατραπεί στον Άρειο Πάγο! Εµείς θα την πάµε µέχρι τέρµα, γιατί είναι άδικη και θα διερευνήσουµε τις συνθήκες που εκδικάστηκε. Γιατί υπάρχουν πολλά ερωτηµατικά γιατί επαναλήφθηκε η δίκη ενώ είχε ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90%, για δήθεν ψυχολογικούς λόγους που επικαλέστηκε ένας ένορκος για να εξαιρεθεί, ενώ οι αιτίες ήταν άλλες. Το βέβαιο είναι πως η δικαιοσύνη είχε µια πολύ κακή στιγµή. Εµείς επειδή πιστεύουµε στη δικαιοσύνη, πιστεύουµε ότι θα δικαιωθούµε γιατί την υπόθεση θα την πάµε µε την ίδια επιµονή, το ίδιο πάθος, µέχρι τέλους! Είτε είναι Άρειος Πάγος, είτε Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο. ∆εν πρόκειται να την αφήσουµε!».
Ένταση στο µπαλκόνι του Εφετείου
Εντός του δικαστηρίου αλλά και εκτός είχαν παρθεί αυστηρά µέτρα ασφαλείας. Μέσα στην αίθουσα επιτρέπονταν 6 άτοµα από κάθε οικογένεια, ενώ έξω από το δικαστικό µέγαρο τα µέλη της οικογένειας του κατηγορούµενου βρίσκονταν στο χώρο στου πάρκινγκ, ενώ τα µέλη της οικογένειας Κλάδου στο αίθριο των δικαστηρίων.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης άνθρωπος από το περιβάλλον του κατηγορούµενου βγήκε στο µπαλκόνι του Εφετείου και προχώρησε σε υβριστικούς χαρακτηρισµούς προς την πλευρά της οικογένειας του θανόντος. Με την παρέµβαση των ψυχραιµότερων δεν υπήρξε άλλο επεισόδιο.