Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Εγκλήματα πολέμου στη Μπούχα;

Στρατιωτικές επιχειρήσεις προσδιορισμένες και χαρακτηρισμένες με ατράνταχτες αποδείξεις ως εγκλήματα πολέμου, μετά μεγάλων δυσκολιών τιμωρούνται. Συνήθως οι εισβολείς κατά τη διάρκεια του πολέμου αλλά και ως κατακτητές συνεχίζουν τις παραβάσεις, διότι έχουν διαπιστώσει ότι τα βάρβαρα ένστικτα τους, τα έχουν αναδείξει οι μάχες, τα οποία πριν απ’ αυτές δεν είχαν εκδηλωθεί και ήταν σαν να τα αγνοούσαν. Εκ τούτων απλοί στρατιώτες και μετά τη “συνθηκολόγηση” εγκληματούν, γιατί έχουν εξοικειωθεί με την ιδέα, ότι ο πόλεμος “νομιμοποιεί” τους φόνους και η ποινή του θανάτου δεν έρχεται μετά την ανακωχή, διότι δικαιολογούνται οι διώξεις και στρατιωτικοποιείται το κατακτηθέν κράτος. Δηλαδή, δημιουργούνται μυστικές υπηρεσίες και ημέτερες αστυνομικές δυνάμεις που καταδιώκουν τους εσωτερικούς εχθρούς. Τελειώνει ο πόλεμος, η βία δεν φεύγει, παραμένει δε και μετά την ειρήνη καμουφλαρισμένη.

Η Ρωσία δεν δέχθηκε να συμμορφωθεί με όσα επιτάσσει το Διεθνές Δικαστικό Όργανο του ΟΗΕ που εδρεύει στη Χάγη, να αναστείλει τις από 24 Φεβρουαρίου επιχειρήσεις, κατόπιν αιτήσεως της Ουκρανίας. Συνεχίζει τις εχθροπραξίες μιας και το Διεθνές Δικαστήριο δεν διαθέτει μηχανισμούς να επιβάλει την εφαρμογή των αποφάσεων του, να συμμορφώνονται οι εμπλεκόμενοι. Υποχρεούται, όμως, τις αποφάσεις του να τις κοινοποιεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να επιβληθεί στη συνέχεια. Όμως, επειδή η Ρωσία είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α. κι έχει το δικαίωμα του Βέτο, δεν αναμένεται καμία εξέλιξη εις βάρος της, εκτός και συνέλθουν τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ και αποβάλλουν τη Ρωσία από μόνιμο μέλος. Η προσφυγή της Ουκρανίας στο Διεθνές Δικαστήριο κατά της Ρωσίας έγινε για να αποδείξει ότι δεν έκανε αυτή πράξεις γενοκτονίας στις περιοχές Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, ώστε να δικαιολογείται η ρωσική εισβολή.

Μετά 40 ημερών πόλεμο, όπου η Ουκρανία καταστράφηκε και χιλιάδες άνθρωποι χάθηκαν απ’ τους βομβαρδισμούς, την πείνα, τη δίψα, το κρύο, χωρίς ιατρική περίθαλψη, είδαμε αλλαγή στρατηγικής της Ρωσίας, ν’ αποχωρήσουν τα στρατεύματα της από τις Β/Α περιοχές της χώρας. Οι ουκρανικές δυνάμεις που τις ανακατέλαβαν, ανακάλυψαν εικόνες φρίκης κυρίως στην τυραννισμένη κωμόπολη Μπούχα Β/Δ του Κιέβου. Πτώματα αμάχων πολιτών κείτονταν στους δρόμους δεμένα πισθάγκωνα.

Τούτο χαρακτηρίσθηκε από το Κιέβο ως πράξη γενοκτονίας, ο δε Ουκρανός ΥΠΕΞ Καλέμπα θεώρησε τη Ρωσία “χειρότερη από Ισλαμικό κράτος” και κάλεσε τους Διεθνείς οργανισμούς να στείλουν κλίμακα στις ελευθερωθείσες περιοχές, “να συγκεντρώσουν στοιχεία για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου”. Ωστόσο η ουκρανική εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για 410 πτώματα αμάχων, που βρέθηκαν γύρω από πόλεις του Κιέβου. Επίσης ο Κοτλέμπα ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, για τις οποίες συμφώνησαν οι Βρυξέλλες δια του Ζοζέπ Μπορέλ και το Λονδίνο.

Το ρωσικό Υπ. Άμυνας ανέφερε ότι στην πόλη Μπούχα δεν υπήρχαν Ρώσοι στρατιώτες, υποστηρίζοντας ότι οι εικόνες, που δόθηκαν απ’ τις ουκρανικές αρχές στη δημοσιότητα είναι στημένη προβοκάτσια, αφού δεν διακρίνονται πληγές, ούτε αίματα και πρόκειται για “σκηνοθετημένη” παράσταση του Κιέβου για τα Δυτικά ΜΜΕ με σύμπραξη νατοϊκών.

Υπάρχει πολύς δρόμος, ώσπου να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις Ρώσων και Ουκρανών, υπογραφεί κάποιο σχέδιο ειρήνης και ολοκληρωθούν οι έρευνες χαρακτηρισμού των ρωσικών ωμοτήτων ως εγκλήματα πολέμου. Ίδωμεν!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα