Το κατεστημένο του Κρεμλίνου με την αυθαίρετη προσάρτηση της Κριμαίας δημιούργησε μια καθεστωτική αλλαγή και ένα προγεφύρωμα για την υλοποίηση της φιλόδοξης αλλαγής της νοητής γραμμής που χωρίζει Ρωσία και Ουκρανία τα σύνορά τους.
Η βαρβαρότητα, με την οποία συνεχίζεται ο καταστρεπτικός πόλεμος περισσότερο από ένα χρόννο, έχει ανησυχήσει την κοινή γνώμη, η δε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις έθεσε θέμα δίωξης του εγκληματιών πολέμου, που διέπραξαν οι Ρώσοι στην Ουκρανία. Επί τούτου ευαισθητοποιήθηκε ένας Αμερικανός δικηγόρος να προκαλέσει απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (Δ.Π.Α.) της Χάγης, ώστε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Πούτιν και της Ρωσίδας Αλεξέγεβνα για εγκλήματα πολέμου του πρώτου και για τη δεύτερη επειδή απήγαγε χιλιάδες εφήβους και παιδιά απ’ την Ουκρανία.
Ένα τέτοιο δικαστήριο μπορεί να συσταθεί κατά το προηγούμενο των περιπτώσεων για την πρώην Γιουγκοσλαβία του Μιλόσεβιτς, τη Ρουάντα και την Καμπότζη. Το Δ.Π.Δ. δεν μπορεί αυτεπάγγελτως, να κατηγορήσει κανέναν, αλλά να δικάζει κατόπιν καταγγελίας για εγκλήματα πολέμου κατά της ανρθωπότητας και για περιπτώσεις γενοκτονίας. Ο Ο.Η.Ε. διά του Συμβουλίου Ασφαλείας ιδρύει ένα τέτοιο δικαστήριο, αλλά στην ουκρανική περίπτωση η Ρωσία και η Κίνα θα ασκήσουν το δικαίωμα της αρνησικυρίας (βέτο). Η επίσκεψη του Κινέζου Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα προσφάτως διόλου δεν αποκλείεται, εκτός απ’ την ενίσχυση της “συνεργασίας των δύο χωρών στη διεθνή σκηνή”, να σηματοδοτεί και το τι δέον γενέσθαι στην περίπτωση έκδοσης εντάλματος εναντίον του Πούτιν.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητείται το ενδεχόμενο να συσταθεί ένα ειδικό διεθνές “υβριδικό” και ανεξάρτητο δικαστήριο, που θα μπορούσε, να κατηγορήσει πρόσωπα, όχι για επίθεση σε άλλα κράτη, αλλά για διεθνή εκγλήματα. Ποινικολόγοι υποστηρίζουν, ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο αρχηγός κρατών δεν μπορεί να διωχθούν για το έγκλημα της επίθεσης, διότι στη χώρα τους έχουν ασυλία.
Το δίκαιο του πολέμου, λέγεται, ότι δεν προβλέπει ασυλία για καμία πλευρά των εμπολέμων. Όπου όμως υπάρχουν αποδείξεις, ότι διαπράχθηκαν ανθρωπιστικά εγκλήματα πρέπει να γίνουν διώξεις μετά από καταγγελίες, αφού γίνει συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων. Τούτο έχει ανατεθεί, από τον Γενικό Εισαγγελέα του Δ.Π.Δ. σε ιατροδικαστές και εξειδικευμένο προσωπικό, που ερευνούν το θέμα στην Ουκρανία.
Το ερώτημα παραμένει, αν θα δικαστεί κάποιος στη Χάγη για τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο.