Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

“Εγκληματικές πλημμύρες”

Κύριε διευθυντά
με αφορμή την εκδήλωση για τις καταστροφικές πλημμύρες, της Τ.Ε. Νομού Χανίων του ΚΚΕ, καταθέτω την προσωπική μου εμπειρία, από καταστροφική πλημμύρα.
Τον Οκτώβριο του 2017 πλημμύρισε η περιοχή που ζω κι εργάζομαι.
Πλημμύρισαν τα μαγαζιά μας, τα σπίτια μας, οι αποθήκες μας, το βιός μας…
Μέσα στη λάσπη χάθηκαν μεγάλες περιουσίες. Τα κομμάτια μας… κόποι ζωής.
Ευτυχώς τότε δεν χάσαμε ανθρώπινη ζωή. Οικονομικά δύσκολα θα συνέλθουμε.
Χάθηκαν όμως και κομμάτια μνήμης. Σε κάποιους δεν έμεινε μια φωτογραφία από τον γάμο τους, από τη βάφτιση του παιδιού τους, από τον χαμένο πατέρα τους.
Από τότε, μόλις ο θεός ρίξει μια σταγόνα εμείς ξενυχτάμε!!
Να υπογραμμίσουμε ότι εμείς είχαμε προειδοποιήσει ότι θα πάθουμε τέτοια ζημιά και ζητούσαμε βοήθεια από Δήμο και Περιφέρεια, αλλά κανείς δεν μας έδινε σημασία.
Τις επόμενες μέρες οι Μαυρογιαλούροι φορώντας φωσφοριζέ γιλέκα, έτρεξαν για να το παίξουν διασώστες.
Μοναδικό μας αίτημα ήταν να γίνουν έργα, ώστε να μην το πάθουμε ξανά.
Η απάντηση ήταν: ασφαλώς θα γίνουν αλλά σε πάροδο πενταετίας ίσως επταετίας, γιατί χρειάζονται μελέτες και ξανά μελέτες, εγκρίσεις, κονδύλια, τεχνικές προδιαγραφές αρμοδιότητες κ.λπ. αλλά περισσότερο χρειάζεται χρόνος.
Ξέρετε τι σημαίνει χρόνος!! Χρειαζόμαστε χρόνο για να δούμε πώς θα φάμε, από πού θα φάμε, με ποιους θα τα φάμε.
Γιατί εκεί που ψηφίζεις μνημόνια, δεν προσθέτεις μια παράγραφο που να λέει ότι αυτά τα έργα που θα σώσουν ανθρώπινες ζωές, θα παρακάμπτουν εκείνες τις μπερδεμένες αρμοδιότητες και θα προχωράνε σαν κατεπείγον στην κατασκευή τους;;
Συνάμα συμφωνούσαν ότι αυτά τα έργα έπρεπε να έχουν γίνει αλλά δεν ξέρουν ποιος φταίει και δεν έγιναν!! Το Υπουργείο λέει ότι φταίει το Δημαρχείο, το Δημαρχείο λέει ότι φταίει το Περιφεριαρχείο, το Περιφεριαρχείο λέει ότι φταίει το Δασαρχείο, αλλά μπορεί να φταίει και το Λιμεναρχείο και το Ληξιαρχείο, ίσως και το Αστεροσκοπείο!!
Εν τέλει μετά από αγώνα, διαρκή ενόχληση στον Δήμο μας κι επιμονή, και δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω εδώ την προσπάθεια του αντιδημάρχου κ. Ξανθουδάκη, και κ. Φιωτάκη, καθαρίστηκε πρόχειρα ένα ποταμάκι στην περιοχή μας.
Ε! αυτή και μόνη η πολύ μικρή παρέμβαση ήταν αρκετή για να μην πλημμυρίσουμε φέτος, που όλος ο νομός έπαθε τεράστιες καταστροφές.
Τόσο απλό… μια τόσο μικρή και χαμηλού κόστους παρέμβαση μας έσωσε φέτος.
Ασφαλώς αν σε αυτό το ποταμάκι, θα μπορούσαμε να βάλουμε διόδια θα το είχαμε οριοθετήσει και διανοίξει, και θα εξασφαλίζαμε για πάντα την περιοχή μας από πλημμυρικά φαινόμενα!!
Ενα φυσικό φαινόμενο δεν είναι πολιτικό πρόβλημα. Μετατρέπεται όμως σε πολιτικό πρόβλημα όταν η αιτία της καταστροφής δεν είναι μόνο μια θεομηνία, ένας σεισμός ή μια πυρκαγιά, αλλά η πολιτική της αδιαφορίας, ο ανύπαρκτος μηχανισμός πρόληψης, η παντελής έλλειψη από στοιχειώδη έργα υποδομής και η γύμνια και εγκατάλειψη των υποδομών μια χώρας. Για να μην πιάσουμε τις εργολαβικές αυθαιρεσίες, το κράτος των αναθέσεων, το ατιμώρητο των παραλήψεων, την αδυναμία συντονισμού αρμοδιοτήτων και τόσα ακόμα.
Προετοιμάζουν δηλαδή τη φυσική καταστροφή.
Ετσι ένα φυσικό φαινόμενο, που γίνεται φονικό, μετατρέπεται σε έγκλημα!!
Για την ακρίβεια, ταξικό έγκλημα!!
Γιατί σε αυτές τις συνθήκες πλημμυρίζουν τα υπόγεια… σπάνια τα ρετιρέ.
Γιατί σε αυτές τις συνθήκες πνίγηκε ο βοσκός στα Χανιά, άνθρωποι του μόχθου στη Μάντρα, φτωχοί εργάτες στο Πέραμα και στη Νέα Ιωνία.
Ασφαλώς όλοι αυτοί μετά από ώριμη σκέψη και ελεύθερη επιλογή αποφάσισαν να μείνουν σε φτωχογειτονιές ή το ορεινό πατρογονικό χωριό τους και όχι στην Εκάλη.
Είναι περισσότερο από σίγουρο, ότι χρειάζεται κεντρική πολιτική βούληση και χρήματα, για να προλαβαίνουμε τέτοιες καταστροφές.
Αλλά τα χρήματα που θα ρίξουν, δεν  φέρνουν κέρδη!!
Και έτσι τα πράγματα μένουν όπως είναι.
Και χάσαμε ανθρώπινες ζωές και το 1953 και το 1961 και το ’63 και το ’77 και το ’96 και το ’99 και το 2003 και πέρυσι και φέτος και… του χρόνου μήπως;;;;
Το πρόβλημα είναι καταγεγραμμένο. Από το ’53 μέχρι σήμερα είναι 65 χρόνια!
Δεν είχαν το χρόνο για κεντρικό σχεδιασμό, για μελέτες, παρεμβάσεις, κονδύλια έργα κ.λπ.;;
Η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο.
Αδιαφορία, για την προστασία και καλυτέρευση της ζωής του καθενός μας.
Κι έτσι ο αριθμός των νεκρών γίνεται ένα στατιστικό δεδομένο.
Και αυτό είναι πολιτική επιλογή!!
Και μετά βγαίνουν οι πολιτικοί τηλεβόες τους, και μας λένε ότι «όλοι μαζί φταίμε», (αυτό είναι συνώνυμο του «όλοι μαζί τα φάγαμε»).
Και εννοούν το έγκλημα που λέγεται αυθαίρετο, το οποίο δεν είναι τίποτε λιγότερο από τη δική τους πολιτική της τσιμεντοποίησης.
Στο Ριο ντε Τζανέιρο λέγεται φαβέλες, στο Πέραμα μαχαλάδες, στη Μάνδρα χουντικό σχέδιο πόλεως και στα Χανιά, απαξίωση και εγκατάλειψη της υπαίθρου, αλλά και  συγκαλυμμένη ασυδοσία των μεγάλων τουριστικών μονάδων.
Ξέρετε όλοι αυτό το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης τι σαθρό κρύβει από κάτω…
Οχι δεν φταίει το αυθαίρετο του φτωχού, που συμπληρώνει με ένα δωμάτιο, το ένα του δωμάτιο, και του κάνουν τα στραβά μάτια για να κάτσει ήσυχος στη φαβέλα του!
Γνωρίζουν λοιπόν πολύ καλά τι φταίει, και ξέρουν ποιος έκανε τον φόνο!!
Κλείνοντας θα σας θυμίσω τις φονικές πλημμύρες του Νοέμβρη του 1961 που είχαμε 43 νεκρούς.
Ηταν μια εβδομάδα μετά από εκείνες τις αξέχαστες εκλογές της βίας και της νοθείας. Πώς το αντιμετώπισαν τότε η κυβερνώντες; Η κυβέρνηση λοιπόν ΤΟΤΕ άρχισε να διαδίδει τη φήμη ότι υπεύθυνη για της πλημμύρες ποια ήταν; Μα η Σοβιετική Ενωση! Γιατί; Γιατί διατάραξε την ατμόσφαιρα με ατομικές δοκιμές!!
(Λιναρδάτος “Από τον εμφύλιο
στη χούντα”)
Τα πράγματα όμως από τότε έχουν εξελιχτεί και μας λένε ότι φταίει η κλιματική αλλαγή… βλέπετε δεν υπάρχει και Σοβιετική Ενωση!
Πηγή Π. Μπελώνη
υποψήφια δημοτική σύμβουλος Χανίων με τη “Λαϊκή συσπείρωση”


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα