Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Εγκριση μελέτης για τον Βιολογικό της Παλαιόχωρας

Ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον βιολογικό της Παλαιόχωρας, σε άλλη θέση στην περιοχή Τροχαλού, η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης. Tο θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή που άκουσε τις θέσεις του Δήμου και την πρόθεσή του να αλλάξει τη χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων, αλλά και τις θέσεις του πολιτιστικού συλλόγου Τροχαλού που αντιτίθεται στη συγκεκριμένη χωροθέτηση.

Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής επεσήμανε πως «εγκρίναμε το συγκεκριμένο έργο και μελλοντικά ζητήσαμε αντί την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού τα επεξεργασμένα λύματα να αξιοποιηθούν για την άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής. Είναι κρίμα να χάνονται τα νερά».

Επίσης η Επιτροπή ενέκρινε τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα παρακάτω έργα:

• Κατασκευή συστήματος επεξεργασίας και διάθεσης αστικών λυμάτων περιοχής Μαραθίου Ακρωτηρίου στον Δήμο Χανίων από το Ακρωτήρι. Από την Επιτροπή η βασική παρατήρηση είχε να κάνει με το ότι θα μπορούσε να διατεθεί το νερό της εγκατάστασης για την άρδευση, ενώ με βάση τη μελέτη θα ρίχνεται σε δημόσια έκταση με άγρια βλάστηση.

• Κατασκευή πεζογέφυρας στην παλαιά Εθνική Οδό Χανίων – Κισάμου εντός του οικισμού Αγίας Μαρίνας. Αφορά ξενοδοχειακή μονάδα.

• Αναβάθμιση Δημοτικής οδού Παλαιόχωρας – Κουντούρας και διαμόρφωση διαδρομής κίνησης πεζών και ποδηλάτων, με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου. Πρόκειται για μελέτη του Δήμου για την αναβάθμιση του δρόμου, διαπλάτυνση, κατασκευή ποδηλατόδρομου και πεζοδρομίων, φωτισμός κ.ά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Κριτήριο για ανάπτυξη μιας περιοχής μεταξύ των άλλων, είναι και η ύπαρξη εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων [ΕΕΛ] και συγχαρητήρια στην περιφέρεια Κρήτης που εστιάζει σε αυτό.
    Η περιοχή έχει πλήθος θερμοκηπίων και η ανακύκλωση του νερού είναι αναγκαία για την διατήρηση τους ή, ακόμα και για την επέκταση τους και σωστά αντί το νερό να καταλήγει στην θάλασσα η Περιφέρεια προτείνει την αξιοποίηση του.
    Δικαίωμα όμως του κάθε άνθρωπου είναι να μην κινδυνεύει από καρκινογενέσεις όπως και να προστατεύει την Φύση, η οποία Σοφά επί εκατομμύρια χρονιά κρατάει την αναλογία του πληθυσμού μεταξύ ανδρών και γυναικών / γυναικών και ανδρών, σε αρμονία.
    Η συγκεκριμένη μελέτη ως προς την τεχνολογία επεξεργασίας έχει εναρμονιστεί με την Οδηγία 2013/39/ΕΕ και το ΦΕΚ 69Β 22 /1 /2016 ως προς τους καρκινογόνους και διαταράσσοντες τον γενετικό κώδικα του ανθρώπινου γένους, ρύπους προτεραιότητας?
    Αν όχι, απλά όταν κάποιος θα τρώει τρόφιμο που θα έχει αρδευτεί από ανακυκλωμένο νερό ΕΕΛ το οποίο δεν πληροί τις ανωτέρω Νομοθεσίες θα τρώει αναπόφευκτα και : αντισυλληπτικά, φάρμακα, ψυχοφάρμακα, ορμόνες αλλαγής φύλλου, αντιβιοτικά, ναρκωτικά συνθετικά ή μη, φυτοφάρμακα κλπ.
    Το μέλλον πάντα επιφυλάσσει καλά και κακά πράγματα. Ας εκμεταλλευτούμε τα καλά όπως η ανακύκλωση νερού και ας προστατευτούμε από τα κακά όπως καρκινογενέσεις, γέννηση μόνο θηλυκών, εφαρμόζοντες νέες τεχνολογίες απορρύπανσης και όχι απαρχαιωμένες βιολογικές σε κάθε μορφή τους , που αδυνατούν να συμμορφωθούν με την 2013/39/ΕΕ, άλλα προωθούνται έντεχνα από εγκατεστημένα επιχειρηματικά συμφέροντα.
    Η ΕΕΛ Παλαιόχωρας όπως και όλα τα έργα ΕΕΛ στην Ελλάδα, αναγκαστικά θα συμμορφωθεί ως προς την Οδηγία 2013/39/ΕΕ, διότι η ΕΕ χρηματοδοτεί τα έργα με βάθος εικοσαετίας και δεν θα εγκρίνει χρηματοδότηση σε έργο το οποίο από το 2018 που θα τεθούν τα όρια εκροής θα είναι εκτός προδιαγραφών.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα