Εγκρίθηκε για χρηματοδότηση, η πρόταση του Δήμου Ρεθύμνης και της Δ/νσης Πληροφορικής -Προγραμματισμού & Ανάπτυξης, για την εκπόνηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Εξασφάλισης Κοινόχρηστων και Κοινωφελών Χώρων (Ε.Σ.Ε.Κ.Κ.).
Στόχος του Επιχειρησιακού Σχεδίου είναι η προώθηση του χωρικού σχεδιασμού, η ολοκλήρωση της εφαρμογής του σχεδίου πόλης και η απόκτηση των χαρακτηρισμένων κοινόχρηστων χώρων. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, με το συγκεκριμένο έργο θα καταγραφούν οι χαρακτηρισμένοι από το σχέδιο πόλης κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι του Δήμου Ρεθύμνης, ενώ σε ό,τι αφορά τους χώρους για τους οποίους δεν έχει ακόμη συντελεστεί η απαλλοτρίωση τους, θα αξιολογηθεί η αναγκαιότητα απόκτησής τους από το Δήμο Ρεθύμνης βάσει κριτηρίων που αφορούν τον ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό του Δήμου. Η δαπάνη εκτέλεσης του έργου ανέρχεται στο ποσό των 59.520 ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους του Πράσινου Ταμείου και από πόρους του Δήμου Ρεθύμνης εφόσον απαιτηθεί επιπλέον ποσό.
Παράλληλα, εντάχθηκε στο χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών το έργο «Δράσεις για τις υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος) στο Δήμο Ρεθύμνης». Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 45.338,99 ευρώ και θα υλοποιηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης με το έργο να περιλαμβάνει δύο υποέργα. Το 1ο υποέργο, αφορά τον Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο στη διάρκεια του οποίου θα γίνεται μια πρώτη αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας του εκάστοτε κτιρίου από έμπειρους Πολιτικούς Μηχανικούς οι οποίοι θα συλλέγουν πληροφορίες για την υφιστάμενη κατάσταση, τις τρωτές κατασκευαστικές δομές και τα αδύνατα σημεία της κάθε κατασκευής, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε εκτεταμένες βλάβες.
Το 2ο Υποέργο, αφορά δράσεις ενημέρωσης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών με στόχο τη διεύρυνση της κοινωνικής αντισεισμικής συνείδησης, την εμπέδωση αντισεισμικής συμπεριφοράς και την πρόληψη, δεδομένου ότι είναι σημαντικό να γνωρίζει ο πολίτης, τι πρέπει να κάνει πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό, ώστε να προστατεύσει αποτελεσματικά τη ζωή και την περιουσία του. Αποδέκτες των συγκεκριμένων δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης θα είναι μαθητές Σχολείων όλων των βαθμίδων, γονείς και κηδεμόνες, ηλικιωμένα άτομα των ΚΑΠΗ και άλλων Δομών Προστασίας, εργαζόμενοι σε διάφορους εργασιακούς χώρους, Άτομα με κινητική αναπηρία (ΑμεΑ), στελέχη εκπαιδευτικών και κοινωνικών δομών καθώς και ξένοι επισκέπτες του Ρεθύμνου.