Οι δύο καύσωνες του καλοκαιριού και ο βαρύς χειμώνας που πέρασε δεν ευνόησαν μέχρι τώρα την ανάπτυξη του δάκου στα Χανιά, ωστόσο από εδώ και στο εξής με την θερμοκρασία να πέφτει απαιτείται συνεχή παρακολούθηση των δακοπαγίδων και έγκαιρη πραγματοποίηση του τρίτου ψεκασμού!
Αυτό λένε στα “Χ.Ν.” οι ειδικοί ερευνητές του Ινστιτούτου Ελιάς, συμπληρώνοντας παράλληλα την ανάγκη για δολωματικούς ψεκασμούς και όχι ψεκασμούς καλύψεως.
«Τα δύο τελευταία χρόνια είμαστε τυχεροί καθώς λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών μέσα στο καλοκαίρι δεν είχαμε ουσιαστικά τις προσβολές που περιμέναμε από το δάκο. Επίσης φέτος είχαμε το πλεονέκτημα του βαρύ χειμώνα επομένως ξεκινήσαμε με πολύ χαμηλούς πληθυσμούς δάκου. Οι πληθυσμοί άρχισαν να αυξάνονται από τον Ιούλιο και μετά και φέτος ξεκίνησαν έγκαιρα οι δολωματικοί ψεκασμοί» δηλώνει η εντομολόγος, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ελιάς κ. Αργυρώ Καλαϊτζάκη.
Σύμφωνα με την κ. Καλαϊτζάκη η κρίσιμη περίοδος για την αντιμετώπιση του δάκου ξεκινάει τώρα. «Ουσιαστικά η προσβολή του δάκου θα πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής που έχουν πέσει οι θερμοκρασίες και είναι η κατάλληλη περίοδος για τον δάκο . Μέχρι τώρα έχουν γίνει δύο ψεκασμοί αλλά 15 -20 μέρες μετά τον δεύτερο ψεκασμό πρέπει να γίνει και ο τρίτος αν δούμε αυξημένο αριθμό δάκων στις παγίδες . Η Δ/νση Γεωργίας όπως γνωρίζει παρακολουθεί από πολύ κοντά τη διαδικασία και είναι έτοιμη να κάνει τον τρίτο ψεκασμό» λέει η ερευνήτρια.
ΔΟΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΨΕΚΑΣΜΟΣ
Οι επιστήμονες επισημαίνουν τη σημασία του δολωματικού ψεκασμού και καλούν τους αγρότες να μην προχωρούν σε ολικές καλύψεις. «Ο δολωματικός
ψεκασμός αποτελεί την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισης του δάκου της ελιάς. Ωστόσο για να είναι επιτυχής πρέπει το ποσοστό καρποφορίας του δέντρου να είναι πάνω από 25%, πρέπει να εφαρμόζεται έγκαιρα και σωστά και θα πρέπει να γίνονται όσοι ψεκασμοί απαιτούνται και όχι λιγότεροι. Για αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία ο αριθμός των δάκων που βγάζουν οι δακοπαγίδες και βέβαια τα μετεωρολογικά δεδομένα και το μικροκλίμα μιας περιοχής. Υπάρχουν περιοχές που θέλουν πολλούς ψεκασμούς και κάποιες άλλες λιγότερους» λέει η κ. Καλαϊτζάκη. Πριν την κρίση τα χρήματα που έδινε το κράτος ήταν αρκετά για να καλύψουν 5,6 ακόμα και 7 ψεκασμούς. Όμως τα τελευταία χρόνια η δαπάνη είναι για 4 και λιγότερους ψεκασμούς κάτι που προκαλεί σοβαρά προβλήματα και έχει ως αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να προχωρούν σε ολικές καλύψεις.
«Οι ψεκασμοί καλύψεως απαγορεύονται σε περιοχές που παράγουν ΠΟΠ ή ΠΓΕ ελαιόλαδο. Στα πλαίσια της ολοκληρωμένης διαχείρισης αυτό που λέμε είναι ότι αν θα πρέπει να γίνουν ψεκασμοί καλύψεως θα πρέπει να γίνονται με αυστηρά κριτήρια πχ. το ποσοστό υψηλής προσβολής να είναι πάνω από 5% και μόνο τότε, διαφορετικά δεν δικαιολογείται. Θα πρέπει να ξέρουν οι παραγωγοί πως το θέμα της ανθεκτικότητας των σκευασμάτων είναι πολύ σημαντικό και οι μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι έχει βρεθεί ανθεκτικός πληθυσμός δάκου σε κάποιες ουσίες . Επίσης να προσέξουν το ζήτημα των υπολειμμάτων των φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο καθώς βρίσκονται λάδια με υπολείμματα πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Για αυτό και επιμένουμε ότι πρέπει να γίνει σωστός, δολωματικός ψεασμός και όχι ολικές καλύψεις» επισημαίνει η ερευνήτρια.
ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η 3η ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ
Αναφορικά με την έναρξη του 3ου ψεκασμού αυτός αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή και την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας κ. Μ. Μυλωνάκη. Ήδη έχει γίνει η προμήθεια των φυτοφαρμάκων από μεριάς της Διεύθυνσης και με βάση τον αριθμό των δάκων που συγκεντρώνουν οι δακοπαγίδες ο ψεκασμός αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.