Οι δημοσιευόμενες “ειδήσεις” του παρελθόντος έχουν αλιευθή από ηπειρωτικές εφημερίδες της εποχής εκείνης. Ας σχολιάσουμε ή διευκρινίσουμε κάποιες απ’ αυτές.
Το 1896 στέφεται στη Μόσχα, Τσάρος πασών των Ρωσιών, ο τελευταίος αυτοκράτορας Νικόλαος ο Β’. Ο Ηπειρώτης λογοτέχνης Χ. Χρηστοβασίλης είναι ο μόνος Έλληνας δημοσιογράφος που καλύπτει δημοσιογραφικά τις σχετικές τελετές.
Οι επόμενες «ειδήσεις» αναφέρονται στον Επίσκοπο Παραμυθίας Κωνσταντίνο Μικρούλη, καταγόμενο από το χωριό Τσαμαντά της Μουργκάνας και στις διαμάχες του με τους Τσάμηδες της Παραμυθιάς, οι οποίοι δολίως υπονομεύουν την θέση του.
Η αναφερόμενη μαία Τερψιχόρη Μανάρη πρέπει να είναι απόγονος του κορυφαίου καθηγητή της Ζωσιμαίας Σχολής Σπυρίδωνος Μανάρη, η εγγονή του οποίου Σοφία Μινέικο παντρεύτηκε τον Αχαιό πολιτικό και μετέπειτα πρωθυπουργό της χώρας, Γεώργιο Παπανδρέου.
Ο αναφερόμενος πατήρ Φώτιος Πάντος κατήγετο από το Ελληνοχώρι της Σωτήρας, που βρίσκεται στην Αλβανική πλευρά της Μουργκάνας. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Αγίου Νεκταρίου Κεφαλά, ο οποίος ήταν και αυτός ηπειρωτικής καταγωγής.
Τέλος η τελευταία «είδηση» του «Θ.Β.» αναφέρεται στον επαναπατρισμό εκατοντάδων χωρικών της Μουργκάνας, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί, βιαίως και παρά την θέλησή τους, από το έτος 1948 από τον λεγόμενο «Δ.Σ.Ε.» στις «λαϊκές δημοκρατίες»του τότε αποκαλούμενου «σιδηρού παραπετάσματος».
Οι ειδήσεις
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, 5-7-1896. Μετά χαράς μανθάνομεν ότι ο φίλος συμπατριώτης κ. Χ. Χρηστοβασίλης, ούτινος εις προηγούμενον φύλλον εδημοσιεύσαμεν και αλληλογραφίαν περί των εν Μόσχα τάφων των Ζωσιμαδών κτλ., αποσταλείς εις Ρωσίαν υπό της διευθύνσεως της «Ακροπόλεως» ως αντιπρόσωπος αυτής διά την στέψιν του Τσάρου έτυχεν, ως ο μόνος έλλην δημοσιογράφος, εξαιρετικής τιμής. Απενεμήθη δ’ αυτώ το δημοσιογραφικόν παράσημον και το επί τη στέψει κοπέν μετάλλιον.
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, 4-10-1896. Ο Επίσκοπος Παραμυθίας Κωνσταντίνος Μικρούλης προ εβδομάδος ηναγκάσθη δι’ επιστολής του να καταστήση γνωστάς τας καταπιέσεις των Οθωμανών εις τον βαλήν Ιωαννίνων καταγγέλων την διαγωγήν του καϊμακάμη Παραμυθίας Τσαπάρη. Διά να εξουδετερωθή όμως η ενέργεια του δεσπότου, ο περιβόητος Τούρκος Μουσταφά Πρόνιος συνέταξεν επιστολήν προς τον βαλήν φέρουσαν πλαστάς υπογραφάς 25 προκρίτων χριστιανών, οίτινες έγραφον δήθεν προς τον επίσκοπον «να διαμοιράσουν τα πολεμοφόδια διότι ήλθεν ο καιρός να επαναστατήσουν». Την επιστολήν ταύτην ο Μουσταφάς απέστειλε προς τον βαλήν Ιωαννίνων, όστις διέταξε τον καϊμακάμην Φιλιατών να συλλάβη τους 25 χριστιανούς και να ενεργήση ανακρίσεις. Ενηργήθησαν πράγματι ανακρίσεις, απεδείχθη δ’ ότι πολλοί εκ υπογραψάντων ήσαν εντελώς αγγράμματοι. Είς δε των συλληφθέντων έχων χειρογράφους αποδείξεις του Μουσταφά ανεγνώρισεν εν τη πλαστή επιστολή τον χαρακτήρα της γραφής, και ούτω ανεκαλύφθη, ότι ο γράψας ήτο ο Μουσταφάς Πρόνιος. Μετά ταύτα απελύθησαν οι Χριστιανοί, ο δ’ Επίσκοπος Παραμυθίας έγραψεν αναφορά προς τα Πατριαρχεία, παριστών την κατάστασιν, […]
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, 22-11-1896. Ο Μητροπολίτης Φιλιατών και Παραμυθίας από της ημέρας καθ’ ήν εξυφάνθη η γνωστή συκοφαντία του Πρόνιου δεν μεταβαίνει εις το δικαστήριον, διέκοψε δε πάσαν σχέσιν μετά των διοικητικών αρχών, πλην του Κατή μεθ’ ού ευρίσκεται εις πλήρη αρμονίαν και συνεννόησιν και όστις μόνον απεδοκίμασε την διαγωγήν του καϊμακάμη εις το ζήτημα τούτο της κατά του μητροπολίτου συκοφαντίας. Η διαγωγή αύτη του Κατή αποδεικνύει αυτόν άνδρα τίμιον, χρηστόν και ευσυνείδητον. Εάν και πάντες οι άλλοι την αυτήν επεδείκνυον διαγωγήν αληθώς θα επετυγχάνετο εν Ηπείρω τουλάχιστον ευσυνείδητος διοίκησις.
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, 6-12-1896. Η εξ Ιωαννίνων της Ηπείρου κ. Τερψιχόρη Μανάρη μαία υποστάσα κατ’ αυτάς εν τω ενταύθα Ιατροσυνεδρίω τας τε θεωρητικάς και πρακτικάς εξετάσεις ηρίστευσε. Συγχαίροντες όθεν αυτήν από καρδίας συνιστώμεν ως μίαν εκ των αρίστων πτυχιούχων μαιών της πρωτευούσης.
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, 31-1-1897. Μετά χαράς αναγγέλομεν ότι ο Πάτερ παπα-Φώτιος Πάντος, εκ Σωτήρας του Αργυροκάστρου πλην των καθηκόντων αυτού ως εφημερίου του εν Αθήναις ναού των Αγίων Θεοδώρων φοιτών και εν τη εκκλησιαστική Ριζαρίω σχολή και διακούων των εν αυτή μαθημάτων αποπερατώνει κατά το έτος τούτο τας θεολογικάς αυτού σπουδάς. […]
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, 31-1-1897. Τούρκοι στρατιώται συνέλαβον εν Παραμυθία παρά το χωρίον Κεραμίτσα ομάδα χωρικών οίτινες μετέβαινον προς αγοράν αραβοσίτου. Αφού εκακοποίησαν αυτούς αφήρεσαν και 50 Οθωμανικάς λίρας τας οποίας έφερον μεθ’ εαυτών προς αγοράν του αραβοσίτου.
-Εις δε το χωρίον Λειά ελεηλατήθη το κατάστημα του Κοτσίλιου, […]
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ, 4-6-1939. Πλήρης ημερών και με την καρδίαν του ήσυχον και ήρεμον απεδήμησεν εις Κύριον πρό ημερών εις μίαν των εν Κερκύρα κλινικών ο τέως Μητροπολίτης Σωζουπόλεως και εκ Φιλιατών καταγόμενος Κων. Μικρούλης. […]
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ, 4-7-1935. Προχθές απήχθησαν ο εκ Πόβλας Ανδρ. Β. Μάνος και η δις Ευδοξία Ν. Μπάλλου εκ Τσαμαντά… Την επομένην ετελέσθησαν οι γάμοι των απαχθέντων.
ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟ ΒΗΜΑ, 1 Μαρτίου 1954
ΜΕ ΔΑΚΡΥΑ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΛΛΗΡΗΜΑ ΥΠΕΔΕΧΘΗ Ο ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΘΕΝΤΑΣ 1222 ΟΜΗΡΟΥΣ. […]
Η 23 Φεβρουαρίου 1954 προστίθεται εις την Ιστορίαν ως επέτειος, της απελευθερώσεως ολίγων εκατοντάδων ομήρων έναντι των πολλών χιλιάδων απαχθέντων υπό των συμμοριτών και κατακρατουμένων εις… το παραπέτασμα. […] Ο πρώτος αποβιβασθείς Αντώνιος Χαραμόπουλος μόλις επάτησεν επί του ελληνικού εδάφους εγονυπέτησε και εφίλησε το χώμα της γενετείρας και ακολούθως ησπάσθη με δάκρυα στα μάτια τον υπουργόν κ. Δημάρατον και ανεφώνησεν Ζήτω η Ελλάδα μου.
ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟ ΒΗΜΑ, 31-5-1954. Την 3ην του μηνός Απριλίου τρ. Έτους απεδήμησε προς Κύριον ο συμπατριώτης και θείος μου Ιωάννης Κουφός. Ο μεταστάς έπειτα από 40 χρόνια περίπου αποδημίας από την γενέτειρά του το Κουρεμάδι, στην Ξάνθη […]
Κουρεμάδι 10-4-1954, Σίμος Βότσης.