Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ειδήσεις… από το παρελθόν

Παρελαύνουν στις «ειδήσεις» του παρελθόντος Έλληνες της διασποράς και ομογενείς ευεργέτες.
Η διαθήκη του αποβιώσαντος, πλην άλλων και διασήμου αρχαιολόγου, γνωστού για τις ανασκαφές του στην Τροία, Ερρίκου Σλήμαν (1822-1890). Ο Τσάρεβιτς της «είδησης» της 5/27 Ιανουαρίου 1891, είναι ο μετέπειτα τελευταίος Τσάρος της Ρωσίας, Νικόλαος Β’. (1894 – 1917) και ο συνοδεύων αυτόν βασιλόπαις είναι ο Πρίγκιψ Γεώργιος της Ελλάδος.
Ο θάνατος του Δανού αρχιτέκτονα και ένθερμου φιλέλληνα Θεόφιλου Χάνσεν. Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας του 1931, κατά τον οποίον ο Ολυμπιακός ηττάται από αυστριακή ομάδα.
Το 1952 επιστρέφει στην Ελλάδα η αμερικανίδα Εύα Πάλμερ, πρώτη σύζυγος του ποιητή Άγγελου Σικελιανού, για να πεθάνει την ίδια χρονιά στους Δελφούς. Είχε προηγηθή ο θάνατος του ποιητή το 1951.

Οι ειδήσεις

ΑΛΗΘΕΙΑ, 16.12.1869 – εν εκ των λειψάνων του Ιερού Αγώνος, ο εξ Αλωνισταίνης της Μαντινείας Αντισυνταγματάρχης Βασίλειος Δημητρακόπουλος, ο και Τουρκοβασίλης επικληθείς, εκ της κατά των Τούρκων ανδρείας του, επλήρωσε το κοινόν χρέος την παρελθούσαν Κυριακήν. […]
ΣΤΟΑ, 1.2.1880 – Απεβίωσεν εν Κερτσίω ο συμπολίτης ημών Σπυρίδων Κούπας, αδελφός του φιλογενούς κ. Γερασίμου Κούπα. Ο αοίδιμος Σπυρίδων ήτο ανήρ διαπρεπής υφ’ όλας τας απόψεις εν Ρωσία ιδίως λίαν ετιμάτο διό και προήχθη εις τον βαθμόν του αυτοκρατορικού συμβούλου, τιμηθείς άμα διά παρασήμων. Οι εν Κερτσίω Έλληνες και οι Κεφαλλήνες ιδίως βαρέως επένθησαν επί τη στερήσει αυτού.
ΣΤΟΑ, 14.5.1880 – Ο κ. Γ. Ζαρίφης, εδωρήσατο 500 Οθωμανικάς λίρας εις την κεντρικήν ελληνικήν Σχολήν της Προύσης και ανά 30 λίρας εις άλλα ελληνικά σχολεία, ανεδέξατο δε να σπουδάση ιδία δαπάνη τρία έτι εκ Προύσης κοράσια, έτερον εκ Δεγκίρ, και εν εκ της κοινότητος των Αρμενίων.
ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ, 29/10 Ιανουαρίου 1891 – Διά της διαθήκης του ο Σλήμαν καταλείπει την εις δώδεκα και επέκεινα εκατομμύρια φράγκα υπολογιζομένην περιουσίαν του εις την χήραν του και εις τα εκ του πρώτου και δευτέρου γάμου τέκνα του. Εις την χήραν ιδία καταλείπει το εν Αθήναις μέγαρον Ιλίου Μέλαθρον. […] Εις το Εθνολογικόν Μουσείον του Βερολίνου κληροδοτεί την συλλογήν των Τρωϊκών αρχαιοτήτων. […] Εις την ενταύθα Αρχαιολογικήν Εταιρείαν κληροδοτεί 5.000 δρ., εις δε τα λοιπά φιλανθρωπικά καταστήματα ανά 1.000. Εις το σοφόν φίλον του Βίρχωφ κληροδοτεί 20.000 φράγκα. […] Η κηδεία του Σλήμαν ετελέσθη μετά πομπής, επί παρουσία του Βασιλέως και Διαδόχου. […]
ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ, 5/27 Ιανουαρίου 1891 – Οι εν Καλκούτα Έλληνες συνέστησαν επιτροπήν, όπως δεξιωθώσι πανηγυρικώς τον Τσάρεβιτς και τον βασιλόπαιδα Γεώργιον, καλέσωσι δ’ αυτούς εις δοξολογίαν εν τω ελληνικώ ναώ και εις γεύμα.
ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ, 12/29 Ιανουαρίου 1891 – Ο εν Βραΐλα Αλ. Εμπειρίκος κερδίσας 2.500 φράγκα εκ του λαχείου της Αρχαιολογικής Εταιρείας διένειμε το κέρδος, δους 1.000 φράγκα εις τον προς διάδοσιν των ελλ. Γραμμάτων Σύλλογον, 500 εις την Αρχαιολογικήν Εταιρείαν και 1.000 εις τα σχολεία της εν Βράϊλα ελλ. Κοινότητος.
ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ, 26/7 Φεβρουαρίου 1891 – Πολλαχόθεν της Ελλάδος, αγγέλλονται καταστροφαί προελθούσαι εκ της χίονος ήτις ενιαχού ανήλθεν εις ύψος δύο μέτρων. Χιονοστιβάς καταπεσούσα εκ του Ταϋγέτου έθαψε τέσσαρας εργάτας ενός λατομείου εκ Μακεδονίας. Εν Άρτη ποίμνια εξ εκατοντάδων προβάτων απώλεντο. Αλλ’ αι δεινότεραι συμφοραί επήλθον εν τη επαρχία Τρικάλλων. […]
ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ 9/24 Φεβρουαρίου 1891 – Το όνομα του αρχιτέκτονος Θεοφίλου Χάνσεν, όστις απέθανε προχθές εν Βιέννη θα μείνη αναποσπάστως συνδεδεσμένος προς την ιστορίαν των νέων Αθηνών. Γεννηθείς εν Κοπεγχάγη εν έτει 1818, ο Θ. Χάνσεν της αρχιτεκτονικής αυτού παιδεύσεως έτυχεν εν τη Ακαδημία της δανικής πρωτευούσης, ης καύχημα ήτο ο πρεσβύτερος αυτού αδελφός Χριστιανός, ο σχεδιασμός το Αθηναϊκόν Πανεπιστήμιον… Αμφότεροι οι αδελφοί καίπερ γεννηθέντες εν υπερβορείω και ομιχλώδει χώρα, έτρεφον σφοδρότατον έρωτα προς την ελληνικήν τέχνην, […] Εν έτει 1846 εγκατέστη εις Βιέννην, ισχυρόν προστάτην έχων τον Βαρώνον Σίνα, ανήγειρε δε… και τον ελληνικόν ναόν της Αγίας Τριάδος. […]
ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ, 9/21 Φεβρουαρίου 1891 – Ετελεύτησεν ο φρούραρχος της Πρωτευούσης συνταγματάρχης Χατηριάδης εξ Ηπείρου, χρηστός αξιωματικός.
ΠΑΤΡΙΣ, 21.12.1931 – … η «Βακέρ» της Βιέννης… έπαιξε χθες εναντίον του Ολυμπιακού Πειραιώς και ενίκησεν με 2-0 […]
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γραμματικόπουλος, Κουράντης, Σοφράς – Λεκκός, Πανόπουλος, Κορωναίος – Κόκκινος (μετά δεκάλεπτον Τερεζάκης), Ντίνος, Βάζος, Βασίλης, Δενδρινέλης (μετά δεκάλεπτον Ιβάνς). […]
ΤΟ ΒΗΜΑ, 26.4.1952 – Μας ήλθε χθες από την Αμερικήν η Εύα Σικελιανού, η εμψυχώτρια των περίφημων Δελφικών Εορτών. Ενδεδυμένη πάντοτε με την αρχαϊκήν ενδυμασίαν της, η Εύα Σικελιανού είπε με την επιστροφήν της εις την Ελλάδα εξεπληρώνετο ο μεγαλύτερος της πόθος, ένα βήμα, λέγει, της απομένει ακόμη να κάνη: το προσκύνημα εις τους Δελφούς.
Μοναστηράκι Δωρίδος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα