Τις καταστροφές που έχει υποστεί η λίμνη του Τερσανά επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση αποκατάσταση του οικότοπου!
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει «οι εικόνες που αντικρίζει κανείς επισκεπτόμενος τον Τερσανά Ακρωτηρίου στην πεδιάδα μπροστά από την παραλία στο παράκτιο έλος με τα αλμυρίκια όπου άλλοτε έβρισκε κανείς μια πανέμορφη φυσική βλάστηση και
μπορούσε να παρατηρήσει σπάνια μεταναστευτικά πουλιά, είναι ιδιαίτερα αποκαρδιωτικές. Ο σημαντικός αυτός οικότοπος τείνει να καταστραφεί τελείως, χωρίς να υπάρχει αντίδραση από κανέναν αρμόδιο φορέα και χωρίς να έχει παρουσιαστεί κανένα σχέδιο αποκατάστασης».
Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων σημειώνει ότι «σήμερα υπάρχει εκεί ένα εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο από ένα από τα περιβόητα αντλιοστάσια ανεπεξέργαστων λυμάτων που κατασκευάζονται στο Ακρωτήρι (βλέπε Παχιά Άμμος/Σταυρός), χωρίς τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες και δίπλα ή ακόμη και πάνω (!) σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Στην περίπτωση του Τερσανά η θέση του αντλιοστασίου ανεπεξέργαστων λυμάτων είναι σχεδόν πάνω στο εποχικό λιμνίο το οποίο μάλιστα βρίσκεται στην λίστα των υγρότοπων της WWF και έχει σημαντική ορνιθοπανίδα και χλωρίδα.
Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2023 φωτογράφοι της άγριας φύσης είχαν επισημάνει
με αναρτήσεις τους σε κοινωνικό δίκτυο τις ζημιές που είχε υποστεί από τις εργασίες.
Μεταξύ άλλων οι φωτογράφοι έχουν παρατηρήσει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή του Τερσανά έχει χαθεί το 80% του πληθυσμού σπάνιου φυτού Ambrosia maritima, ενώ πολλές από τις ρίζες των αλμυρικιών που βρίσκονται περιμετρικά του λιμνίου έχουν καταστραφεί. ».
«Σοκαριστική» είναι επίσης κατά την Οικολογική Πρωτοβουλία η εικόνα με τα κλαδιά και σκουπίδια πεταμένα μέσα στο λιμνίο που αυτήν την εποχή δεν έχει νερό, σε αντίθεση με το εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο που είναι πλημμυρισμένο. Το εργοτάξιο είναι περιφραγμένο πρόχειρα με λαμαρίνες και έχει μάλιστα σε κάποια σημεία ανοιχτή πρόσβαση με ορατό
τον κίνδυνο ενός ατυχήματος είτε για μικρά παιδιά είτε για ζώα. Σωλήνες, πλαστικά και σίδερα είναι παραιτημένα μέσα και γύρω από το εργοτάξιο μολύνοντας το περιβάλλον. Η περιοχή γύρω από το λιμνίο είναι σε κάποια σημεία γεμάτη κλαδιά πεταμένα που
κανείς δεν γνωρίζει εάν είναι από ιδιώτες ή από συνεργεία του Δήμου Χανίων.
Επίσης, οι αμμοθίνες πίσω από την παραλία σχεδόν έχουν εξαφανιστεί με τις χωματουργικές εργασίες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ενώ το παλιό ρέμα με τα καλάμια μοιάζει πλέον σαν χωματόδρομος.
Καταλήγοντας η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων επισημαίνει ότι «είναι θλιβερό πόσο μεγάλη άγνοια φαίνεται να έχουν οι αρμόδιες αρχές για την περιβαλλοντική σημασία αυτού του λιμνίου στον Τερσανά. Το τουριστικό μας προϊόν το οποίο τόσο πολύ διαφημίζουμε και στο οποίο τόσο πολύ επενδύουμε δεν έχει καμία αξία χωρίς τη φυσική ομορφιά. Καλούμε
τις αρμόδιες αρχές του Δήμου και της Περιφέρειας να μεριμνήσουν ώστε να γίνει άμεσα η αποκατάσταση του οικότοπου και ο καθαρισμός της περιοχής».