Μπορεί ποτέ καννίβαλος
να εκπροσωπήσει τάχα
Όλους τους φίλους τους παλιούς
που έχει στη στομάχα;
Δ. Σαββόπουλος
Για να θυμηθούμε οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούργιοι.
Ας ανασύρουμε τα προσχωσιγενή πετρώματα της λήθης και ας γυρίσουμε πίσω στη δεκαετία του ’80 τότε δηλαδή που συστάθηκε το εθνικό σύστημα υγείας (ΕΣΥ).
Πώς ήταν τα ελληνικά νοσοκομεία προ ΕΣΥ; Πτωχοκομεία.
Οταν άκουγες ότι ο τάδε πήγε στο νοσοκομείο αμέσως έκανες τη μετάφραση: Πήγε για να πεθάνει.
Ολα τα νοσοκομεία υποστελεχωμένα, όπου η δουλειά έβγαινε από αγροτικούς γιατρούς και ειδικευόμενους με τη βοήθεια των ειδικευμένων κυρίως των διευθυντών οι οποίοι απασχολούνταν στα ιδιωτικά τους ιατρεία και στο νοσοκομείο έρχονταν όταν και αν εκαλούντο.
Χρησιμοποιούσαν δε τις δημόσιες κλίνες σαν ιδιωτικές εξυπηρετώντας τους πελάτες τους οι οποίοι βεβαίως είχαν περάσει πρώτα από το ιδιωτικό τους ιατρείο.
Αυτή περίπου ήταν η κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία και αυτό λεγόταν τότε δημόσια περίθαλψη. Ένα αίσχος δηλαδή.
Ώσπου έρχεται ο Παρασκευάς Αυγερινός αυτός ο ΕΑΜΙκης έμπνευσης πολιτικός, ιατρός ο ίδιος και παρουσιάζει το νομοσχέδιο περί Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το περιβόητο ΕΣΥ. Αν κανείς έρθει πίσω στη δεκαετία του ’80 και πάρει υπόψη του την παγιωμένη κατάσταση της συντεχνίας των γιατρών, τα τεράστια συμφέροντα που επλήγησαν, αν πάρει υπόψιν την ιδεοληψία της δεξιάς περί ιδιωτικής ιατρικής, τότε μόνο μπορεί να καταλάβει πόσο βαθιά τομή ήταν το ΕΣΥ. Η υγεία από εμπόρευμα παίρνει το πραγματικό της νόημα αυτό του κοινωνικού αγαθού και του δικαιώματος κάθε πολίτη. Θυμάμαι ακόμα τον πανικό μεγαλογιατρών κλινικαρχων, πανεπιστημιακών, στρατιωτικών γιατρών και λοιπών για το τι μέλλει γενέσθαι. Θυμάμαι τη λυσσαλέα αντίδρασή τους και το μίσος για τη μεταρρύθμιση στην υγεία. Ο Αυγερινός ανακοινώνει κονδύλια για την υγεία και ένα μισθολόγιο για τους γιατρούς του ΕΣΥ που δεν το πιστεύαμε. Μισθοί εφάμιλλοι των δικαστικών, πολλαπλάσιοι από αυτό των δημοσίων υπαλλήλων. Οι συνδικαλιστές των γιατρών άκουγαν απορημένοι τον Αυγερινό να λέει: Μπορώ να υπερασπίσω αυτό το μισθολόγιο των γιατρών στο πιο δύσκολο ακροατήριο. Υπό έναν όρο, στο ΕΣΥ θα υπηρετούν γιατροί αφοσιωμένοι στο λειτούργημά τους και θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αυτός ήταν ο πυρήνας του ΕΣΥ και αυτό παρέμεινε για πολλά χρόνια.
Ειναι ανυπολόγιστη η προσφορά του ΕΣΥ στην υγεία του λαού και είναι αυτή η μεταρρύθμιση η πιο βαθιά, αποτελεσματική, ριζική και αντέχουσα στο χρόνο.
Μέχρι που ήρθαν κάποιοι που άρχισαν να λένε κάποια περίεργα πράγματα.
Βεβαίως το ΕΣΥ ήθελε βελτιώσεις, είχε ανάγκη αλλαγών, είχε αδυναμίες, δεν ήταν τέλειο και κυρίως δεν συμπληρώθηκε από ένα βασικό του πυλώνα, αυτον της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Επρεπε να ληφθεί μέριμνα διότι η δημοσιοϋπαλληλική αδιαφορία είναι μεταδοτική, ο λιμνασμός της εξέλιξης των γιατρών, τα κριτήρια επιλογής κ.λπ., κ.λπ., ήταν θέματα που έπρεπε να βελτιωθούν. Ετσι σιγά-σιγά το ΕΣΥ έχασε το αρχικό του σφρίγος και την αρχική του προωθητική δύναμη χωρίς όμως να χάσει ποτέ το χαρακτήρα του.
Μέχρι που ήρθαν οι “βάρβαροι”, με την ψήφο του λαού δεν αντιλέγω. Υποχρηματοδότηση, παραμέληση, αντικίνητρα για τους επαγγελματίες υγείας, κατασυκοφάντηση των λειτουργών περί αδιαφορίας αντιπαραγωγικότητας και άλλα τέτοια φληναφήματα, διαμόρφωσαν ένα κλίμα τέτοιο που να μπορεί σήμερα η Νέα Δημοκρατία να μιλάει για ανασυγκρότηση του ΕΣΥ. Αλλά οι λέξεις κρύβουν πάντα ένα πείραμα λέει ο ποιητής. Ανασυγκρότηση η Νέα Δημοκρατία λέει τη διάλυση του ΕΣΥ, τη μετατροπή της υγείας σε εμπόρευμα.
Αν δεν μεσολαβούσε ο κόβιντ για να αναδείξει την ανάγκη ύπαρξης του δημόσιου συστήματος περίθαλψης, ήδη θα το είχαν διαλύσει.
Είναι τέτοιο το μίσος της δεξιάς όταν ακούει ότι η υγεία δεν είναι εμπόρευμα και τόσο κεντρική στο χαρακτήρα της η ιδεοληψία των ιδιωτικοποιήσεων που θα το είχε ήδη ξεπουλήσει στους επιχειρηματίες της υγείας.
Ήδη έχει αρχίσει το ξήλωμα. Δεν λέει το διαλύω, διότι αυτό θα είχε μεγάλο κόστος. Λέει το ανασυγκροτώ. Έχει όμως αρχίσει η “ανασυγκρότηση” κατά Πλεύρη. Κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, γιατροί με μπλοκάκι, επικουρικοί γιατροί, παράταση ειδικευομένων, καθήλωση μισθών σε εξευτελιστικά επίπεδα, ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, και άλλες παρεμβάσεις οι οποίες αλλοιώνουν το χαρακτήρα του ΕΣΥ, το παραλύουν έτσι που η εκποίησή του στους ιδιώτες να έρθει σαν ώριμο φρούτο. Παράλληλα οι αριθμοί περί νέων προσλήψεων και άλλα αστεία ευημερούν. Ψέματα, ψέματα και άλλα ψέματα. Όποιος επισκεφθεί νοσοκομείο ξέρει την αλήθεια. Ο πολίτης έχει την υποχρέωση βέβαια να λειτουργήσει ως πολιτικό υποκείμενο αλλά και ως χρήστης των υπηρεσιών υγείας. Γιατί δεν είναι μακριά η ώρα, ήδη έφτασε, που αντί να μεταφέρεται με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο θα μεταφέρεται στην καρότσα κάποιου αγροτικού.
Σημείωμα Σύνταξης
Απόψεις, όλα τα παραπάνω του τακτικού συνεργάτη των “Χ.ν.” Γιώργου Κοκκινάκου. Αιχμηρός κι επικριτικός σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Καλώς.
Με τους αφορισμούς και του χαρακτηρισμούς σίγουρα δεν συμφωνεί και δεν συντάσσεται η εφημερίδα.
Λογοκρισία όμως σε κείμενα συνεργατών δεν έκανε και δεν θα κάνει.
Το κείμενο του κ. Κοκκινάκου δημοσιεύεται αυτούσιο. Οι αναγνώστες της εφημερίδας, ας κρίνουν τι θα κρατήσουν και τι θα απορρίψουν.