Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

Είναι απόλυτη ανάγκη να προβληµατίσει η τρέχουσα κατάσταση

Πανώλη, ακρίβεια, πληθωρισµός, ερηµοποίηση και λειψυδρία, είναι µερικά από τα νέα δεδοµένα, στα οποία λαός και κυβέρνηση τρέχουν να προσαρµοστούν και να αντιµετωπίσουν.

Η διαρκής έλλειψη των πιστώσεων δεν αφήνει κανένα περιθώριο βελτίωσης και στο βάθος, όµοια (µε µικρές διαφορές) κατάσταση παρατηρείται σε όλη την ΕΕ. Οι πόλεµοι στη γειτονιά µας εξακολουθούν το ίδιο αµετανόητοι και αµετάκλητοι, καταρρακώνοντας την Ολυµπιακή Ιδέα που στηριζόταν πάντα, και πετύχαινε αναστολή των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια των Ολυµπιακών Αγώνων. Αυτά έχουν γίνει παρελθόν πλέον! Αλλοίµονο σε µας και στην ανθρωπότητα που εκχωρούµε στα παιδιά µας.

Μέσα στις εξελίξεις των Ολυµπιακών Αγώνων η εξακολουθητική κατάσταση οικονοµικής και κοινωνικής κρίσης, µε πολλαπλά προβλήµατα που επιδεινώνουν τη ζωή και την οικονοµική σταθερότητα, βρίσκεται η καθηµερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών, και δεν περιοριζόµαστε µόνο στις µερικές εκατοντάδες εκατοµµυρίων Ευρωπαίων, αλλά περιλαµβάνουµε και το σύνολο των ιθαγενών του πλανήτη µας.

∆υο λόγια για την προβληµατική µας:
1. Η πανώλη των αιγοπροβάτων είναι µια σοβαρή και εξαιρετικά µεταδοτική ιογενής νόσος που προσβάλλει κυρίως τα πρόβατα και τις αίγες Ο εµβολιασµός είναι ο πιο αποτελεσµατικός τρόπος πρόληψης. Υπάρχουν διαθέσιµα εµβόλια που προσφέρουν µακροχρόνια ανοσία. Μέχρι σήµερα, η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν έχει αναφερθεί ως ενδηµική νόσος στην Ελλάδα. Ωστόσο, λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας και της γειτνίασης µε περιοχές όπου η νόσος είναι παρούσα, οι ελληνικές αρχές κτηνοτροφίας και υγείας παρακολουθούν την κατάσταση γιατί η πανώλη των αιγοπροβάτων αποτελεί µια σοβαρή απειλή για την κτηνοτροφία παγκοσµίως. Η ενηµέρωση, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιµες για την αποτροπή της εξάπλωσης της νόσου και την προστασία των ζωικών πληθυσµών.
2. Ακρίβεια: Αυξηµένες τιµές στα βασικά αγαθά και υπηρεσίες, που µπορεί να είναι αποτέλεσµα του πληθωρισµού ή άλλων παραγόντων όπως η αύξηση του κόστους παραγωγής ή της διανοµής. Στην Ελλάδα η ακρίβεια παραµένει ένα σηµαντικό ζήτηµα, καθώς ο πληθωρισµός και οι αυξήσεις στις τιµές αγαθών και υπηρεσιών συνεχίζουν να επηρεάζουν την οικονοµική κατάσταση των νοικοκυριών. Οι τιµές των τροφίµων έχουν αυξηθεί σηµαντικά, µε ιδιαίτερες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα, όπως το ψωµί, τα γαλακτοκοµικά, το κρέας και τα λάδια. Βασικό ρόλο στην ακρίβεια έχουν οι τιµές της ενέργειας, όπως το ηλεκτρικό ρεύµα και τα καύσιµα, που έχουν αυξηθεί δραµατικά, επηρεάζοντας το κόστος διαβίωσης και τις επιχειρηµατικές δραστηριότητες.
3. Πληθωρισµός: Η αύξηση του γενικού επιπέδου των τιµών για αγαθά και υπηρεσίες σε µια οικονοµία σε µια δεδοµένη χρονική περίοδο. Ο πληθωρισµός µειώνει την αγοραστική δύναµη των καταναλωτών, κάνοντας τα αγαθά και τις υπηρεσίες πιο ακριβά. Ο πληθωρισµός στην Ελλάδα έχει παραµείνει υψηλός τα τελευταία χρόνια, επηρεασµένος από διάφορους παράγοντες, όπως η αύξηση των τιµών της ενέργειας, των πρώτων υλών και των µεταφορικών. Παράλληλα, η αύξηση της ζήτησης µετά την πανδηµία έχει ενισχύσει περαιτέρω τις τιµές.
4. Ερηµοποίηση: Η ερηµοποίηση αναφέρεται στην υποβάθµιση της γης σε ξηρές και ηµι-ξηρές περιοχές, η οποία οδηγεί σε µείωση της παραγωγικότητας της γης και τελικά στη δηµιουργία συνθηκών ερήµου. Αυτό συνήθως προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η υπερβόσκηση, η αποψίλωση των δασών και η µη αειφόρος γεωργία, σε συνδυασµό µε κλιµατικές αλλαγές.
5. Λειψυδρία: Η λειψυδρία είναι η έλλειψη επαρκούς ποσότητας διαθέσιµου νερού για να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Αυτό µπορεί να οφείλεται σε φυσικές αιτίες, όπως η ξηρασία, ή σε ανθρώπινες αιτίες, όπως η υπεράντληση των υδάτινων πόρων και η ρύπανση. Αυτά τα προβλήµατα, όταν συνδυάζονται, δηµιουργούν ένα δύσκολο περιβάλλον για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς επηρεάζουν τη ζωή, την οικονοµία και τη γενική ευηµερία της κοινωνίας.

Στην εξελικτική πορεία των ανωτέρω αρνητικών φαινοµένων, οι πιστώσεις θα µπορούσαν να διαδραµατίσουν σηµαντικό ρόλο για να αναστείλουν την περαιτέρω εξάπλωσή τους, ή τη διόρθωση τους, βοηθώντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά. ∆ιότι η έλλειψη πιστώσεων αναφέρεται στη δυσκολία πρόσβασης σε χρηµατοδοτήσεις ή δάνεια, κάτι που µπορεί να εµποδίσει την οικονοµική ανάπτυξη και να προκαλέσει προβλήµατα σε επιχειρήσεις και καταναλωτές. Η έλλειψη πιστώσεων δεν είναι φυσικό αίτιο αρνητικής εξέλιξης, παρά αποτέλεσµα της λάθος δράσης των Ευρωπαίων ταγών στη ρωσο-ουκρανική διένεξη. Και όπως έχω τονίσει πολλές φορές, εκεί που έπρεπε να έχει πρώτο ρόλο και πρώτη φωνή η ευρωπαϊκή διπλωµατία, τα κράτη της ΕΕ συντηρούν έναν πόλεµο, ο οποίος έχει περισσότερες επιπτώσεις στους ίδιους τους λαούς της ΕΕ για την εξέλιξη όλων των ανωτέρω δυσχερειών που παρατηρούνται, Και οι σοβαρές µειώσεις στις πληρωµές των πιστώσεων του ετήσιου προϋπολογισµού της Ε.Ε., που ενώ είχαν σωστά προβλεφθεί να πάνε σε έργα και επενδύσεις στα κράτη µέλη, οδεύουν πρώσο – ολοταχώς προς την Ουκρανία. Όλοι δε, παραγνωρίζουν την επικινδυνότητα των εξελίξεων και την ψευτο-επαναλαµβανόµενη µορφή κακόβουλης ιστορίας που έχουν δηµιουργήσει οι ίδιοι οι πρωταίτιοι σηµερινοί Ευρωπαίοι ηγέτες, υποχρεώνοντας να τους ακολουθούν και οι µικρότεροι και πλέον αδύναµοι, ώστε να εµφανίζονται µια ψεύτική οµοφωνία ανίκανη να προσφέρει λύσεις.

Ο καιρός για ανάδραση αρχίζει και στενεύει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα