Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, 2024

«Είπατε τω βασιλεί»

Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα υπήρξε το επιστέγασμα μιας εποχής. Ο κ. Τσίπρας ήταν ίσως ο μόνος αρχηγός που η προεδρική του θέση του δεν κλονίστηκε λόγω των μνημονίων.
Το ΠΑΣΟΚ καταβαραθρώθηκε από κόμμα εξουσίας και έγινε κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Χρειάστηκε να αλλάξει τρεις προέδρους για να επιβιώσει στα μνημονιακά χρόνια (Γ. Παπανδρέου, Ευ. Βενιζέλο, Φ. Γεννηματά).
Τώρα προσπαθεί για την επιστροφή του με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ισορροπεί ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.
Η Νέα Δημοκρατία αν και είχε σημαντικές απώλειες δεν κατέληξε κάτω από τη δεύτερη θέση των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Στα έτη της οικονομικής επιτήρησης, οι πρόεδροί της ήταν ο Α. Σαμαράς, ο Βαγγ. Μεϊμαράκης και ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Ομοίως και το συντηρητικό κόμμα, προσπαθώντας να συγκρατήσει δυνάμεις αλλά και να αντιμετωπίσει τον Αλέξη Τσίπρα, επεδίωξε να ανανεώσει την πολιτική του ηγεσία και το περιεχόμενο του.
Τα οικονομικά προγράμματα ολοκληρώθηκαν επισήμως το 2018. Έκτοτε αρχίζει και η αργή και σταθερή πτώση του κόμματος της Αριστεράς.
Ελλείψει κυβερνητικού αφηγήματος και σαφούς ιδεολογικού προσανατολισμού ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται πως έκλεισε τον κύκλο του.
Πλέον το πρόκριμα για μία ψήφο δεν είναι η ανατροπή των προγραμμάτων λιτότητας.
Τα διλήμματα περί δραχμής ή άλλων νομισμάτων δεν ενδιαφέρουν πλειοψηφικά το εκλογικό σώμα ούτε ο δανεισμός από χώρες στην Άπω Ανατολή.
Εξαντλημένο, από την κόπωση της αναζήτησης προσώπων, που θα “βαρούσαν το χέρι στο τραπέζι”, οι εκλογείς επιζητούν σταθερότητα.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αναδείχθηκε στα χρόνια της οργής, των αμφισβητήσεων και των ποικίλων συζητήσεων.
Ένα από τα κείμενα που συνήθως χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την μετάβαση από την μία εποχή στην άλλη είναι και ο τελευταίος χρησμός του μαντείου των Δελφών. Σύμφωνα με τον ιστορική παράδοση ο Βυζαντινός αυτοκράτωρ Ιουλιανός (ο παραβάτης) απέστειλε αντιπροσωπεία στο μαντείο των Δελφών για τον συμβουλέψει, στην προσπάθεια του να επαναφέρει την θρησκεία των Εθνικών (Δωδεκάθεο).
Το μαντείο απάντησε: «Είπατε τω βασιλεί, χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά, ουκέτι Φοίβος έχει καλύβην, ου μάντιδα δάφνην, ουδέ παγάν λαλέουσα απέσβετο και λάλον ύδωρ».
Σε νέα ελληνικά: «Πείτε στον βασιλιά, πως έπεσε κατάχαμα το περίτεχνο οίκημα, κι ούτε ο Φοίβος – Απόλλων έχει πια κατοικία, ούτε δάφνη μαντική, ούτε πηγή ομιλούσα, στέρεψε και το νερό που μιλούσε».

*O Μιχάλης Σμυρλάκης είναι πτυχιούχος Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίο


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα