Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

“Ειρηνοποιός” ο Μπλίνκεν;

Διεθνή και περιφερειακά ζητήματα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν τερματίζοντας το ταξίδι του στην Αθήνα κατά την Τουρκία.

Δεν θα υπάρξει καμία ενημέρωση για το τι ειπώθηκε μεταξύ Μπλίνκεν, Μητσοτάκη, Δένδια και Τσίπρα. Δεν θα μάθουμε, αν πρόκειται για τήρηση πολιτικής ίσων αποστάσεων των ΗΠΑ μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ούτε και αν πιστεύουν οι Αμερικανοί αυτό που λένε, ότι ισχύουν οι αρχές βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
Ευχολόγια ακούστηκαν μεταξύ πρωθυπουργού και του υπ. των Εξωτερικών των ΗΠΑ, οιωνεί δουλοπρεπή, που καταντούν κουραστικά, μετά το τέλος των οποίων απεχώρησαν οι δημοσιογράφοι και τα μέσα ενημέρωσης, να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις κατ’ ιδίαν.

Ο κ. Δένδιας δεν παρέστη στη συνάντηση Μητσοτάκη και Μπλίνκεν, ένεκα ασθένειας, ίσως διπλωματικής. Εικάζεται, ,ότι δεν ήθελε, να γνωρίζει, τι συζητήθηκε, για να μην αναγκασθεί, να το αποκαλύψει, αν τον ρωτούσαν. Την επομένη, που ανάρρωσε(!) συναντήθηκε στο Υπ. Εξωτερικών με τον Μπλίνκεν. Μίλησε «περί σταθερότητος και περιφερειακής ειρήνης με κοινό ενδιαφέρον και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Οι στρατηγικές σχέσεις, είπε, ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, δείχνουν το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή, όσον αφορά τη συνεργασία και Άμυνα».
Ο Μπλίνκεν αναφέρθηκε “περί συνέχισης” του διαλόγου με στόχο να εξομαλυνθούν οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι ένας κόμβος στην περιοχή για τις στρατιωτικές ομάδες των ΗΠΑ, που επεκτείνονται μετά την αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης…».

Είναι κατανοητό, ότι γίνεται εκ μέρους των ΗΠΑ μια προσπάθεια ομαλοποίησης των πραγμάτων στην περιοχή με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διαλόγου συμβατό προς το Δ.Δ. της θάλασσας για τα προς επίλυσιν θέματα των δύο χωρών.
Οι θέσεις της Τουρκίας είναι δεδομένες, δύσκολα αλλάζουν, ούτε φυσικά και οι δικές μας. Τίθεται, ωστόσο, το ζήτημα, ποια τα εχέγγυα, να συνεχισθούν οι μεταξύ των δύο χωρών συζητήσεις επίλυσης των διαφορών τους. Τούτο μένει να το δούμε μετά από το κλίμα, που έχει διαμορφωθεί απ’ τους καταστρεπτικούς σεισμούς και πριν απ’ τις ελληνικές εκλογές και τις τουρκικές, εφ’ όσον δεν ματαιωθούν για αργότερα.
Μην ξεχνάμε, ότι ανοίγονται ζητήματα από παράπλευρες κινήσεις γαλάζιας αξιωματούχου, η οποία ανέφερε ότι “δεν έχει ταμπού” για συνεκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών χωρών στο Αιγαίο. Μα πώς μπορεί να γίνει τούτο χωρίς να έχουν οριοθετηθεί η ελληνική υφαλοκρηπίδα και η μεταξύ των δύο χωρών ΑΟΖ;
Γιατί τέτοιες προτάσεις ακούγονται ανεπισήμως και μετά τρέχουμε να μαζέψουμε τα ασυμάζευτα!

Τώρα ποια πολιτική χτίζει ο Μπλίνκεν με την πολυήμερη επίσκεψή του στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι θέμα χρόνου να φανεί.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα